Het is maar televisie. Lees eens een boek (XXXIII) - Twee voor thee

Twee voor theeBij zijn internetzoektocht naar het 'genootschap ter bevordering en verspreiding van nutteloze kennis' (ook wel genoemd het 'genootschap ter bevordering en verbreiding van nutteloze kennis') kwam onze Grote Vrager terecht op de webzijde van het Institut Néerlandais pour la ’Pataphysique (Nederlands Instituut voor ’Patafysica (NIP)), waarvan niemand op de redactie ooit gehoord had (of anders waren we het vergeten). De tekst 'De centrifuge' biedt enige verduidelijking. Onder andere wordt duidelijk (doordat het er staat) wie de voorzitter van het NIP is: "de Piramide van de Polder, de Taj Mahal van Friesland, de Kathedraal van de Teroelsterkolk, ons aller IR. D.F. WOUDAGEMAAL te Lemmer." Ook vonden wij het interessant te vernemen, dat de afdeling techniek onderzoek doet naar (onder andere) "de omgekeerde Porsche (achterstevoren) en de omgekeerde Lada (ondersteboven) van Oskar de Kiefte", terwijl wij niet eens weten wie Oskar de Kiefte is.

Het artikel biedt een hoop informatie en omdat wij gewend zijn niet alles wat wij op internet als informatie aangeboden krijgen voetstoots voor waar aan te nemen, hebben wij er een van onze redactionele naslagwerken op nageslagen, en wel 'Le Petit Larousse illustré' (1995. Hm. Tijd om een nieuwe te kopen?).

Bij 'Jarry' vonden wij: JARRY (Alfred), écrivain français (Laval 1873 - Paris 1907), créateur du personnage d'Ubu (Ubu roi, Ubu enchaîné, Ubu sur la butte) et de la "pataphysique" (Gestes et opinions du docteur Faustroll), l'un des ancêtres du surréalisme.

Bij 'pataphysique' stond: PATAPHYSIQUE n.f. "Science des solutions imaginaires", inventée par Alfred Jarry. <> adj. De la pataphysique.

Le Petit Larousse illustré blijkt opnieuw reuze nuttig te zijn en het zal u dan ook verbazen dat wij als boek van de dag het boek 'Twee voor thee' van Daan Jippes en Martin Lodewijk hebben uitgekozen. Wij kunnen dit echter uitleggen: Sibbe, een van de hoofdpersonen, bedient zich in de loop van het verhaal veelvuldig van Le Petit Larousse illustré. Uit dit boek leert hij bijvoorbeeld savate ("3. Sport de combat codifié, dans lequel on peut frapper avec les pieds et les poings, proche de la boxe française") op het moment dat hij het nodig heeft. Zonder Sibbe hadden wij niet geweten hoe nuttig zo'n encyclopedie kon zijn. Vandaar. Verder is het verhaal in 'Twee voor thee' beter dan in 'Le Petit Larousse illustré' en ook valt er meer te lachen.31-07-2005 14.12 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere