Interview met Bill Gates is vals

Een computer of compjoeter
Het is toch wat met die journalisten van tegenwoordig. Was het in Nederland de inmiddels op ons log wereldberoemde Norbert Pek die een collega van het vervalsen van interviews betichtte, nu hebben ze er weer eentje in Noorwegen. Joakim Thorkildsen schrijft over een verondersteld nepinterview met Bill Gates. 'Bill Gates-intervju er falskt', heeft men er boven gezet.

Volgens het bericht heeft Bill Gates ontkend ooit door de Noorse journalist Bjørn Benkow geïnterviewd de zijn. Dat zou een beetje een probleem voor meneer Benkow kunnen zijn, daar het blad 'Mann', nog steeds volgens hetzelfde bericht, in zijn juliuitgave een interview van meneer Benkow met Bill Gates heeft afgedrukt. Die meneer Benkow toch.

Wij kunnen zo gauw ons Noorse woordenboek niet vinden, maar wij weten vrij zeker dat "aldri" "nooit" betekent (de film 'Never Say Never Again' heet in het Noors 'Aldri si aldri', bijvoorbeeld) dus uit de losse pols vertalen wij de zin "Problemet er at Gates hevder han aldri har snakket med den norske journalisten" met "Het probleem is dat Gates zegt dat hij nooit met de Noorse journalist gepraat heeft" (of woorden van gelijke strekking. Als "hevder" "ontkent" betekent, hebben wij een probleem. Waar is toch dat woordenboek?).

Voor de rest vraagt men zich af hoe het heeft kunnen gebeuren en als wij het allemaal goed begrepen hebben, had de redactie van het blad 'Mann' geen aanleiding gezien om vooraf even wat feitjes te checken, daar de heer Benkow een gewaardeerd freelancer was, die al veel goeds had ingeleverd.

Het stukje Bill Gates-intervju er falskt wordt afgesloten met "Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med journalist Bjørn Benkow", wat volgens ons betekent dat Dagbladet.no er nog niet in geslaagd is in contact te komen met de heer Benkow. Het zou best kunnen dat ze dat willen om zijn versie van het verhaal te krijgen. Wij vragen ons af wanneer men van de goede gewoonte is afgestapt om journalisten een beetje in de gaten te houden. Uit de film All The President's Men herinneren wij ons vooral Jason Robards (in de rol van Ben Bradlee) die (in ieder geval in onze herinnering) een vreselijke mierenneuker bleek en zelfs als de journalisten Woodward en Bernstein (Robert Redford en Dustin Hoffman) hem onder ede bezwoeren dat ze alles konden bewijzen het belangrijkste nieuws nog wenste weg te stoppen op pagina 82, in de hoop dat niemand het zou lezen.

Wij hebben nooit de illusie gehad dat het echt zo zou gaan, maar hadden wel de hoop dat redacties in ieder geval even zouden vragen om een soort van bewijs, daar anders iedere oetlul maar zo van alles zou kunnen beweren en rectificaties nu eenmaal een stuk slechter blijven hangen dan sensationele beweringen. Wij zijn reuze benieuwd of er nu in Noorwegen iemand gaat proberen uit te vissen of de heer Thorkildsen ook bewijs voor de aantijgingen aan het adres van de heer Benkow heeft. Stel je toch voor dat meneer Gates het interview per ongeluk wel gegeven heeft, maar achteraf spijt had van zijn openhartigheid. Of dat hij helemaal niet ontkend heeft meneer Benkow gesproken te hebben, maar dat meneer Thorkildsen een vertaalfoutje gemaakt heef. Wij wachten overigens nog steeds op de antwoorden van de heer Norbert Pek op de door ons gestelde vragen betreffende zijn beweringen, maar dat is een heel ander verhaal.02-08-2006 10.46 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere