Anja Meulenbelt gaat nog heviger censureren

Anja Meulenbelt ("Wie zegt u?" "Anja Meulenbelt" "Ach jee, leeft die nog?") houdt er een log op na, dat als belangrijkste kenmerken heeft dat Anja Meulenbelt het volplettert met onzin en vervolgens de reacties van mensen die Anja Meulenbelt vertellen dat haar log vol staat met door Anja Meulenbelt geplaatste onzin verwijdert.

Anja Meulenbelt heeft een poosje geen stukjes op haar log geplaatst, maar nu is ze terug en kondigt ze aan dat ze nog heviger gaat censureren dan ooit tevoren. Anja Meulenbelt beklaagt zich er in het desbetreffende stukje ('Praktijk hervat') over dat er maar zo weinig mensen de moeite nemen om op haar rotzooi te reageren en vervolgens blijkt ze niet te snappen dat het voor een potentiële respondent niet zo boeiend is een reactie te plaatsen op het weblog van Anja 'ik ben geweldig' Meulenbelt, omdat die reactie toch alleen mag blijven staan als Anja Meulenbelt het ermee eens is, wat dan weer vooral gebeurt als de respondent het met Anja Meulenbelt eens is. Anja 'maar ik heb dan ook de waarheid in pacht' Meulenbelt zegt:

"Minder dan een procent van het aantal bezoekers schrijft een reactie en naar schatting de helft daarvan is afkomstig van wat ik maar even samenvat als ‘de tegenstanders’. Nu zou ik graag nog eens meemaken dat het mogelijk was een echt gesprek te voeren met mensen waar ik het inhoudelijk gezien mee oneens ben, maar dat lukt zelden. Dat ligt aan het medium weblog, dat meer geschikt lijkt om te kiften dan om een gesprek te voeren, het ligt ook aan de polarisatie en de stijl van de tegenstanders. Hoe dan ook: ik heb het vaak geprobeerd, maar ik vind het zelden de moeite waard wat er van komt want het komt vrijwel nooit uit boven een welles-nietes, boven de persoonlijke aanvallen en beweringen die kant nog wal raken, en boven mijn pogingen om nog eens uit te leggen wat ik vooral niet heb gezegd."
Dat laatste is grappig: "Om nog eens uit te leggen wat ik vooral niet heb gezegd." Wij hadden namelijk sterk de indruk dat het Anja 'ik kan toch niet alles onthouden wat ik gezegd heb' Meulenbelt vooral veel tijd kwijt is aan het proberen uit te leggen waarom ze met wat ze wel zegt precies het tegenovergestelde bedoelt van wat ze zegt, maar dan toch ook weer niet. Of zo. Want precies begrijpen doen we het nooit. Anja 'wie niet met mij is, is tegen mij' Meulenbelt zelf waarschijnlijk ook niet, maar zij heeft er een oplossing voor:
"Wat voor de tegenstanders afgedaan wordt als ‘jaknikkers’ zijn voor mij mensen die actief en kritisch meedenken, en daar heb ik wat aan, en de lezers ook. Maar mijn geduld met de groep reageerders die niet in staat zijn, of niet bereid zijn om serieus te blijven, ook als ze het niet met me eens zijn, is erg gedaald. De lui die graag kiften en stangen, en bij voorbaat al tegen zijn, zeg maar. Laten die vooral kiften en stangen op hun eigen sites."
Een fraai staaltje Newspeak, eigenlijk wel. "Jaknikkers" zijn "mensen die actief en kritisch meedenken". Mensen die het niet met Anja Meulenbelt eens zijn, zijn "niet in staat" of "niet bereid [...] om serieus te blijven" en daar heeft ze geen geduld mee. Het niet eens zijn met mevrouw Meulenbelt is synoniem aan "kiften en stangen". Wij snappen niet waarom iemand serieus zou reageren op iets wat Anja 'ik lijk niet voor niets zo op clown Bassie' Meulenbelt zegt en vinden het verbazingwekkend dat iemand die dan toch reageert serieus zou kunnen blijven. Maar goed, mevrouw Meulenbelt gaat er nu definitief voor zorgen dat alles goed komt:
"Nu iedereen dat doet (= onwelgevallige reactie wegcensureert. S.J.) kan ik wel een stapje verder. Dit is mijn nieuwe regel voor de mensen die het zo verschrikkelijk met mij oneens zijn: alleen wie laat zien serieus in te gaan op wat er al staat, van mij of van een ander, laat ik nog toe. Dat mag dus met een mening die haaks staat op de mijne, maar ik wil kunnen zien dat je je verdiept, interesseert, in een gesprek geïnteresseerd bent, en dat je fatsoenlijk reageert als ik daar wat op terug zeg. En anders hoeft het niet. Massa’s sites waar je je mening kwijt kunt, daarvoor heb je mij niet nodig."
Hahahahahaha. Het lijkt onze oude lerares Nederlands wel, als wij een opstel moesten maken, met haar: "Ik wil kunnen zien dat je je verdiept, interesseert, in een gesprek geïnteresseerd bent". Maar ja, bij die oude lerares Nederlands kregen we er een cijfer voor en bij mevrouw Meulenbelt niet. Die laatste zin vinden wij trouwens ook grappig: "Massa’s sites waar je je mening kwijt kunt, daarvoor heb je mij niet nodig."

Anja 'wat, heb ik nou alweer iets niet begrepen' Meulenbelt heeft het namelijk niet begrepen: niemand heeft haar nodig. Als iemand toch om hem moverende redenen (wij moeten van uw en onze captain) haar blog volgt, is hij bovendien niet verplicht om te reageren en als hij dan toch wil reageren, is het voor Anja 'ben ik nou echt zo dom' Meulenbelt juist reuze handig als hij dat op haar weblog doet, zodat ze niet het hele internet over hoeft te fietsen om te zien of iemand nog ergens de moeite genomen heeft om op haar gewauwel in te gaan. Anja 'megalomaan, ik?' Meulenbelt besluit zo'n beetje met:

"Zo. Dat zal om te beginnen wel weer enig gekerm en gegrom geven, maar ik ga mijn tijd en energie beter bewaken dan voorheen. Althans, dat ga ik proberen. Want ondertussen schrijf ik wel door aan mijn boek, en ik wil het manuscript aan het einde van deze zomer af hebben."
Het is toch wat.

01-08-2009 10.36 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere