PvdA vindt arrestatie Gregorius Nekschot wel een goed idee

Uit het stenografisch verslag van het ‘Notaoverleg cybercrime en internetmisbruik’ citeren wij:
De heer Teeven (VVD): In het afgelopen weekend hebben wij terecht commotie gehad over de cartoons van Gregorius Nekschot. Ziet u dat de voorzichtige lijn die de minister op pag. 21 en 22 beschrijft, in het vervolgingsbeleid verlaten wordt?

De heer Heerts (PvdA): Wij hebben de minister om een reactie gevraagd, maar u gaat nu in op een actualiteit. Wij nemen de zaak hoog op en volgen hem op de voet, juist vanwege dit aspect. Vooralsnog heb ik geen aanleiding om te twijfelen aan de rol die het Openbaar Ministerie heeft gekozen. Aan de ene kant willen wij discriminatie en haatzaaien aanpakken, aan de andere kant willen wij de vrijheid van meningsuiting natuurlijk niet ter discussie stellen. Ik heb geen aanleiding om daaraan te twijfelen. In dit debat moeten wij opletten dat wij de privacybelangen afwegen tegen het feit dat wij er veel aan moeten doen. De collega van de SP wil nogal wat op het internet aanpakken. Daar zit continu spanning tussen privacy en de aanpak. De oppositie kennende, neem ik aan dat er deze week nog wel een spoeddebat over komt.

De heer Teeven (VVD): Als er een spoeddebat komt, lijkt het erop dat de PvdA dat gaat steunen. De heer Heerts volgt het namelijk allemaal op de voet, zoals hij zojuist zei. De minister kiest in zijn brief een voorzichtige lijn. Vindt de heer Heerts dat die lijn wordt verlaten door zaken zoals de zaak-Nekschot als opmaat te nemen voor het aanpakken van discriminatie?

De heer Heerts (PvdA): Dat zullen wij moeten zien. Je kunt veel zeggen van het OM, maar het toont in ieder geval lef. De rechter zal uiteindelijk uitmaken of dat terecht is. In dit geval zit er nog een stap voor, want het OM moet zelf nog beslissen of het overgaat tot het voor de rechter brengen van de zaak. Wij willen dingen aanpakken, dus wij moeten niet al te voorzichtig willen zijn. Daarbij moeten wij natuurlijk wel op de privacy en de vrijheid van meningsuiting letten. Ik zit er een beetje tussenin, om het zo maar eens te zeggen. Wij volgen de zaak-Nekschot vooral op de voet omdat drie jaar geleden aangifte is gedaan en er pas nu opeens iets gebeurt.”

"Je kunt veel zeggen van het OM, maar het toont in ieder geval lef. [...] Wij willen dingen aanpakken, dus wij moeten niet al te voorzichtig willen zijn."

Van de gristenhonden van de voormalige PvdA heeft de godsdienstwaanzinnige 'minister' Hirsch Ballin dus niets te vrezen.20-05-2008 15.26 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere