Vijftig jaar Aharonov-Bohm: groot feest

'50 years of the Aharonov-Bohm Effect: Concepts and Applications', lazen wij.Het bleek te gaan om een conferentie:
"The meeting will mark 50 years of the Aharonov-Bohm Effect - a scientific achievement that has changed our perception of the foundation of physics, and has crucially influenced the development of various branches of physics."
Vijftig jaar alweer. Gezelligheid kent geen tijd, en dergelijke (en op verzoek van Stommeling Jones: "Time flies like an arrow, fruit flies like a banana"). Maar wat was dat ook weer, het Aharonov-Bohm effect?

Wij citeren de Wikipedia:

"Het Aharonov-Bohm-effect, ook wel Ehrenberg-Siday-Aharonov-Bohm-effect genoemd, is een kwantummechanisch fenomeen waarbij een geladen deeltje wordt beïnvloed door elektromagnetische velden in gebieden die voor het deeltje onbereikbaar zijn. De eerste vermelding van een dergelijk effect werd voorspeld door Werner Ehrenberg en R.E. Siday in 1949, en gelijkaardige effecten werden bestudeerd door Yakir Aharonov en David Bohm in 1959. Men heeft voorspeld dat deze effecten optreden bij zowel magnetische als elektrische velden, maar ze zijn eenvoudiger te onderzoeken in het magnetische geval. De belangrijkste consequentie van Aharonov-Bohm-effecten is dat kennis van het elektromagnetische veld dat lokaal op een deeltje inwerkt niet volstaat om correct het kwantummechanisch gedrag ervan te voorspellen."
Wij zullen de conferentie niet bezoeken, maar om deze bijzondere verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, zullen wij van 11 tot 14 oktober (de data van de conferentie) iedere dag een half uurtje aan de bestudering van het genoemde effect besteden. Wij hebben nog wel ergens een paar magneten liggen en met wat batterijen erbij moet dat dus wel lukken. Als we onze proefopstelling voor de koude kernfusie tijdelijk van de werkbank in de schuur naar zolder verplaatsen (hoewel: we doen er eigenlijk nauwelijks iets mee, dus kunnen we die glazen net zo goed afwassen en gewoon weer gaan gebruiken om uit te drinken) hebben we in ieder geval ruimte genoeg.

12-03-2009 11.53 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere