Tiny Tiny RSS: leuk, maar wel oppassen geblazen

Wij hebben het in het verleden wel eens gehad over alle RSS-feeds die wij hier dagelijks plegen te raadplegen (of plegen raad te plegen, zoals sommige mensen zeggen).Tot voor kort gebruikten wij voor het raadplegen der RSS-feeds bij voorkeur NetNewsWire voor Mac OS X, op een iBookG4. Dat werkt wel, maar het heeft een nadeel: het blijft NetNewsWire voor Mac OS X en wij gebruiken op diezelfde iBookG4 nu eenmaal liever Ubuntu dan Mac OS X, behalve als we snel een plaatje willen bewerken, want dat doen we dan toch weer liever met Seashore dan met de Gimp, al was het maar omdat wij nog steeds niet de tijd gehad hebben ons uitgebreid in de Gimp te verdiepen.

Fijns. Onder Ubuntu hebben wij Akregator geprobeerd, maar daar werden wij heel snel ontzettend niet goed van. Jezus, wat is dat een traag programma. Natuurlijk zijn wij ook gek ook, dat wij meer dan tweehonderd feeds in zo'n ding stoppen, maar NetNewsWire kon dat tenminste nog een beetje aan en Akregator helemaal niet.

Toen zijn wij maar eens internet opgefietst om te kijken of er nix beters te vinden was en uiteindelijk kwamen we bij Tiny Tiny RSS terecht. Bij wijze van experiment hadden we eerst maar een paar feedjes ingevoerd en toen werkte het als een speer, maar toen we met behulp van een OPML-bestand al onze feeds er ingezet hadden, werd het programma eensklaps een stuk trager (hier denken wij aan het verhaal van de Nix, die immers ook "sloomgetraagd" werd, doch dit terzijde). Dat bleek dan weer te verhelpen te zijn door bij de 'Preferences' de favicons van de feeds uit te schakelen en daarna ging het zo goed dat wij besloten het programma op de redactionele webserver te zetten, opdat al het updatewerk daar zou geschieden, waardoor de CPU's van de raadplegende PC's en Macs ontlast zouden worden. Een fijn plan en nog uitvoerbaar ook.

Wij hadden namelijk nog een generieke PC van Fascom (koop nooit een PC bij Fascom trouwens, maar dat is een heel ander verhaal) staan en die hebben wij nu met gebruikmaking van Apache2, Phpmyadmin en MySql ingericht als de gewenste webserver. En toen we toch bezig waren, hebben we al onze redacteuren ook een gebruikersaccount op die PC gegeven, zodat ze bijvoorbeeld via Music On Console de aanwezige jukebox kunnen gebruiken.

Inmiddels zijn we er trouwens achter dat je met TT-RSS wel moet uitkijken: onder Ubuntu op de generieke PC levert Firefox bijvoorbeeld een foutmelding op, die zich in Opera niet voordoet. Als je zo stom bent om in TT-RSS alle feeds ieder halfuur te laten bijwerken door de update daemon en je hebt er eentje (in dit geval AP) tussen zitten die niet goed geconstrueerd is, heb je na een paar uur zomaar een paar duizend berichten door te spitten. Als je dan ook nog in je voorkeuren de limiet voor het aantal te tonen berichten op 'All' hebt staan, bereik je vrij snel het punt dat de hele bliksemse boel vast lijkt te slaan. Misschien niet op een echte PC, maar wel op dat ouwe klereding van Fascom, dat maar niet wil overlijden en dat wij van onze accountant dan ook nog niet mogen vervangen.



10-03-2009 15.59 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere