Not so best

De meeste Nederlanders overschatten hun eigen Engels nogal en in het verlengde daarvan overschatten ze het Engels van hun landgenoten maar gelijk even mee. Als u in staat bent de voorgaande zin in goed Engelste vertalen zonder nuances verloren te laten gaan en zonder hem grammaticaler of ongrammaticaler te maken dan hij in het Nederlands is, behoort u derhalve tot een minderheid. Mensen die ervoor pleiten dat Nederlandse onderwijsinstellingen hun onderwijs zouden moeten internationaliseren door het voortaan in het Engels te doen, zijn niet goed bij hun hoofd of weten niets van onderwijs. Of allebei.

Buitenlandse studenten die hier komen studeren, moeten volgens staatssecretaris Rutte (de man die zelf zeuven jaar over zijn geschiedenisstudie gedaan heeft en vindt dat studenten sneller moeten studeren) voortaan les krijgen in het Engels. Op het eerste gezicht logisch, aangezien ze het in het Nederlands misschien niet zouden kunnen volgen, op het tweede gezicht niet zo'n goed idee, ervan uitgaand dat ze het steenkolenengels van de docent ook niet goed kunnen begrijpen. Als zo'n buitenlandse student een beetje slim is, leert hij trouwens binnen twee weken al het Nederlands dat hij voor zijn studie nodig heeft, dus heeft hij dat hele Engels nergens voor nodig.

De buitenlandse student die wel Engels geleerd heeft en in zijn vrije tijd televisie kijkt, kon trouwens wel eens vreemd opkijken als iemand hem vertelt dat het Nederlands tegenwoordig doorspekt zou zijn met Engelse woorden. Als tot hem doordringt dat daarmee termen als "Metsj of de wiek","Kettereet kup" en "Isjoe" bedoeld zijn, moet hij waarschijnlijk heel hard lachen. De eerste twee komen uit een sportprogramma, maar de derde is afkomstig van de staatssecretaris die over het onderwijs in het Nederlands gaat en het woord probleem kennelijk niet kan uitspreken. Het woord "issue" trouwens ook niet.

27-04-2006 11.00 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere