Portugal - Nederland, live gelogd

Portugal - Nederland, live
			gelogd
20:12 Wij zijn er klaar voor en vallen in de voorbeschouwing met Willem van Hanegem en Youri Mulder. Willem van Hanegem heeft een nieuwe uitdrukking: "Het vijfde wiel uitvinden." Verder een hoop gelul over helemaal nix. Wij vinden dat het Nederlands elftal het tot nog toe niet gek gedaan heeft en wij beginnen een steeds grotere schijthekel te krijgen aan al die azijnpissers die nu al tijden lopen te roepen dat het allemaal nix is. Het ergste zijn de azijnzeikers die beweren dat "de buitenlandse media" en "de buitenlandse pers" het Nederlands elftal slecht vinden. Wij volgen een aantal buitenlandse media en wij kunnen u vertellen dat de meningen uiteenlopen. Volgens ons gaat het Nederlands elftal deze wedstrijd gewoon winnen en als het even meezit nog met mooi voetbal ook. Onze stagiaire heeft nog geen helderziendheidsvlaag en wij roepen nu maar vast dat het 0-3 wordt.

20:21 Wij hebben vanmiddag een paar fragmentjes gezien van Engeland tegen Ecuador en dat leek ons een vreselijke boutwedstrijd. Nu krijgen we er een samenvatting van te zien. De samenvatting duurt ongeveer een halve minuut en wij denken dat ons eerste oordeel wel aardig klopte. Willem van Hanegem en Youri Mulder willen niet praten over het shirt uit 1905 en wij geven hun daarin gelijk. Zij willen over de wedstrijd praten. Een fijn plan. Wij gaan ons intussen afvragen of wij deze logsessie zullen doen op Kabonkbier of slobberwijn. We beginnen maar met een glas Kabonkbier en daarna laten we ons leiden door onze intuïtie en wat er nog in voorraad is.

20:30 Een interview met Van der Sar. Nog meer gepraat. Wij gaan maar even een rondje langs de velden zappen.

20:48 We zijn meteen even wat vuurwerk gaan klaarleggen om na de overwinning af te steken. Op het moment dat we terugkomen op Nederland 2 zien we dat akelige etterbakje weer. Als wij niet zo'n voetballiefhebber waren, zou je alleen vanwege al die oranjekutreclames al hopen dat het Nederlands elftal met grote cijfers zou verliezen. Van Bommel staat gewoon in de basis en onze stagiaire vindt dat de Portugezen er angstaanjagend uitzien. Van de zenuwen zapt ze weg.

20:53 Ze wilde de televisie harder zetten, bleek. Wij leggen de verschillende knopjes nog maar eens uit.

20:58 De Portugezen staan er ook al zo mietjesachtig bij, bij het volkslied. Blijf toch eens van elkaar af. Je hoeft alleen maar met elkaar te voetballen, per slot van rekening. Hetzelfde geldt voor het Nederlands elftal. En het volkslied meezingen vinden wij ook geen goed teken. Voetballers horen niet eens te weten wat een volkslied is. Dat kost maar dure hersencapaciteit, die ze in het veld nog hard genoeg nodig hebben.

21:00 Boulahrouz staat ook gewoon in de basis en alleen Van Nistelrooij is vervangen door Kuijt. Nu zou het ook wel heel dwaas zijn om meer dan een speler te vervangen door Kuijt, dus dat was een beetje een domme formulering. Wij bedoelen dat er een wijziging is ten opzichte van de vorige wedstrijd. Men trapt af en Kuijt probeert meteen de bal af te pakken. Van een Portugees.

21:01 Wij verwachten een vroege eerste goal. Van Bommel begrijpt ons niet helemaal en schiet naast. Onze stagiaire ziet een 2-1 uitslag, maar weet niet in wiens voordeel. Nounounou, wat helderziend weer. Van Bommel krijgt een gele kaart. Wij verwachten niet meer dat we het eind van de wedstrijd halen met alle spelers. Onze stagiaire denkt dat die 2-1 voor Portugal was. Ze hoopt dat ze ongelijk heeft. Wij ook. Anders gaat ze nog denken dat ze echt helderziend is ook.

21:03 Vrije trap voor het Nederlands elftal. Met deze bal kun je vanaf de middenlijn scoren, dus wij zouden zeggen: gewoon meteen schieten. "Is dit een vrije trap?" vraagt onze stagiaire. Nou, zoals Van Bronckhorst hem nam vonden wij dat toch wel moeilijk te beamen. Een slap rollertje, door de commentetter "een voetzoeker" genoemd. Robben krijgt een bal van Cocu, maar hij had er niet op gerekend en hij kon er niet goed bij. Achterbal. Wij moeten toch eens een manier vinden om niet elke balbehandeling te loggen en toch een indruk van de wedstrijd over te brengen.

21:06 Boulahrouz krijgt ook al geel.

21:07 Nederland is beter dan Portugal. Wij denken dat er strax een Portugees ineens rood krijgt.

21:09 Wij krijgen spontaan de neiging om te zeggen dat de Nederlandse verdediging "goed gestaffeld staat", maar we weten niet zeker wat dat betekent, dus laten wij het maar even. Christiano Ronaldo blijkt geblesseerd te zijn door Boulahrouz. Het lijkt er in ieder geval wel op. Deco legt Van Bommel neer.

21:11 Robben valt geheel spontaan om. Ronaldo heeft een krasje op zijn been. Onze stagiaire vindt dat hij zich niet moet aanstellen en wij leggen uit dat het best zou kunnen dat er onder dat krasje een heel pijnlijke plek zit. Van der Sar haalt wat komische capriolen uit op een rollertje. Ronaldo lijkt het moeilijk te hebben. "Ronaldo? Dat is toch die dikke kale en die kale dikke van Brazilië?" zegt onze stagiaire. Van Persie heeft ons begrepen en probeert een doelpunt te maken. Hij schiet naast. Ronaldo wordt langs de zijlijn verzorgd, Scolari scheldt Van Basten de huid vol en Van der Sar vangt de bal. Als Boulahrouz Ronaldo de wedstrijd uitgeschopt blijkt te hebben, krijgt hij er van ons een punt bij. Wij mogen die Ronaldo niet.

21:15 Aardige aanval van Nederland levert een paar kansjes op en Cimao (?) begint aan zijn warmingup. Robben snapt iets niet. Wij wel. Zoals wij het zien gaf hij iemand een zet en krijgt hij een vrije trap tegen. De commentettert heeft niet opgelet en denkt dat het buitenspel was.

21:17 Corner voor Portugal, maar dit Nederlands elftal is erg goed bij standaardsituaties, dus die corner levert nix op. Mathijsen (hé, was die er de vorige keer ook bij? Ach, wat maakt het uit.) werkt weg. Manich legt Van Bommel neer en Robben gaat erbij liggen. Dat moet hij niet doen. Manisj (?) krijgt geel voor die overtreding op Van Bommel. Als iemand ons vroeger probeerde te naaien middels een fopduik liepen wij even langs hem heen terwijl wij zacht tegen hem zeiden "Ik zal je strax eens laten zien wat een echte overtreding is". Verderop in de wedstrijd hielden wij dan woord. Ronaldo staat er trouwens nog steeds in en de wedstrijd is minder mooi dan wij hadden gehoopt.

21:22 Maniche scoort, geheel tegen de verhouding in. Voordeel is dat wij nu wel weten hoe we zijn naam moeten spellen. Ander voordeel is, dat het Nederlands elftal nu wel moet gaan aanvallen. Wij zitten hier helemaal niet mee. Onze stagiaire wel.

21:25 Als het Nederlands elftal verliest, is het allemaal de schuld van Youri. Weg met Youri. Maniche heeft de smaak te pakken en schiet op goal. Mis.

21:27 Als wij de bondscoach waren, zouden wij nog tot een kwartier in de tweede helft wachten en dan zouden wij Mathijsen vervangen door Van Nistelrooij en tevens Vennegoor of Hesselink inbrengen, zonder er een speler uit te halen. Gezien het niveau van de arbitrage op dit toernooi zou zo'n nonvirtuele twaalfde man niet eens opvallen, denken wij.

21:30 Costinha schopt Cocu onderuit en krijgt geel.

21:31 Wie staan er eigenlijk op het middenveld? Van Bommel, Cocu, maar wie is de derde? Onze stagiaire weet het ook niet.

21:32 Ronaldo gaat eraf en Simao Sabrosa komt erop. Ronaldo huilt. Twee punten erbij voor Boulahrouz. Onze stagiaire vindt het zielig voor Ronaldo. Wij ook, maar dan had hij maar beter op moeten passen. Zoals God ooit zei: "Als ze bij mij normaal timen zijn ze altijd te laat". Ronaldo had dus beter moeten timen.

21:35 Wij verwachten dat het Nederlands elftal na de rust alles op alles zal zetten en de zaak alsnog ten goede weet te keren. Intussen heeft men nu een corner gehad, maar die leverde weer nix op. Kuijt aan de bal. Sneijder (ah, dat was dus de derde) geeft de bal aan een ander en Van Persie scoort bijna. Als Kuijt die bal niet ontweken had, was het een goal geweest. Sneijder moet vervangen worden door Van der Vaart.

21:38 Ooijer laat zien dat hij kan voetballen en krijgt een schop, vol op de enkel. Dat was opzet, herkennen wij heel scherp. Het was die Portugese neger die al eerder geel had gehad, dus die had nu rood moeten hebben. Als het Nederlands elftal nu niet wint, komt dat, doordat meneer Ivanov die Portugese nummer 6 geen tweede gele kaart heeft gegeven. Wij denken echter nog steeds dat het gewoon nog goed gaat komen. Van Bommel speelt na een goeie loopactie net iets te kort af op Van Persie, maar de Portugezen worden afgefloten voor buitenspel.

21:41 Robben krijgt een vrije trap tegen, denkt iedereen, maar het was Kuijt. Boulahrouz, Van Bommel. Van Bommel valt om, maar Deco hielp een handje. Van Bronckhorst valt om, vrije trap in de buurt van de zestien, zal wel een goal worden, maar uitgerekend nu moeten we pissen.

21:44 Volgens onze stagiaire is de vrije trap gemist door "een blonde tuinkabouter" dus dat zal Sneijder wel geweest zijn. Wij zien bijna een tegentreffer, maar de Nederlandse verdediging werkt weg. De nummer 6 van Portugal (kent u die naam en dat nummer?) krijgt geel. Juist, dat had hij al. Het was een bijzonder domme handsbal, vlak bij de middencirkel. Dat van die rode kaart voor Portugal hadden wij dus goed gezien, maar deze had er wel een paar pogingen voor nodig. Wij verwachten dat er van beide kanten nog wel eentje af gaat. Sneijder hoeft trouwens niet vervangen te worden. Je kunt Van der Vaart er gewoon naast zetten, aangezien Sneijder volledig onzichtbaar is.

21:48 Onze stagiaire voorspelt dat Nederland 1-1 maakt en dat Portugal dan na penaltys (het ontbreken van de apostrofe is opzet, dus niet mailen graag) alsnog met 2-1 wint. Als dat werkelijk waar wordt, zijn wij reuze verbaasd, want dat betekent dan dat er van al die penaltys maar eentje benut wordt. Dat lijkt ons sterk, maar om te pesten gaan we haar dat pas na afloop uitleggen. Wij verwachten geen penaltys. Wij verwachten geeneens een verlenging. Wij verwachten winst voor het Nederlands elftal.

21:51 Wij zien weer zo'n kutreclame van Vodafone met Kieft en Van der Gijp en de wil om Nederland te zien winnen wordt weer iets minder. Vervolgens weer zo'n kankerteringtyfusklotereclame voor de Heinekentoeterhoed of hoedtoeter (wij denken plotseling ons uit een ouwe Guuststrip het woord roetentoeter te herinneren. Wat dat betekent, is ons niet bekend, maar we weten wel dat je niet moet proberen trombone te spelen in een druipsteengrot.). Weg met de staatsomroep. Onze stagiaire hoort voor het eerst dat de Portugezen na rust beginnen met een man minder.

21:57 Van Persie speelt wel goed, volgens onze stagaire: "Vooral zijn voetenwerk". Van Hanegem stelt voor dat Van Basten afwacht wat de Portugezen doen alvorens te wisselen. Dat hadden wij al voor rust gezegd. Waar kunnen wij ons analystendiploma afhalen? (Wij hebben het even gecontroleerd en krijgen de stellige indruk dat de terroristen van het Groezelige Boekje willen dat wij analist met een i schrijven. Daar het internationaal met een y wordt geschreven, doen wij dat ook. Dat zal ze leren). Inmiddels weer die stompzinnige Bavariareclame, met die pseudostoere pseudomannen.

22:03 Petit komt er in voor Pauleta. Dat is mooi. Een middenvelder voor een aanvaller. Van Nistelrooij zal wel de eerste invaller voor Nederland zijn. Aangezien Sneijder nog niet vervangen is, lijkt het ons wel aardig om Kuijt naar het middenveld te laten zakken en Van Nistelrooij en Vennegoor of Hesselink (de laatste zonder het bij de scheidsrechter te melden, om redenen u welbekend) in de spits te posteren. Kuijt kopt te slap in. Die had Van Nistelrooij wel gemaakt, denken wij.

22:06 "Zes seconden, denk eraan", zegt de commenterretet en onze stagiaire roept: "Dat redden ze nooit meer." Hij had het echter tegen Van der Sar. Vennegoor of Hesselink loopt zich warm, Van Nistelrooij niet. Dat maakt niet uit, dat is namelijk een momentenvoetballer. Heitinga en Van der Vaart lopen zich ook warm. Cocu schiet op de lat en onze stagiaire krijgt bijna een klepverstuiking.

22:08 Petit krijgt geel omdat hij Van Bommel omverschopt.

22:09 Wij verwachten de gelijkmaker en onze stagiaire denkt plotseling dat Nederland helemaal niet gaat scoren. Sneijder, Ooijer, Boulahrouz, beetje suf geschuif en de commentetterretetetteretè vindt dat Nederland het tempo hoog houdt. Onze stagiarie scheldt Kuijt uit, omdat hij uit een moeilijke hoek niet scoort. De corner van Van Persie zeilt voorlangs en Ruud van Nistelrooij, Tim de Cler en Denny Landzaat lopen zich nu warm. Van Bommel schiet hard, hoog en onbenullig. Onze stagiaire dacht dat het een goal was en Figo schiet hem er aan de overkant bijna in. Sneijder mist een redelijke kans. Van Basten en Van 't Schip in beeld. Als ze net zo slim zijn als wij, halen ze Sneijder eruit voor Van Nistelrooij en Vennegoor of Hesselink. Als men dan achteraf begint te zeiken, kun je altijd nog zeggen dat die man gewoon een heel lange naam heeft. Van der Vaart komt er in en u mag drie keer raaien voor wie.

22:15 Fout, fout, fout. Hij kwam er in voor Mathijsen. Het Kabonkbier blijkt van invloed op ons plasgedrag.

22:17 Van Bronckhorst krijgt geel. Van Bommel ligt op de grond. Hij heeft een kopstoot gehad van Figo. Figo krijgt geel. Van Bommel had alleen sneller en overtuigender neer moeten gaan. Dat die jongens dat nergens leren. Schande. Portugal mag een vrije trap nemen en Simao mist. Van der Sar kijkt hem er uit.

22:20 Volgens onze stagiaire zijn de portugezen "veel angstaanjagender", maar "dat kan ook door dat zwarte haar en die rode shirtjes komen". Intussen naait Figo Boulahrouz een kaart aan. Boulahrouz krijgt rood. Als wij Boulahrouz waren geweest, waren wij nu even naar Figo toegelopen om hem een beetje overeind te helpen, in alle vriendschap, waarna wij hem, omdat wij toch al rood hadden gehad, in alle vriendschap de kop van de romp geschopt zouden hebben. Figo kreeg overigens wel degelijk een elleboog in zijn gezicht en dat hij daar gebruik van maakt is dan niet verbazingwekkend. Stom van Boulahrouz. Wij zijn op dit moment echter nog steeds de kalmte zelve en dat betekent dat alles nog op zijn pootjes terecht gaat komen. Wij zijn niet helderziend, maar hebben wel verstand van voetbal.

22:25 Onze stagiaire vindt Nederland "niet scherp genoeg". Zij geeft echter zelf toe: "Maar ik volg het nu voor het eerst echt goed, maar volgens mij gaat er van alles mis." De oranjeidioten op de tribune zijn rustig. Onze stagiaire weet nu plotseling dat alleen Van Persie goed is. "De rest vind ik allemaal zo sloom."

22:28 Het is natuurlijk ook weer een boutwedstrijd, maar ja, op zo'n boutkampioenschap kan je ook niet anders verwachten, maar wij verwachten nog steeds de gelijkmaker. De portugezen hollen in de richting van onze goal en Heitinga hapt niet. Nederland countert. Robben geeft een voorzet over Kuijt heen en Sneijder mist in de rebound. Deco wilde doorspelen, maar Carvalho lag geblesseerd te wezen en iemand joeg de bal eruit. Wij zien een shot van de oranjegekken op de tribune en die gunnen wij nog wel dat het tot in de allerlaatste minuut duurt voordat Nederland gelijk maakt. Onszelf gunnen wij dat ook wel, want wij kunnen erg veel hebben en zijn nog steeds vol vertrouwen. Deco schopt Heitinga onderuit. Deco krijgt geel, iemand schopt Heitinga nog even extra. Sneijder legt uit dat er nu een portugees afmoet.

22:32 Van der Vaart heeft ook geel gekregen en als wij dit allemaal zo zien, krijgen we spontaan zin om op onze oude dag weer lekker te gaan schoppen voetballen.

22:34 Ricardo (de portugese keeper) krijgt ook geel. Valente krijgt ook geel. Het valt onze stagiaire op dat er nogal veel gele kaarten vallen. "Houdt die man nog wel kaarten over?", vraagt zij. Wij leggen uit dat de scheidsrechter er maar eentje heeft en dat hij hem niet echt weggeeft, doch uitsluitend toont. Deco krijgt rood, omdat hij de bal niet wil afgeven. Wij leggen onze stagiaire uit dat er minimaal acht spelers moeten zijn, per team, wil de wedstrijd mogen doorgaan. Zij concludeert hieruit dat Nederland kan winnen als er nog twee portugezen af gaan.

22:39 Ricardo doet alsof hij vreselijk geblesseerd is. Kuijt heeft hem geraakt, maar volgens ons overdrijft Ricardo. Met een beetje mazzel heeft Ivanov dat ook door en dan gaat Ricardo er met zijn tweede geel af. Vennegoor of Hesselink komt er in en Figo gaat er af. Figo wordt teruggestuurd omdat men nog niet zeker weet of Ricardo zich niet aanstelde. "Zijn allemaal tijdrekdingen die er gebeuren. Ik raak in paniek", aldus onze stagiaire.

22:42 Of het nou goedkomt of niet, dit blijft een bouttoernooi. Figo wordt nu alsnog vervangen. Cocu gaat er af. Wie komt er dan op? Tiago. Maar die komt voor Figo.

22:43 Vennegoor of Hesselink is eringekomen voor Cocu. Kuijt kijkt boos. We hebben nog een paar minuten en dat is genoeg. Om te scoren heb je aan vijftien seconden vanaf de aftrap genoeg. Van der Vaart schiet hard, hoog en onbenullig over. Van Basten lijkt er niet meer in te geloven. Wij nog wel. Maar ja, wij gaan er niet over.

22:46 Nog maar een paar minuten. Wij zijn nog steeds rustig. Wij hebben echter besloten dat wij ook rustig blijven als Nederland verliest. Ook hier is in ieder geval weer sprake van een waardeloze scheids. Onze jongens hebben hun best gedaan en ze konden gewoon niet beter. Wij willen hier nogmaals opmerken dat Van Basten gehaald is om een elftal op te bouwen voor over twee jaar, dan kan hij ergens op worden afgerekend. Dat hij dit toernooi gehaald heeft, is al een wereldprestatie. Nederland krijgt nog een paar kansen, maar zelfs wij beginnen te geloven dat het er niet in zit. Wij zijn benieuwd hoeveel minuten er bijkomen. Onze stagiaire heeft de moed opgegeven. Er komen zes minuten bij, maar er ligt een portugees geblesseerd te wezen. Telt de tijd dan wel of niet door? Wij zouden, toen wij nog voetbalden, van de bank gekomen zijn (waar wij zaten omdat wij al rood gehad hadden) en die pseudogeblesseerde volledig verrot geschopt hebben, want zo waren wij toen. Zo zijn wij nu eigenlijk nog wel. We krijgen er weer zin in.

22:51 Er moet nou toch echt wel een doelpunt voor Nederland gaan vallen, want anders zien wij het somber in. Kuijt krijgt ten onrechte een vrije trap tegen.

22:52 Fluit maar af scheids, dan hebben we het maar gehad. U merkt, zelfs wij geloven er niet meer in. Van Bronckhorst krijgt nog even rood. Ach, welja. Als wij daar gestaan hadden, hadden wij onze medespelers opgeroepen om te gaan rossen. "Dat was het dan. Dan kan nu de massale wuppieverbranding plaatsvinden", aldus onze stagiaire. Is er nou niemand die even naar de scheids kan toelopen en hem kan toevoegen: "LUL". "Wat zeg je?", vroeg die man ons toen, waarop wij antwoordden: "LUL. Leonard Utrecht Leonard." Wij werden toen, dachten wij, voor zes wedstrijden geschorst. Deze Leonard Utrecht Leonard fluit af en onze stagiaire constateert dat zij niet helderziend is. Wij zijn volledig onaangedaan. "Dat was het", zegt onze stagiaire. "Dat was het", zeggen wij en wij zijn blij dat we nu van al die kutreclames af zijn. Bovendien zijn wij blij dat die oranjewaanzin nu afgelopen is. "Wat zitten die lui nog opgewekt te doen?", vraagt onze stagiaire zich af als er juichende oranjesupporters in beeld komen. Welnu, waarschijnlijk zijn dat voetballiefhebbers die gezien hebben dat het Nederlands elftal zijn best gedaan heeft en dat Van Basten gelijk had toen hij zei dat dit toernooi twee jaar te vroeg kwam. Wij gaan pissen en verwachten dat Nederland over twee jaar Europees kampioen wordt.

23:03 Wij leggen onze stagiaire uit dat Van Basten het goed gedaan heeft en zij houdt vol dat het Nederlands elftal er nix van kon. "Ze schopten de bal steeds net iets te vroeg in de richting van het doel, heb ik het idee. Daardoor kwamen die portugezen er steeds tussen. Ik denk dat ze te zenuwachtig waren." Ach, wat kan het schelen. Nederland heeft honderd jaar moeten wachten op het eerste EK, dus lijkt het ons logisch dat het eerste WK tweehonderd jaar kost. "Ik ben benieuwd wat al die Nederlanders nou met hun wuppies gaan doen", zegt onze stagiaire. Wij hebben wel een idee over de mogelijkheden en daar laten wij het even bij.

23:08 Wij willen alleen nog even zeggen dat die scheids voor geen meter deugde en als wij in het veld hadden gestaan, hadden wij hem helemaal verrot geschopt. Als wij er al uitgestuurd geweest waren geworden trouwens ook. Wij verwijzen nog geven naar de column Weg met de scheids van onze vaste columnist. En nu gaan wij aan de slobberwijn. Onze stagiaire wil Van der Sar gaan troosten, maar omdat hij in Duitsland zit, gaan wij eens kijken of ze ons ook wil troosten. Wij hebben het hard nodig.25-06-2006 20.10 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere