De politie is je beste kameraad

Het boekje "How to Lie with Statistics" is al heel lang in mijn bezit. Ik denk er regelmatig aan, vooral als politici, overheidsdienaren of zakenliedenmij iets vertellen. Dit keer is het de politie. De politie heeft namelijk vastgesteld dat de criminaliteit in Nederland gedaald is. "Want," aldus de politie, "wij vangen meer boeven en er wordt minder aangifte gedaan."

Een paar Marokkaanse vakantiewerksters hadden bij een bank de keuken (wat moet een bank met een keuken? Dat zal ik wel verkeerd begrepen hebben.) ingericht als belhuis. Dat kostte de bank een paar duizend euro. "Diefstal," dacht de bank, en deed aangifte. "Donder op," sprak justitie. Nou ja, niet letterlijk. Justitie deelde mee aan dat soort zaken "geen prioriteit" te geven.

Een bejaarde postzegelverzamelaar krijgt ongenood bezoek aan huis. Het bezoek verlaat het pand onder medeneming van een kluis. Met inhoud. Het kenteken van de boeven wordt doorgegeven aan de politie. De politie nodigt de boeven uit om naar het bureau te komen. De boeven komen niet. Hé, wat gek. "Tsja," zegt de politie, "dan houdt het op." Zal wel niet meetellen in de statistieken.

Als de politie werkelijk meer boeven vangt, wat nog maar afwachten is, want de politie vergist zich weleens, komt dat vooral doordat er meer boeven zijn. Dat er minder aangifte gedaan wordt, is het gevolg van het feit dat het doen van aangifte ernstig ontmoedigd, zo niet onmogelijk gemaakt wordt. Als ik goed ben ingelicht (maar ik heb het uit de Telegraaf, dus ik houd een slag om de arm) wordt de politie in Ede geterroriseerd door groepen jongeren. Valt dat soort dingen ook onder criminaliteit?

Wacht. Ik heb het. Dat valt natuurlijk onder kwajongenswerk, zoals vandalisme onder dronkemanslol te vatten is, en inbraak onder gevonden voorwerpen. Die statistieken wil ik dan ook wel zien. Vergeet overigens niet om een cursus zelfverdediging te gaan volgen, want zelfs de politie heeft gemerkt dat het aantal geweldsmisdrijven gestegen is. Dan moet het wel heel erg zijn.01-10-2004 12.23 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere