The Original Victoria Band

Banjo, mandoline, gitaar, trompet, ukelele, klarinet
Dit jaar gaan wij met de voltallige redactie naar het jazzfestival in Breda, zoals wij dat wel vaker gedaan hebben. We slaan ook weleens een jaartje over, maar nu dus niet. Wij willen namelijk het oudste jazzorkest van Nederland aan het werk horen, te weten The Original Victoria Band.

Op de webzijde van het Bredase jazzfestival lezen wij:

"The Original Victoria Band is opgericht in 1924 en ontleent haar naam aan de toenmalige filmmaatschappij ‘Victoria’. Het repertoire van de band bestond uit zowel zwarte als blanke muziekstukken van o.a. Sam Lanin, Paul Whiteman, Fletcher Henderson en vele andere. The Original Victoria Band speelt de dansmuziek uit de periode 1924 tot 1932."
Wij bezitten een elpee van het jubileumconcert dat de Victoria Band in 1974 bij het vijftigjarig bestaan gaf, waarop men een artikel uit de Bredase krant 'De Stem' van 23 september 1974 heeft afgedrukt. Onze stagiaire heeft de moeite genomen dat hieronder over te typen:
"Koninklijke onderscheiding
VIJFTIG JAAR VICTORIA-BAND GEZELLIG OMGEZET IN MUZIEK
De koninklijke onderscheiding, die zaterdagavond in de Stadsschouwburg aan het eind van het Jubileumconcert van de Victoria-band door wethouder Sandberg werd uitgereikt aan Theo Abels en Fé Claus vormde een waardig slot van een feestavond, die door Allard Möller op allerplezierigste wijze van verbindende teksten voorzien werd.

Door zijn grote betrokkenheid met de vijftig jaren geschiedenis van de Victoriaband wist hij in zijn praatje ook de outsiders tot geïnteresseerd luisteren te brengen. En vooral ontstond mede dankzij hem een bijzonder gezellige sfeer, die ook basis werd voor een geslaagde receptie na afloop.

Duidelijke werd vooral in het musiceren in de stijl, die de Victoria-band momenteel beoefent, dat dit jazzorkest van grote waarde is voor Breda. Opvallend was vooral de stijlzuiverheid in nummers zolas in "Dinah" en "Whispering". Leuke muziek, die door de goede technische vertolking bijzonder aansprak. Bij het doorlopen van de geschiedenis, gaf men ook voorbeelden van diverse andere stijlen, waarin de "Original Victoria-band" ooit had gespeeld. Daarvoor waren een aantal bekende jazz-musici uitgenodigd om bijv. de big-band-stijl te kunnen brengen.

Het weerzien daarbij van Henk Martijn, Wil Gregoor, Joop Hendriks, Anton Plasman, Kees Kampwart, Jac Kaptein, Toon Saenen en Ad van Oyen maakte de avond tot een soort "Dit is uw leven" programma met alle emoties daaraan verbonden. De muzikale uitkomst van deze gelegenheidsensembles, die speelden in de stijl van Ellington en Glenn Miller kon natuurlijk na een bescheiden aantal repetities niet tot de grootste hoogte stijgen. Het publiek was daarom ook genoeg bereid om enkele missers voor lief te nemen.

Bij de Ramblers-arrangementen was er Marchel Thielemans die door zijn ontspannen optreden de Victorians inspireerde tot prima begeleidingen. Met "Loesje" en "J'ai ta main" waren de ouderen weer helemaal thuis in de jaren "40-50".

Om het beeld volledig te maken was ook Victoria Varenkamp uitgenodigd haar steentje bij te dragen. Voor de liefhebbers van deze jazz-lady was dat natuurlijk een mooie meenemer.

Voor Bert Brouwers, Fé Claus, Joop Smehuyzen, Jan Kanters, Ad Houtepen, Joep Peeters, Ad Vlemmix, Pierre Schraven en José Smehuyzen is het zaterdagavond een gelegenheid geworden waarbij het publiek overduidelijk toonde dankbaar te zijn voor de wijze waarop zij nu het vele goede werk van hun voorgangers opnieuw leven inblazen. Zij verdienen ook in de toekomst terecht de steun van allen die waardering hebben voor goede muziek maken, waaraan het publiek op haar beurt weer een groot stuk plezier beleeft.

JAN DE BREET
"De Stem", Breda, 23 sept. 1974
"

Wij bezitten ook de CD van het vijfenzeuventigjarig bestaan van The Original Victoria Band, maar onze stagiaire verdomde het om het daarbij behorende boekje van achtentwintig bladzijden met de geschiedenis van de band uit te typen. Deze CD blijkt overigens nog leverbaar bij muziekhandel Spronk in Breda. Het boekje zal er dan ook nog wel bij zitten. Wij gaan de band in ieder geval beluisteren, maar dat hadden we al gezegd.

02-05-2007 14.27 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere