Eurovisiesongfestival, finale, live gelogd

Wegens doorslaggevend succes van ons halvefinaleverslag hebben wij besloten ook de finale rechtstreeks op internet te pletteren. We beginnen om 21.00 uur.

21:00 Stipt op tijd zitten wij klaar. Daar is de tune, en de ziekte van zwetser die wij ons nog van donderdag herinneren, begint weer. Hij begint meteen te leuteren over "een boze droom" en nog zo wat en daarmee bedoelt hij, dat hij niet blij was met het verliezen van Glennis Grace. Wij wel, want dat was zo ongeveer het enige dat wij goed voorspeld hadden. Hier zijn de rollen omgekeerd ten opzichte van donderdag. Wij hebben er zin in, onze stagiaire niet. De opening kon weleens exact hetzelfde zijn als donderdag, maar ook weleens niet. Het lijkt per slot van rekening allemaal op elkaar, vooral als het meer van hetzelfde is.

21:04 Onze stagiaire roept dat ze moe is. Het openingsliedje bevat een dame met een soort vlammenwerper, wat onze stagiaire verleidt tot de opmerking "beetje suggestieve beelden, dit". Dat snappen wij dan weer niet, want met suggestief wordt meestal iets in de richting van sex bedoeld, en wij hebben nog nooit gehoord van sex met een vlammenwerper, of wij hebben het verdrongen.

21:06 Er komen twee presentatoren op, en wij kunnen niet garanderen dat het niet dezelfden zijn als een paar dagen geleden, en het tegendeel ook niet, want die hebben weinig indruk gemaakt. De ziekte van zwetser zegt met een dreigende ondertoon in zijn stem, dat wij weliswaar niet mogen meedoen, maar wel mogen stemmen.

21:08 Ze roepen "let the show begin". Volgens ons liggen ze dan al twee minuten achter op het schema van donderdag. Als dat zo doorgaat, elke zes minuten twee minuten extra, zitten wij hier morgenochtend nog.

21:10 Het liedje van Hongarije komt ons bekend voor. Onze stagiaire zegt, dat dat komt doordat het bij de halve finale ook al geweest is. De artiesten hoeven dus niet eens twee liedjes te kunnen zingen. Dat is maar goed ook, want de Hongaarse blijkt het ene liedje wat ze heeft, niet eens mooi te kunnen zingen.

21:12 Er komen er nog drieëntwintig. (Stagiaire: "ontzettend".) Het Verenigd Koninkrijk met een domme discodreun. Hebben ze nou gewoon de band van donderdag er opnieuw ingezet? De verenigdkoninkrijkers hebben vooral aandacht besteed aan de ontkleding van de danseressen, maar die twee in die lange broeken zien er niet uit. Die ene heeft zelfs een snor. (Stagiaire: "dat is een vent". Wij: "wat erg." Stagiaire: "ik vindernixan. Het is toch allemaal vriendjespolitiek.")

21:18 Malta zingt een lied, dat ons bekend voorkomt. Het lijkt op "I'll Always Love You", maar we weten niet eens zeker of dat bestaat. Het is in ieder geval een liedje, en de dame, die duidelijk niet heeft toegegeven aan de opgelegde dwang tot de aanschaf van een anorexisch figuur, maar in haar verzet ietwat is doorgeschoten, doet haar best. Stagiaire: "geen slecht nummer". De ene ziekte van zwetser heeft een buitengewoon originele woordspeling in huis en noemt de jurk van de zangeres een "originele slijmjurk". Als wij de gewoonte hadden lelijke dingen tegen zo iemand te roepen, zouden wij dat nu zeker gedaan hebben. Hoe lang vantevoren zou hij trouwens begonnen zijn die wereldgrap uit zijn hoofd te leren?

21:22 Wie is dit nu weer? Dit hebben we net toch ook al drie keer gehoord? Oh wacht, het zijn die Roemenen van donderdag. Stagiaire: "Is er nix op het andere net?"

21:25 De Noorse retrorockers van Wig wam mogen nog een keer laten horen, dat ze niet zo goed zijn. Stagiaire: "Een beetje een Spinal Tap geluid." Wij zijn het daar niet helemaal mee eens en opteren voor een subosmonds geluid. Wij leggen onze stagiaire uit, dat dat betekent dat ze slechter zijn dan The Osmonds. Het 'Come on, come on, come on' doet ons besluiten ooit het plaatje 'Come On Feel the Noise' of zoiets, van Slade nog eens te draaien. Misschien.

21:28 De Turken komen voor de afwisseling met veel tromgeroffel. Is er soms een paar maanden geleden een groothandel in trommels, drumcomputers en discodreunen failliet gegaan en heeft de organisatie van het Eurovisiesongfestival toen de failliete boedel opgekocht en met gulle hand onder de kandidaten verdeeld, op voorwaarde dat ze het allemaal zouden meeslepen naar Kiëv?

21:32 Wij proberen te bepalen welk land het "oosteuropeest" is. Wij hebben namelijk gehoord, dat "die oosteuropese landen elkaar allemaal bevoordelen", dus dan kunnen we vast gokken op de winnaar. Dat geeft je iets te doen tijdens de eindeloze stroom bagger die er over je wordt uitgestort. Nu zijn de Moldaviërs weer bezig, dus dan zal oma zo meteen ook wel weer opkomen met die trommel. Nou ja, het houdt ze van de straat, zullen we maar zeggen. De uitslag van donderdag schijnt voor velen een reden te zijn om nee te stemmen in het referendum tegen de Europese grondwet. Ah, daar is oma weer. Dit systeem met halve finale en finale leidt tot een bijzonder hinderlijke vorm van deja-vu. Maar om even terug te komen op dat referendum: tsja, het zijn alleen de politici die denken dat "wij toch allen Europeanen zijn". De fans van Glennis Grace voelen zich vies genaaid door 'die vuile Europeanen'. Dat schept geen positief klimaat.

21:38 Hoe kwamen wij zo af te dwalen? O ja, het tromgeroffel dient nu ter ondersteuning van Albanië.

21:40 De ziekte van zwetsers weten van gekkigheid niet wat ze moeten zeggen, maar echt leuk zijn ze niet. Sterker nog: die ene heeft al een paar echt niet leuke dingen gezegd. Cyprus blijkt een regelrechte griezel te hebben gestuurd, vergezeld van nog een paar griezels. Ze doen ons denken aan de homo's die in de film 'Falling Down' door de neonazi zijn winkel worden uitgegooid. Dit is toch wel het ellendigste ellendenummer tot nog toe.

21:44 Spanje komt met een vrolijk nummer. Dat zal wel weer trommelen worden dan. Ook al weer zo'n dom dansje. En met de vrolijkheid valt het wel mee. De producer is ook de producer van de 'Ketchup song' als dat zo heette, en hij heeft gewoon de ingrediënten daarvan uit elkaar getrokken en in willekeurige volgorde weer aan elkaar geplakt. Het resultaat is de 'Ketchup song', maar nu heet het zeker niet zo. He, een gek met een zonnebril. Die zat er vroeger niet in. Veel helpt het niet.

21:48 Nu komt Syrië. Ligt dat ook al in Europa? Wanneer wordt Syrië lid van de Europese Unie? Komt daar ook een referendum over? Oeps. We hadden het verkeerd verstaan. Deze blonde troela is van Israël. Men zegt wel, dat muziek mensen kan verbroederen. Dat denken wij ook. Dit nummer zal een groot deel van het publiek eensgezind op iets anders doen stemmen.

21:52 Servië en Montenegro. Wij zappen even naar België om te zien of het geluid daar beter is. Helaas blijkt het niets uit te maken. Deze lui hebben iets meer violen dan de rest, maar hebben ook weer van die domme trommels. Had het winnende liedje van vorig jaar soms trommels? Er zijn allerlei geluiden te horen die daar niet gemaakt worden, maar dat komt doordat iedereen met een muziekband zingt, denken wij. Het ontgaat ons, waarom ze dan niet gewoon playbacken.

21:57 Hoe lang moeten we nog?

21:59 Denemarken. Take That, maar dan slechter. Wij krijgen een mailtje binnen, dat iemand op het Skepp discussieforum gereageerd heeft op een mededeling van onze vaste columnist.

22:03 Zitten wij nou onze verveling weg te eten, of gaat er echt zo weinig studentenhaver in een zakje studentenhaver? Wie is dit? Bonkbonkbonk. Schreeuw, schreeuw, wohohohohohoho, bonk, schreeuw, discodreun, discodans. Deze is bij lange na niet zo griezelig als die van Cyprus, maar dat komt volgens onze stagiaire doordat deze een stuk mannelijker is dan die van Cyprus. Bovendien houdt deze zijn neplederen nepmotorjack aan. Misschien kunnen ze samen bij The Village People. Het was Zweden.

22:07 Macedonië. Onze stagiaire maakt van de gelegenheid gebruik om te kijken of Stommeling Jones nog in het bezemhok zit, waar hij zich vanmiddag na zijn rechtstreeks verslag van de Cup Final huilend heeft teruggetrokken, om er alleen nog af en toe uit te komen met woeste kreten, als daar zijn: "Rot Wenger", "Rot Fransen", "Rot Arsenal" en "Rot Engelsen" waarna hij zich terugtrok tussen de emmers en borstels. Wij hopen dat dat niet lang zo blijft.

22:12 De Oekraïne. Het intro lijkt sprekend op "Smells Like Teen Spirit" van Nirvana, vindt onze stagiaire. Stommeling Jones blijkt inmiddels de foetushouding te hebben aangenomen. De Europese Unie blijkt de tekst van het Oekraïense lied gecensureerd te hebben. En dan nog zeggen dat dit festival en de Europese Unie nix met elkaar te maken hebben. Wordt het festival eigenlijk genoemd in die grondwet? Wat doet het ertoe.

22:16 Duitsland. Het land waar David Hasselhoff een zangcarrière heeft. Als je deze trieste poging tot rocken ziet, weet je waarom. Hup Hasselhoff! En hij was best leuk in de Spongebob Squarepantsfilm. Hup Spongebob. Hup Patrick.

22:19 Kroaatse smart. Wij krijgen tenminste de indruk dat het smartelijk begint. Dan twijfelt hij even of hij wel of niet zal overgaan op "La Donna é Mobile", maar ziet daar toch maar vanaf. Ook hier twee domme trommels en een paar zangeresjes voor wie er geen hele jurk af kon. Er staat een soort doedelzakker op het toneel, en verrek, hij blaast nog een paar noten ook. Waar kwam dat fluitje dan vandaan? Stond dat zeker op de muziekband.

22:22 Griekenland heeft een zangeres. Ze is kennelijk net naar het toilet geweest en de handdoekjes waren te vies of op, want ze begint met haar handen droog te wrijven aan haar jurkje, vanaf haar tieten naar beneden. Griekenland grijpt nog maar eens terug op wat riverdancebewegingen en er zit ook wel een raar riedeltje in. Dan bespeelt de zangeres kort een instrument met een strijkstok. Dat had de vervelendste ziektevanzwetser al aangekondigd en je kon horen dat hij slechts met moeite de verleiding had kunnen weerstaan om een 'grapje' te maken met de uitdrukking 'er blijft teveel aan de strijkstok hangen'.

22:27 Wie gaat er hier eigenlijk over de garderobe? Is het nou een songfestival of de stoephoer van het jaar verkiezing? In het laatste geval gaat Rusland hoge ogen gooien. Onze stagiaire is het daar niet mee eens, maar kan zich de vorige acts niet goed genoeg herinneren om een andere naam te kunnen noemen.

22:31 De drie Bosnische stoephoeren gaan het niet redden. Ze brengen een liedje dat een kruising is tussen Grease en Abba. Weliswaar proberen ze nog verleidelijk met hun konten te draaien, maar daar zijn de jurkjes niet op berekend. Dit nummer is zo afgezaagd dat de term afgezaagd te afgezaagd is om de mate van afgezaagdheid aan te geven. De zaal is razend enthousiast.

22:34 Verrek. We zijn al bij nummer tweeëntwintig en er is nog niets gebeurd. Zwitserland heeft een zingende dame met een gitaar die niet voor de stoephoerenlook gekozen heeft. Het zijn zelfs drie zangeressen, met twee gitaren en een bas. Dit leek op rock. Als het al ergens op leek. Ze hadden wel allemaal een heel goed gebit, wat kan betekenen dat ze niet van Zwitserse chocola houden, of dat Zwitserse tandartsen heel goed zijn. Stommeling Jones stormt het redactielokaal binnen: "Rot Zwitsers" "Rot Toblerone" "Rot tanden". En weg is hij weer. Misschien moeten we iemand gaan waarschuwen. Hoewel. Hij is in ieder geval niet meer alleen met de Cup Final bezig, en dat is al iets.

22:41 Letland. Gelukkig, dat was de laatste.

22:42 Verhip. Er komt nog meer. En het was al zo veel. Frankrijk moest nog. Nou ja, vlug dan maar even. Dit is meer een poging tot een soort ohlalagevoel dan de rechtgeaarde stoephoerenkledij. Het getrommel is anders dan van de anderen en sterkt ons in de overtuiging dat Fransen geen ritmegevoel hebben. In de zaal wordt met de Russische vlag gezwaaid. Ook de Griekse vlag is opvallend aanwezig.

22:45 En nu? Onze stagiaire denkt dat we klaar zijn. Mooi niet dus, want we gaan natuurlijk straks bij de bekendmaking van de uitslag nog een keer stevig in de beugels. Tot het tellen begint, gaan wij ons even bezig houden met Stommeling Jones, die inmiddels begonnen is met een poging de buitenmuur af te breken door er stevig met zijn hoofd tegenaan te beuken. Zijn geroep staat nu in duidelijke relatie tot de realiteit, en dat is mooi meegenomen, maar een nadeel bij dit voordeel is, dat hij alleen nog maar "au" roept. Bovendien is het een steunmuur, dus we gaan een poging doen hem kalm te krijgen.

22:58 "Ladies anduh Gentlemens de voting has closed!!!" En Elvis has left the building. Nou en?

23:01 Even speculeren over de winnares. Als het inderdaad de oosteuropese stoephoerenverkiezingen zijn, wint Rusland. Weliswaar vindt onze stagiaire dat Hongarije er het stoephoerigst uitzag, maar volgens ons scoort oranje haar bij de oosteuropesestoephoerenliefhebbers beter dan zwart haar. Onze stagiaire laat aantekenen dat Zwitserland en Moldavië muzikaal het best waren (muzikaal? Op het songfestival? Wat een merkwaardig concept.) en dat Griekenland gaat winnen, omdat dat de smaak van het grote publiek zou zijn. Wij zijn benieuwd. Kom maar door met die cijfers.

23:07 Interviewtjes in "The Green Room", waar de kandidaten zitten en de stemming nog opperbest is. De resultaten komen binnen, dus we gaan het nu zien.

23:09 Oostenrijk bijt het spits af. Niet lullen, punten willen we. Dat gaan we natuurlijk niet allemaal zitten loggen, want we zijn nog niet helemaal gek, zulks in tegenstelling tot Stommeling Jones, die weer in de bezemkast is gekropen en heel erg rustig is geworden. Laat hem maar in slaap vallen, dan is hij morgen misschien weer beter. Servië en Montenegro krijgt twaalf punten. Waar staat Rusland? Nul punten.

23:12 Litouwen geeft twaalf punten aan Letland. Kroatië staat bovenaan. Rusland is opgerukt naar het linkerrijtje.

23:13 Portugal geeft Moldavië tien punten, of was het nou twaalf, waardoor Moldavië nu bovenaan staat. Zie je wel, al die oosteuropese landen helpen elkaar. Rusland is teruggezakt naar het rechterrijtje. Monaco helpt Israël met twaalf punten naar de derde plaats. Roemenië staat eerste.

23:16 Wit-Rusland geeft de punten. Israël klimt naar de eerste plaats, wordt ingehaald door Zwitserland en Rusland krijgt twaalf punten.

23:18 Voor Nederland neemt Nance de honneurs waar. Turkije krijgt twaalf punten. Koren op de molen van mensen die vinden dat Turkije niet bij de Europese Unie moet horen.

23:19 IJsland geeft Zwitserland en Moldavië voldoende punten, zodat die twee nu bovenaan staan. Noorwegen twaalf punten, natuurlijk. We hebben nog tweeëndertig jury's te gaan.

23:21 België: twaalf punten voor Griekenland. Israël staat bovenaan.

23:22 Wij zien Rusland niet meer winnen. Esland geeft Zwitserland twaalf punten. Zwitserland bovenaan.

23:24 Na het stemmen van Finland staat Zwitserland bovenaan.

23:26 We horen de naam Terry Wogan vallen en denken "He, waarom kijken we niet op de BBC?" We zappen meteen weg. Na het stemmen van Andorra, staat ook op de BBC Zwitserland bovenaan. Rusland staat nog wel in het linkerrijtje, maar dat wordt nix meer. Griekenland krijgt twaalf punten van Bulgarije. Terry Wogan heeft medelijden met de verenigdkoninkrijkers, die nog nul punten hebben. Hij hoopt dat ze er een paar van Ierland krijgen. Als wij de Ieren een beetje kennen, kan hij dat wel schudden.

23:30 Wij kennen de verkeerde Ieren, of de Ieren verkeerd. Ze geven Terry's landgenoten zelfs acht punten. Wie staat er nu bovenaan? Letland.

23:32 Slovenië. Twaalf punten voor Kroatië. Het failliet van dit festival staat nu echt wel vast. Opheffen die handel.

23:33 Polen geeft, o verrassing, twaalf punten aan de Oekraïne. Die Noren staan trouwens merkwaardig hoog. Letland staat bovenaan. Welk liedje was dat ook alweer? Geen flauw idee. Er komt gesnurk uit de bezemkast, dat is een goed teken. We moeten nog maar eens goed overleggen of we Stommeling Jones nog een wedstrijd live laten loggen.

23:35 Even niet opgelet en gemist wie er nou net aan het stemmen waren, maar nu is het Verenigd Koninkrijk. Hongarije staat inmiddels boven Rusland en Griekenland krijgt twaalf punten. "I worry about our voters" zegt Terry Wogan, van wie je veel kunt zeggen, maar niet dat hij zo irritant zit te zwetsen als die twee op onze eigen staatsomroep. We hadden veel eerder naar de BBC moeten zappen. Het BBC programma loopt ongeveer een seconde achter op Hilversum. Dat zal wel iets met satellieten te maken hebben. Malta heeft gestemd, maar wij werden afgeleid door de fantastische dubbelact van Roeslana en een van de Klitskobroertjes. Ze staan vlak naast elkaar tegen elkaar aan te schreeuwen. Terry Wogan: "There is absolutely no need for microphones there. O, these people know entertainment".

23:41 Roemenië stemt. Griekenland neemt de leiding. Moldavië krijgt twaalf punten. Wat raar.

23:42 Griekenland staat nog bovenaan, maar Noorwegen helpt Letland omhoog. Twaalf punten voor Denemarken. Terry Wogan: "Let's keep it in the club lads". Zijn we nou al eens klaar met dat gestem?

23:46 Turkije geeft Griekenland twaalf punten. "Anybody know, what countries Moldova is near?" vraagt Terry Wogan. Moldavië gaat stemmen. Twaalf punten naar Letland. "Have a look at the map", zegt Terry Wogan, maar volgens ons ligt Letland best ver van Moldavië. Finland, Finland, Finland, the country where I want to be. So near to Russia, so far from Japan. Sorry, stukje Monty Python dat er even tussendoor kwam. Albanië geeft Griekenland twaalf punten en Cyprus gaat stemmen, wat Terry Wogan de opmerkingen ontlokt: "There might be a vote in it for Greece" and "There might be an element of tactical voting there." "Okay, surprise me." Na de twaalf punten voor Griekenland: "Okay, I'm surprised, astonished, aghast." De grappenmaker.

23:52 Bing tiddle tiddle Bong tiddle tiddle. Monty Python strikes again. Roemenië krijgt twaalf punten van Spanje en is reuze blij.

23:53 Israël geeft Roemenië ook twaalf punten. Griekenland staat er het beste voor, maar het is nog niet gelopen. Hongarije en Rusland staan in de middenmoot, Duitsland onderaan. Servië en Montenegro geven hun twaalf punten ook aan Griekenland. "I think the game is over", concludeert Wogan.

23:56 Wij krijgen een idee: het Wereldvisie Songfestival. En alle honderdvijfennegentig landen moeten hun stemmen zo langzaam mogelijk oplezen. Denemarken geeft twaalf punten aan Noorwegen. "Let's stick together lads." Die Terry Wogan is een hele verademing. Hij heeft nog helemaal niets lelijks gezegd. Het verschil tussen hem en onze staatszwetsers is, dat hij het verschil kent tussen ironie en valsheid.

23:59 Macedonië. Griekenland heeft geloof ik al gewonnen, en Albanië krijgt twaalf punten.

00:01 De Oekraïne stemt en moet opnieuw beginnen. Ze wordt weer onderbroken. Wat is dat? Houdt zij zich niet aan de afspraken? We zullen het nooit weten, tenzij iemand anders het even gaat navragen. Onze stagiaire gaat even een dekentje over Stommeling Jones heen gooien. Hij is in diepe slaap. Duitsland stemt. Duitsland staat trouwens stijf onderaan, op zeven punten achter Frankrijk, dat voorlaatste staat. Griekenland krijgt nog maar eens twaalf punten.

00:05 Europa is veel te groot. Kroatië. Het is niet interessant meer. Griekenland wint, en het was gelukkig duidelijk niet de stoephoerenverkiezing waar verscheidene teams aan dachten mee te doen. Wat voor liedje had Griekenland ook alweer? Als het maar niet iets met van die domme trommels was, want dan blijven we die ellende houden. Wij vrezen het ergste. Nadat Griekenland gestemd heeft, komt Rusland en Terry Wogan begint het ook zat te worden. "How many more do we have to go? What time is it?" Onderaan is het leuk: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland. Malta krijgt nog twaalf punten, maar het haalt echt nix meer uit.

00:11 Je kunt veel zeggen, maar als de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie, het Ottomaanse Rijk en de Sovjetunie nog hadden bestaan, had het stemmen niet half zo lang geduurd. Bosnië is geloof ik net geweest. Kan het iemand nog wat schelen? Er klinkt luid geschreeuw. De Grieken zullen wel aan het vieren geslagen zijn. Dat waren de stemmen van Zwitserland. Is het nou af ja?

00:15 Dus niet. Letland nog. Of alweer. Volgens ons zijn wij al drie keer rond geweest, of zes, of tien.

00:16 Frankrijk. Terry Wogan: "Is this the last country voting?"

00:17 Hehe. We zijn klaar. Griekenland gaat zijn liedje nog een keer doen. Als er volgend jaar weer een songfestival is, bestaat de kans, dat wij het niet nog een keer rechtstreeks gaan zitten loggen. In dat geval kunt u vermoedelijk onze verslagen van dit jaar gebruiken om een indruk te krijgen, want zoveel zal er wel niet veranderen. Ach. Eerst moet Joesjtsjenko nog even het podium op. Toespraakje. Nou mens, zing nou nog even, dan kunnen we naar huis.

00:22 Terry Wogan sluit af. De Griekse doet het liedje nog een keer. Eindelijk. Hm, hadden we al iets over dat jurkje gezegd? De aftiteling en de eurovisietune. Nederland heeft een langere aftiteling, terwijl we niet eens meededen. België ook. Duitsland eveneens. Maar nu is het echt overal klaar. Het is 00:26 uur, en wij stoppen.21-05-2005 21.00 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere