Newsweek zwicht onder enorme druk, maar toch

Een paar dagen geleden stuurde persbureau Reuters het bericht de wereld in, dat Newsweek het verhaal over de in het toilet gegooide koran had ingetrokken. Dat was toen niet waar. Newsweek had op dat moment nog een bericht op de webstek staan, waaruit bleek, dat de oorspronkelijke bron weliswaar niet meer wist in welk rapport hij het had gelezen, maar er wel zeker van was, dat hij het had gelezen. Verder stond er, dat het Pentagon alles had ontkend en in een intern onderzoek had vastgesteld dat het verhaal niet klopte. Je kon moeilijk verwachten dat het Pentagon lachend zou vertellen dat het wel klopte en dat het onderzoek nooit plaats gevonden had.

Toch trok Newsweek het verhaal nog niet in. Minimaal een hele dag lang praatten media over de hele wereld dus ten onrechte Reuters na, dat het foute bericht gebracht had, en maar weinigen hebben kennelijk de moeite genomen even contact op te nemen met Newsweek.

Inmiddels heeft Newsweek onder grote druk van het Pentagon toegegeven en het verhaal ingetrokken. Toch willen wij even wijzen op het volgende, gekopieerd van de Newsweekwebbladzijde:

"Editor's Note: On Monday afternoon, May 16, Whitaker issued the following statement: Based on what we know now, we are retracting our original story that an internal military investigation had uncovered Qur'an abuse at Guantanamo Bay.

Daar staat dus niet, dat het niet gebeurd is. Daar staat dat, als het gebeurd is, dat niet uit een intern legeronderzoek gebleken is. Uiteindelijk blijft irrelevant of het gebeurd is, zoals hier ook te lezen staat.

Wat wij wel erg vinden, is dat onjuiste informatie van een persbureau als Reuters door iedereen kennelijk klakkeloos wordt overgenomen.17-05-2005 12.30 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere