Te veel mensen bemoeien zich met de rechtspraak

Politiemannen in New Orleans. Niet ter zake, wel een mooie foto.
Wij hebben de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, zijn geheel voor de vrijheid van informatie en denken dat het met de rechtspraak in Nederland af en toe droevig gesteld is. Wij gaan nog niet zo ver dat wij de uitspraak 'de goede rechtenstudenten worden advocaat en slechte worden rechter' hier gaan beamen, al was het maar omdat het wat ons betreft net zo goed andersom kan zijn en omdat we ons afvragen of er überhaupt veel "goede rechtenstudenten" bestaan, maar dat ligt meer op het terrein van het onderwijs en daar hebben we het nu even niet over.

Wat ons echter tegen de borst stuit, is de manier waarop sommige mensen zich in de publiciteit begeven om zich te bemoeien met zaken die hun niet aangaan. Peter R. de Vries en John van den Heuvel hebben nog het excuus dat ze zichzelf 'misdaadverslaggever' noemen en in dier voege soms ook aandacht aan de rechtspraak moeten besteden, wat af en toe best interessante resultaten oplevert. Wat mensen als Maurice de Hond, Hilbrand Nawijn en Ton Derksen beweegt, blijft gissen. Waarom die mensen in de pers zo uitgebreid aan het woord komen trouwens ook. Het zou de journalisten en persbureaux die de oprispingen van deze figuren doorgeven sieren als zij daar eens wat terughoudender mee werden.

Wij komen hierop, doordat wij vanochtend constateerden dat er een groter aantal mensen dan gemiddeld op onze webzijde terecht was gekomen door te zoeken op 'Ton Derksen', 'Derksen wetenschapsfilosoof', 'Derksen en De Noo', 'Ton Derksen wetenschapsfilosofie', 'Ton Derksen en Lucia', 'Derksen de Noo', 'Derksen de Noo de B.', 'Ton Derksen de Noo Lucia B.' en termen van gelijke strekking. "Hè", dachten wij: "Zou er iets gebeurd zijn in de zaak Lucia de B.?" Ja en neen, bleek. Het enige 'nieuwswaardige' wat wij zo snel konden vinden was een bericht van het ANP, overgenomen door bijvoorbeeld het Nederlands Dagblad ('Nieuwe feiten in zaak-Lucia de B.'), Nu.nl ('Nieuwe feiten in zaak-Lucia de B.') en NOSteletext. Wij citeren:

"Lucia de B. is onterecht veroordeeld voor de moorden en pogingen tot moord op ziekenhuispatiënten. Tot die conclusie komen wetenschapsfilosoof Ton Derksen en verpleeghuisarts Metta de Noo. Hun onderzoek naar de zaak van de 44-jarige Haagse verpleegkundige die tot levenslang en tbs werd veroordeeld, heeft volgens Derksen diverse nieuwe, ontlastende feiten opgeleverd. De resultaten verschijnen vrijdag in boekvorm."
"De resultaten verschijnen vrijdag in boekvorm." Is dat nieuws? Of laat het ANP zich hier gebruiken als reclamebureau voor een uitgeverij? Uit de rest van het bericht kunnen wij niet opmaken of er sinds de uitzending van NOVA van 18 december 2005 (Zie 'NOVA wil scoren met Lucia de B.') nog iets nieuws boven water is gekomen. Wel dachten wij, doordat de Hoge Raad zich er onlangs over had uitgesproken, eindelijk van het gezeur af te zijn, daar de hoogste rechter het laatste woord gesproken had en had gezegd dat er nix mis was met het bewijs, maar neen. Er blijkt nu een commissie te zijn, 'Posthumus II' geheten, die de zaak weer zou kunnen heropenen:
"Voorzitter Y. Buruma van de commissie Posthumus II, die afgesloten strafzaken evalueert, liet vrijdag weten dat nog niet bekend is of de zaak Lucia de B. onderwerp van onderzoek wordt. Hij benadrukte dat de zaak nog onder de rechter is. Posthumus II onderzoekt niet zolang dat het geval is. Buruma zei dat hij het boek over de verpleegkundige wel alvast gaat bekijken."
"Buruma zei dat hij het boek over de verpleegkundige wel alvast gaat bekijken." Toe maar jongens, pluggen maar dat boek. Jammer dat er niet bij staat bij welke uitgeverij het boek uitkomt, want Stommeling Jones staat te popelen om dat boek te recenseren.

02-06-2006 12.34 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere