Het is maar televisie. Lees eens een boek (XL) - Sport en doping

Sport en dopingDe Tour de France is voorbij, de Eneco (stelletje klootzakken, ze moeten de energieprijzen laten zakken in plaats van sport te sponsoren) Tour is aan de gang en ook het wereldkampioenschap atletiek is bezig. Marion Jones is er niet bij, want sinds ze met de Balcoaffaire in verband gebracht is, loopt ze niet meer zo hard. Wij vinden dat doping gelegaliseerd zou moeten worden en denken bovendien dat er op dit moment een heleboel producten op de dopinglijst staan die daar eigenlijk helemaal niet thuishoren (hoewel we eerlijk gezegd die dopinglijsten al jaren niet meer bekeken hebben, doch dit terzijde). Het boek van de dag is dan ook 'Sport en doping', ook al is er sinds het verschijnen daarvan alweer een heleboel veranderd. De achterflap zegt:

"Doping is de toediening van bepaalde stoffen in abnormale hoeveelheden of langs ongebruikelijke weg, met het doel de prestatie bij deelneming aan sport kunstmatig te beïnvloeden. In Nederland wordt doping bij sportevenementen gezien als overtreding van de opiumwet voor zover de gebruikte middelen daaronder vallen.
De meningen zijn verdeeld, een feit is echter dat zowel in de topsport als bij amateurs - vooral krachtsporters - doping een algemeen beoefende 'sport' is.
In deze praktische gids vinden topsporters en amateurs, trainers en begeleiders, artsen en verzorgers alle informatie die nodig is over de middelen die in de handel zijn en de methoden die worden toegepast.
Gebruik en effect, doses, dopinglijsten en controle, voorkomende schadelijke bijwerkingen en blijvende gevolgen komen voor ieder middel en iedere methode ter sprake.
Evenals bloeddoping, luchtdoping en bloedanalyse, zin en onzin van camouflage. Het toevoegen van vitamines en mineralen en behandelingen van kruidenthee tot hypnose.
Met een overzicht van toegepaste middelen gerangschikt volgens werkingsgebied en tevens het gebruik bij diverse takken van sport."

Ons exemplaar is van 1986 en het is best mogelijk dat het nooit herdrukt is. Ondanks deze gedateerdheid en het bijbehorende ontbreken van epo en andere moderne middelen is het toch interessante lectuur, al was het maar vanwege de kadertjes met wetenswaardigheden, waarvan een voorbeeld (bladzijde 58):

"In Jemen worden met graagte de verse topjes van een struik - Qat - gebruikt. De stimulerende werking wordt veroorzaakt door het pseudo-efedrine dat deze topjes bevatten. De inwoners van Jemen die zich op een portie Qat onthalen krijgen van deze traktatie een ongekende praatdwang: de gebruikers praten uitbundig op elkaar in zonder overigens naar elkaar te luisteren (Van Rossum, 1985)."07-08-2005 13.56 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere