Het gaat niet goed met het Vader Rijn College

Wie niets weet kan zich nooit vergissen
Onze trouwe lezers weten allebei dat wij wel eens over het Vader Rijn College te Utrecht geschreven hebben.Het Vader Rijn College heeft een website en op die webzijde schrijft directeur Bart Engbers met enige regelmaat een stukje.

Uit zijn laatste twee stukjes concluderen wij dat het niet goed gaat met het Vader Rijn College en dat men zich rotgeschrokken is van het geringe aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen voor het komende schooljaar.

Volgens ons is dat geringe aantal aanmeldingen waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het Vader Rijn College een slechte school is, wat dan weer veroorzaakt wordt doordat het Vader Rijn College een paar jaar geleden is overgegaan op het "Natuurlijk Leren", zoals ze het daar noemen. Wij hebben daar al eens iets over gezegd en dat gaan wij misschien nog wel een keertje herhalen, maar niet hier en nu.

In zijn stukje van 10 april, getiteld 'De kiezer heeft in dit geval geen gelijk' schrijft Bart Engbers:

"De ouders en leerlingen van groep 8 in de stad Utrecht hebben hun keuze ook weer gemaakt, althans grotendeels. Dat was voor heel veel scholen in Utrecht, zeker in het vmbo, heel erg schrikken.

Behalve Via Nova deden alle scholen het heel slecht. Leerlingen kozen dit jaar wederom in grote getale voor scholen buiten de stad Utrecht. Deze keuze is volgens mij totaal niet gebaseerd op een kwaliteitsafweging."

Hier houden wij even in, om die laatste zin te herkauwen: "Deze keuze is volgens mij totaal niet gebaseerd op een kwaliteitsafweging." Volgens hem niet. Heeft hij het iemand gevraagd? Hem kennende: waarschijnlijk niet. Welnu, het vmbo is al vanaf de instelling ervan het afvoerputje van het middelbaar onderwijs, dus dat mensen hun kinderen daar liever niet heen laten gaan, is tamelijk logisch. Als zo'n school dan ook nog een vorm van 'onderwijs' gebruikt waar de honden geen brood van lusten, is de keus snel gemaakt. Misschien heeft Engbers trouwens wel gelijk. In dat geval hebben de ouders per ongeluk goed gekozen. Maar goed, we lezen even verder:
"Integendeel het onderwijs in de grote steden is juist zeer goed toegerust om de groepen jongeren, die zich nu aan de poort van de VO-scholen melden, goed op te vangen."
Zo. Is dat zo? En waarom dan wel? Volgens Engbers:
"De scholen buiten de stad zijn zeer beperkt bekend met de grotestadsproblematiek."
Oftewel: scholen buiten Utrecht zijn slecht omdat ze buiten Utrecht staan. Boerelullen zijn het en het is een schande dat ze leerlingen uit de grote stad durven aannemen. Buiten de stad bevinden zich slechts door klompendansende holbewoners bewoonde moerassen en iedereen weet dat het geen goed idee is om in het moeras te gaan klompendansen. Als Engbers er niet zo over denkt, heeft hij een ongelukkige manier gekozen om het te verwoorden.

In zijn stukje van 16 april, 'Oma is on line', schrijft de directeur van het Vader Rijn College:

"Dinsdagmorgen bogen wij ons als gehele team van het Vader Rijn College over de gevolgen van de geringe aanmelding van leerlingen voor schooljaar 2008-2009. Dat zijn bijeenkomsten met een boodschap die privé heel hard aankomen en die voor de school als geheel een nachtmerrie zijn. Iemand krijgt het gevoel dat hij een prachtig kleinood in handen heeft, het Vader Rijn College, en het wordt ter plekke uit zijn handen geslagen."
Met "iemand" zal hij zichzelf wel bedoelen. Moeten wij uit die laatste zin concluderen dat het nu af, uit en over is voor het Vader Rijn College? Je zou het haast gaan denken. De volgende zin blijkt echter een stuk optimistischer
"Wij weten dat wij samen iets moois hebben neergezet en wij zullen ook zorgen dat, ondanks alles, het iets moois blijft."
Een mooie kreet, maar ook een loze kreet, die ons onmiddellijk doet denken aan dat hardplastieken kaartje uit 'Het onderwijs is een verrotte zaak'. Het is niet de taak van een school om 'iets neer te zetten', het is de taak van de school om goed onderwijs te geven. Onderwijs, in ieder geval. En daar wringt de schoen. Ongetwijfeld in een poging om te laten zien hoe geweldig zijn school is, besluit Engbers als volgt:
"Dinsdag rond een uur of twaalf liep ik even naar buiten, even een frisse neus. Daar staan Sanne en de jongens van techniek met elkaar wat na te praten. Ik loop op hen af en tref daar een groot enthousiasme aan. Salih glundert: “Ik heb de eerste prijs meester”.
“Waarmee”, vraag ik.
“Mijn oudje was het beste en het snelste bij het sms-en”.
De techniekjongens kwamen net terug van een cursus sms-en die zij gaven aan een groep redelijk bejaarde mensen in het buurthuis de Leeuw. Zij zaten vol met enthousiaste verhalen over eigenwijze, grappige, dove, inhalige en ‘witte’ ouderen. Gewone mensen dus, maar wel allemaal oudjes die onder normale omstandigheden doodsbang zouden worden van deze Marokkaanse jongens, 1.85 meter hoog, vele centimeters breed.
Ik vind het een reuze leerzaam en nuttig project, voor alle betrokkenen. Het nut van dit project werd mij eens te meer duidelijk toen een collega mij over haar persoonlijke ervaring sprak: “Mijn moeder is doof en kan eigenlijk niet meer telefoneren. Maar door het sms-en kan zij redelijk goed contact met ons houden. En het meest bijzondere is wel dat ik regelmatig thuis in eens een zoon of dochter door het huis hoor roepen, ‘oma is on line’!”. Dat bedoel ik met een kleinood. Dit laten wij ons niet afpakken.
"
De "techniekjongens" (voor wien de directeur het kennelijk in zijn broek doet, wat hij probeert te maskeren door zijn doodsangst toe te schrijven aan de door hem denigrerend "oudjes" genoemde bejaarde cursisten) hebben een cursus sms-en gegeven. Het is geweldig. De "techniekjongens" worden op het Vader Rijn College opgeleid tot welzijnswerkers. Dan zullen de leerlingen die economie dachten te volgen wel leren wat een automonteur precies doet, terwijl de 'welzijnsmeiden' goede cijfers halen voor boekhouden.

Kortom: het zou ons niets verbazen als ouders hun kinderen op andere scholen dan het Vader Rijn College plaatsen omdat ze gehoord hebben hoe het er op het Vader Rijn College aan toe gaat en omdat ze vinden dat een vmbo in ieder geval, al was het maar in de verte, toch nog iets weg zou moeten hebben van een op een beroepsopleiding voorbereidende school.23-04-2008 08.59 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere