Getuige beschuldigt Holleeder van origami

Stommeling Jones
Het publiciteitsoffensief tegen de verdachte Willem H. begint absurde vormen aan te nemen. Gisteravond wijdde de staatsomroep er al een hele reportage aan en ook vandaag staat het staatsjournaal er bol van. Wat de commerciëlen doen, hebben we even niet zo gevolgd, maar als het op zinloze sensatie aankomt, zijn die er doorgaans als de kippen bij om de staatsomroep te overtreffen, dus dat zit vast ook wel goed fout.

Wij hebben het allemaal niet zo gevolgd, maar wij krijgen de indruk dat het Openbaar Ministerie de eventuele zaak weer eens niet goed rond kan krijgen en derhalve haar toevlucht heeft genomen tot een goedkope truc: de anonieme getuige. In deze zaak had men er al drie, maar nu heeft men een vierde uit de hoge hoed getoverd. Anonieme getuigen planten zich kennelijk voort als konijnen, vandaar dat je er zo makkelijk mee kunt goochelen, als u begrijpt wat wij bedoelen.

Onze vaste columnist heeft zich in 'Leve de rechtsstaat' al eens over het verschijnsel van de anonieme getuige uitgelaten en wij citeren hier:

"Wel weet ik, dat het heel makkelijk is om iemand ergens van te beschuldigen en door vage suggesties, nare geruchten en vieze insinuaties kapot te maken. Daarvoor hoef je geen rechten gestudeerd te hebben. Naar het zich laat aanzien, vergeet je dat zelfs als je wel rechten gestudeerd hebt.

[...]

Zelfs op het hoogtepunt van de Stalinistische showprocessen deed men nog de moeite om in ieder geval de schijn van juridische zuiverheid enigszins op te houden door voldoende getuigen à charge op te trommelen, opdat zij, goed geïnstrueerd en wel, de verdachte konden aanwijzen."

Of het nu komt doordat Nederlandse journalisten zo lui zijn, of doordat ze allemaal voor een bepaald bedrag op een stiekeme staatsloonlijst staan, is ons niet bekend, maar wij zijn kennelijk de enigen die eens op onderzoek zijn uitgegaan en er in geslaagd zijn nog een anonieme getuige te vinden, die bereid was ons te vertellen dat hij verdachte Willem H. kent als 'Willem Holleeder' en zelfs 'Willem de Meestervouwer'.

Kikker, bovenaanzicht
Volgens onze anonieme getuige, die wij voor het gemak zullen aanduiden als "onze anonieme getuige" heeft verdachte Willem H. indertijd een deel van het Heinekenlosgeld gewit door het in kleine hoeveelheden bij het Grenswisselkantoor te ruilen voor Duits geld en dan met name briefjes van tien mark. "Ik vouw nu eenmaal graag kikkertjes en dat gaat het best met briefjes van tien mark", zou hij gezegd hebben, volgens onze anonieme getuige, die eraan toevoegt dat het vouwen in quaestie plaatsvindt volgens de regelen der origami, oftewel de Japanse papiervouwkunst.

Onze anonieme getuige is nog niet benaderd door het Openbaar Ministerie, noch door de advocaten van verdachte Willem H. Ook Willem H. zelf heeft nog niets van zich laten horen en onze anonieme getuige wil bij dezen laten weten dat hij nooit bedreigd, afgeperst of vermoord is door verdachte Willem H. "Wat niet is, kan echter nog komen, vooral nu ik mijn verhaal naar buiten gebracht heb", aldus onze anonieme getuige. "Als ik dan toch bezig ben en mijn leven in de waagschaal stel, maak ik maar helemaal schoon schip en zeg ik meteen maar even dat Willem de Meestervouwer ook een heel aardige kraanvogel vouwt. Zover ik weet. En nu ga ik voor onbepaalde tijd op vakantie. Heel ver weg."18-07-2006 11.32 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere