Een historicus moet zich met het verleden bezighouden

Stommeling Jones
Wij hadden nog nooit van Arend-Jan Boekestijn gehoord, maar zappenderwijs kwamen wij hem tegen, terwijl hij door dat mens van Polak met veel te veel eerbied werd ondervraagd over een onderwerp waarover hij als historicus helemaal niet ondervraagd moet worden, namelijk het heden. Het ging over Irak, Afghanistan, de geheime kampen van de CIA, marteling en de Nederlandse medewerking daaraan. Uit alles bleek dat meneer Boekestijn bepaaldelijk geen jurist is en meent dat een beetje martelen best moet mogen. Uit zijn CV citeren wij:
"Zijn publicaties liggen op het terrein van de geschiedenis van het Europese statensysteem in de 19e en 20e eeuw en de geschiedenis van de Europese Integratie."
Da's nou heel gek, maar dat vinden wij geen prototype van iemand die alles weet over de mensenrechten in de 21e eeuw of de toestand in Irak, Afhanistan of de Verenigde Staten. Meneer Boekestijn ziet echter geen been in een beetje afdwalen van zijn vakgebied:
"Hij schrijft regelmatig voor NRC-Handelsblad over buitenlandse politiek en wat verder ter tafel komt."
Welnu, daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben, of het nou geschiedenis is of iets anders.
"Voorts is hij columnist van de GPD bladen en Binnenlands Bestuur."
Een bezig baasje, tenzij de suggestieve manier van opschrijven hem parten speelt en hij minder doet dan hier gesuggereerd wordt, maar van een historicus die boeken schrijft mag je toch hopen dat hij nauwkeurig formuleert.
"Sinds 2003 is hij lid van de klankbordgroep van de Nederlandse Minister van Defensie."
Goh, da's handig. De staatsomroep nodigt dus als deskundige met betrekking tot het beleid van de minister van defensie iemand uit die dat beleid mede bepaalt. Neen, dan krijg je echt een betrouwbare objectieve analyse.
"Tenslotte is hij regelmatig te zien en te horen op televisie en radio."
Zou die man aan werken nog wel toekomen? Sterker nog, als die man aan werken toekomt, vindt hij dat dan wel leuk? Gezien het feit dat hij vooral graag over alles behalve zijn vakgebied lijkt te praten, kun je niet echt zeggen dat het enthousiasme ervan afstraalt. Als wij de universiteit van Utrecht waren, zouden wij hem voor het blok zetten: "Als je nou niet als de sodemieter aan het werk gaat, kun je wieberen. Voor jou een ander. Is dat begrepen?"

01-12-2005 03.18 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere