Lijk Ilona Németh gevonden? (Liveverslag zoekactie)

Onze verslaggever Stommeling Jones was toevallig in de buurt toen er in Overvecht als onderdeel van de zoekactie naar Ilona Németh (als de media gelijk hebben) een helikopter landde. In een reflex begon hij te loggen.

StommelingJones
De muur van de gymzaal
Archiefopname van de muur waarachter gezocht werd (het veld in de voetbalkooi ligt tegenwoordig een kwartslag gedraaid)
Toevallig waren wij in de buurt van de Van Brammendreef in Utrecht, toen wij dachten een helikopter door de straat te horen rijden. Nadat wij tot de conclusie gekomen waren dat dat onzin moest zijn en dat het vermoedelijk om een verkeerd afgestelde vuilniswagen of zo zou gaan, kwamen wij net op tijd de bocht om om te zien dat er daadwerkelijk sprake was van een politiehelikopter, die aan het landen was op het grasveld tussen de gymnastiekzaal van het Vader Rijn College en een gebouw van de Openbare Basisschool Overvecht.

13:54 Inmiddels heeft men een aantal roodwitte linten gespannen. Vanaf de plek waar wij ons bevinden kunnen wij zien dat er achter de gymnastiekzaal iets aan de hand moet zijn. Aan de voorzijde staat de helikopter, met daarbij een agente die de wacht houdt, terwijl er op het grasveld een aantal geüniformeerde politiemensen heen en weer loopt (een aantal, enkelvoud dus). Aan de achterzijde hebben wij een persoon zien lopen in een wit pak en wij hebben genoeg politieseries gezien om te denken dat het dan dus om iemand van de Technische Recherche of de afdeling Sporenonderzoek (bestaat die?) moet gaan. Ook zien wij een man in een groen hesje.

13:58 Er staan twee busjes, geen politiebusjes aan de achterzijde van de gymzaal en wij zien een man in een wit pak die nu foto's lijkt te lopen nemen. Zouden ze een lijk gevonden hebben? Aan de overkant van het water staan inmiddels ook toeschouwers, net als op de van Brammendreef zelf. Wij moesten maar eens gaan vragen wat er aan de hand is.

14:13 Wij zijn even wat wezen rondvragen, met het volgende resultaat. De politiemensen die wij aanspraken wisten wel wat er aan de hand was, maar mochten nix zeggen, de buurtbeheerder was aanwezig en hield het op de eventuele ontdekking van een wietplantage en de cameraploeg van SBS6 is vooral aanwezig voor interviews en was getipt door iemand met een scanner. Er komt nu een trein voorbij, van Utrecht Centraal richting Station Overvecht, maar dat is vrij  normaal. Er ligt daar namelijk een spoorlijn die intensief gebruikt wordt, met name door de spoorwegen.

14:13 De helikopter is een minuut of tien geleden opgestegen en cirkelt rond boven de buurt. Er is een agent op een mountainbike gearriveerd, die zich bij de politiemensen aan de achterzijde van de gymzaal gevoegd heeft. Het meeste publiek is vertrokken, omdat er in feite toch weinig te zien valt. Er is een trekker (zo'n landbouwmachine) gearriveerd, met een grijpdinges aan de voorkant. Dat zou kunnen wijzen op inderdaad wiet, maar dat zou dan betekenen dat men tegenwoordig wiet verbouwt in de open lucht. Laat het Nederlandse klimaat dat toe? Hoe is de kwaliteit dan? Wij gaan weer even wandelen, om te kijken of we aan de achterzijde van de gymzaal kunnen komen om betere waarnemingen te kunnen doen. De helikopter is inmiddels weg, misschien om te tanken, misschien omdat hij genoeg rondjes gevlogen heeft. Wij weten het niet.

14:38 Wij zijn even achterom gelopen, maar daar was weinig echte informatie te halen. Er zijn cameraploegen aanwezig van SBS en TV Utrecht, evenals enkele fotografen. Wat er precies aan de hand is, is vooralsnog onduidelijk. Men heeft geprobeerd de boel aan het oog te onttrekken door er drie busjes (waarvan een met een hond, of een paar honden, er werd druk geblaft) en een container voor te zetten. Verder staat er een witte politietent (wat je onder andere omstandigheden een partytent zou noemen). "Er ligt iets," aldus een van de aanwezige toeschouwers. Wat het is? Inmiddels circuleert in de buurt het gerucht dat het zou gaan om het lijk van de vorig jaar (16 juli 2004) verdwenen Ilona Nemeth. Als dat waar is, heeft de politie vorig jaar kennelijk niet goed genoeg gezocht.

14:52 Het is gaan regenen. De lokale radiozender heeft een verslaggever ter plaatse, die blijkt te denken dat de Van Brammendreef in de buurt is van de Croeselaan. Dat is fout. De verslaggever herhaalt het gerucht dat het om Ilona Nemeth gaat, maar kan het niet echt bevestigen.

15:00 Het NOS-radionieuws weet nog van nix. Dat kan betekenen dat het niet waar is, maar ook dat het bericht daar gewoon nog niet is doorgedrongen.

15:03 NOS-teletekst meldt ook nog niets. De regionale teletekst zegt dat het gaat om een zoekactie naar Ilona Nemeth "in een park". De definitie van park is heel rekbaar, maar volgens ons is het een zoekactie op een slecht onderhouden veldje achter de gymzaal, of bij uitbreiding, gymzalen. Naast die van het Vader Rijn College staat er namelijk nog een, van de basisschool.

15:27  Nu.nl heeft het ook al over een park en legt uit, waarom er vandaag gezocht wordt: "Toen diverse media rond 16 juli opnieuw aandacht aan de vermissing van Németh besteedden, kwamen er nieuwe tips binnen. Dat was volgens een woordvoerder van de Utrechtse politie mede de aanleiding voor de zoekactie van woensdag." Het valt ons op dat 16 juli alweer meer dan twee weken geleden is. Waren er zo veel tips? Waren er betere tips? Of is de Utrechtse politie niet zo erg slagvaardig?

15:35 Wij verlaten onze uitkijkpost en gaan een rondje maken om te zien of we nog ergens een loslippige agent kunnen vinden en of er aan de achterkant inmiddels wel wat meer te zien is. Er zijn daar nu een paar mannen in witte pakken bezig, wat erop zou kunnen (nadruk: zou kunnen) duiden dat er echt iets gevonden is. Aan de voorzijde nadert iemand, die er kennelijk bij hoort, met een hark en een loslopende (hé, kan dat zomaar? Zo'n beest loopt toch met zijn poten overal doorheen?) hond. Hij loopt door naar achteren, naar het groene busje van de mannen met de witte pakken. Er wordt luid geblaft.

16:22 Aan de achterzijde van de gymzaal blijkt inmiddels ook een soortement van rode container van de brandweer (dat zal de reden zijn dat hij rood is) te staan, met een enorme ingebouwde ventilator. Desgevraagd wist een politieman (rang onbekend, hebben wij ook niet naar gevraagd) niet te vertellen wat de brandweer precies kwam doen, maar het zal wel ergens goed voor zijn. De aangesproken politiemensen kunnen of mogen niets vertellen (dat zal wel 'in het belang van het onderzoek' zijn, zoals het zo mooi heet) maar een van hen zei wel: "Ga er maar van uit dat er iets gevonden is". Dat doen we dus maar. Ondertussen opperen wij, puur speculatief en op niets gebaseerd (behalve een praatje dat wij onderweg maakten) de mogelijkheid, dat er inmiddels al iemand gearresteerd is, en dat deze zoekactie op aanwijzing van de verdachte plaatsvindt. Dat zou dan die twee weken (tussen de tips en de zoekactie) waar wij het eerder over hadden verklaren.

16:59 Het is inmiddels droog geworden en de zon schijnt. De mannen met de witte pakken (en de gele laarzen) zijn nog steeds aan het werk.

17:44 Er zit kennelijk een gulp in zo'n wit pak, want een van de mannen staat achter een struik te pissen, terwijl hij zijn witte pak nog aan heeft. Als wij zeggen achter een struik, bedoelen wij, dat hij denkt dat hij achter een struik staat, maar van waar wij zitten staat hij voor de struik. Hij heeft kennelijk zijn collega's verteld dat het een fijne struik is, want nu komt er een ander aan, die hetzelfde doet. En natuurlijk springt de uniformpolitie er bovenop om ze te beboeten wegens wildplassen, maar niet heus. Het wachten is nu op de derde. Ondertussen hebben wij op NOS-teletekst de mededeling gezien dat er een lijk gevonden is. Aan de overkant van het water staan nog steeds, of alweer, wat mensen te kijken. Wij vinden het ondertussen mooi geweest en lezen de rest wel in een ANP-bericht.03-08-2005 13.48 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere