Groot tekort aan leraren dreigt

Gapende kat
We horen de laatste jaren regelmatig dat er een groot tekort aan leraren dreigt. Vandaag heeft RTV Utrecht er weer een berichtje over. Men heeft er hetzelfde boven gezet als wij, maar dat komt doordat wij er hetzelfde boven gezet hebben als zij, namelijk 'Groot tekort aan leraren dreigt'. Volgens het bericht is het ditmaal de Algemene Onderwijsbond (Aob. Waarom ze het niet gewoon afkorten tot AO is ons een raadsel, maar vooruit) in Utrecht die "de noodklok" luidt en waarschuwt voor een groot tekort aan leraren. Voor de komende vijf jaar begroot men het tekort op 12.500 (twaalfenhalfduizend, alsof je een emmer leeggooit) leraren.

RTV Utrecht zegt dat de bond vindt dat scholen docenten beter moeten betalen, waardoor het beroep van leraar beter kan concurreren met het bedrijfsleven. Wij vinden dat heel leuk voor de leraren die hierdoor beter betaald zouden worden, maar volgens ons is het niet de volledige oplossing, of zelfs maar de beste. Volgens ons zou er iets gedaan moeten worden aan de lerarenopleiding en aan het onderwijssysteem. Onze vaste columnist heeft twee jaar als docent Engels voor de klas gestaan en heeft deelgenomen aan een opleiding voor zijinstromers. Daarbij is hem opgevallen, dat vrijwel alle docenten heel erg toegewijd en gemotiveerd waren en dat ook de zijinstromers niet voor het geld het onderwijs in wilden, maar uit pure gedrevenheid, waarbij het feit dat ze er in geld iets, of veel, op achteruit zouden gaan, niet al te zwaar telde.

Hij volgde zijn opleiding op de 'Archimedeslerarenopleiding' of zoiets in Utrecht. Die opleiding werd op dat moment gekozen of benoemd (daar willen we afwezen en we weten ook niet meer door wie) tot 'beste lerarenopleiding' van Nederland. Helaas was de opleiding niet zo erg goed. De zijinstromers werden behandeld alsof ze kleine kinderen waren en hun werd niet geleerd hoe ze les moesten geven. In plaats daarvan moesten ze "een portfolio opbouwen" en vooral heel veel "reflecteren". Uit gesprekken met jeugdige eerstejaars bleek, dat die aan hetzelfde regime onderworpen werden. "Je leert hier helemaal nix" was dan ook een veel gehoorde uitspraak. Ook veel gehoord was de uitspraak: "Je weet wat ze in het portfolio willen hebben, dus zorg je dat dat er inzit." Op zich werkt dat natuurlijk wel, maar het werkt ook erg demotiverend. Men moet hierbij bedenken dat de mensen die dit soort uitspraken deden zeer gemotiveerd aan hun opleiding begonnen waren en echt de hoop hadden dat ze een vak gingen leren en dan met name het vak van onderwijzer of leraar. Het is dan ook geen wonder dat veel van de mensen die door dit soort 'lerarenopleidingen' worden afgescheiden er binnen een paar jaar de brui aan geven of overspannen terughollen naar het bedrijfsleven waar ze uit kwamen (een bijkomend probleem is overigens, dat zijinstromers door schooldirecties en oudgediende onderwijzers soms (met nadruk: dus gelukkig niet altijd) met de nek worden aangekeken, doch dit terzijde).

Verder kan het tekort aan leraren worden opgevangen door de klassen groter te maken. Het beste onderwijs is immers klassikaal onderwijs, waarbij iemand die er voor doorgeleerd heeft zijn kennis overdraagt op de leerlingen. "Ja, maar, de leraren kunnen nu de klassen al niet aan, met al die ongedisciplineerde leerlingen", zou u kunnen zeggen. Daarin zou u gelijk kunnen hebben. De discipline is er echter heel snel in te brengen, door, in plaats van eindeloos begrip te tonen voor wangedrag en te blijven waarschuwen, zoals nu vaak gebeurt, de leerlingen die zich misdragen bij het minste of geringste de klas uit te sturen. Tevens moeten leerlingen die overduidelijk niet van goede wil zijn veel eerder van school geschopt kunnen worden. Op dit moment is dat vrijwel onmogelijk. Een school kan een leerling alleen verwijderen als er een andere school voor hem gevonden is. Dit heeft in ieder geval in Utrecht geleid tot een vorm van ruilhandel tussen de scholen: "Dit is zo'n klootzak, daarvoor nemen we er wel drie van jullie".16-12-2005 13.02 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere