Jetair en Thomas Cook krijgen gratis advertentie van De Telegraaf

Touroperators Jetair en Thomas Cook hebben een gratis advertentie cadeau gekregen van de De Telegraaf. Wij hebben geen idee waarom dat zo is, noch waarom Jetair en Thomas Cook een streepje voor zouden hebben op andere touroperators. Of zouden ze stiekem toch een smak geld hebben overgemaakt op iemand zijn rekening, zodat de gratis advertentie in werkelijkheid niet alleen niet echt gratis is, maar nog een staaltje van corruptie ook? Maar goed, we gaan de advertentie even kloosrieden:

‘Lastminutes gevaarlijk’

Oei, lastminutereizen zijn gevaarlijk. Hoezo dan wel? Zijn de vliegtuigen slechter, waardoor de kans dat ze spontaan uit de lucht vallen groter is dan bij vroeg geboekte, vroeggeboekte of gevroegboekte reizen? Hebben de hotels geen eten meer, waardoor de hongerdood de vakantiegangers reeds vanaf Schiphol in het gezicht staart? Gauw verder lezen.

Van onze redactie

Aan onze hoela. Het enige wat de redactie eraan gedaan heeft is het op papier zetten, willen wij wedden. En “op papier” mag ook figuurlijk worden opgevat.

AMSTERDAM – Touroperators Jetair en Thomas Cook waarschuwen vakantiegangers die deze zomer een lastminute vakantie willen boeken.

Dat is heel lief van Jetair en Thomas Cook. Want lastminutevakanties zijn gevaarlijk, weten wij inmiddels. Maar wacht, dat was alleen maar de kop boven dit stukje, dus kunnen we beter eerst even kijken waar Jetair en Thomas Cook precies voor of tegen waarschuwen.

Zij zouden wel eens de hond in de pot kunnen vinden.

Dus toch de hongerdood.

Na enkele zwakke jaren gaan de boekingen voor de grote Europese markten zoals Groot-Brittannië en Duitsland weer omhoog. De touroperators verwachten dat veel hotels vol zullen zijn en de lastminute prijzen omhoog gaan.

Tuurlijk joh. Helemaal geen gelul van touroperators die zo snel mogelijk uitverkocht willen zijn.

“De inhaalbeweging op veel Europese markten vormt een bedreiging voor vakantiegangers. Wie dit jaar speculeert op een lastminuteboeking zou weleens van een kale reis kunnen terugkomen”, zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch tegen Het Laatste Nieuws.

Het is dus niet eens een exclusieve gratis advertentie van de De Telegraaf, maar eentje die ze overgenomen hebben uit een Belgisch krantje. Vanhaelemeesch klinkt ook Belgisch, dus wat dat betreft klopt het, en in het Belgisch kent men kennelijk de uitdrukking ‘van een kale reis terugkomen’. Wij nemen aan dat die in het Nederlands vertaald kan worden met ‘van een koude kermis thuiskomen’, dus wij gaan gauw kijken waarom die Belg dat zegt.

Ook Thomas Cook adviseert reizigers om niet te veel in te zetten op een lastminute koopje.

Nu wij weten dat deze text uit het Belgisch afkomstig is, beginnen wij aan alles te twijfelen, taalkundig gezien. Is een “lastminute koopje” Belgisch voor een soort van weddenschap? In dat geval zou je inderdaad te veel kunnen inzetten, met als gevolg dat je je geld kwijt bent maar je reis niet krijgt. Of bedoelt de schrijver met “niet te veel in te zetten op” misschien ‘niet te veel te gokken op’, c.q. het betekent dat het lastminutekoopje zich misschien niet voordoet, waardoor de potentiële reiziger zijn geld in de zak kan houden omdat hij gewoon lekker thuisblijft? Wij zien niet wat er precies gevaarlijk is aan het niet uitgeven van geld, hoe weinig het ook is. Van het geld dat je overhoudt door niet lastminute op vakantie te gaan, kun je een heel prettige vakantie vieren in je eigen achtertuin of op je eigen balkon, maar om nu meteen aan te nemen dat iedereen het in zo’n geval onmiddellijk op een onverantwoorde manier op een zuipen zet om zich halverwege de eerste vakantieavond geheel beneveld van eerdergenoemd eigen balkon te storten, al dan niet per ongeluk, gaat ons wat ver.

“We verwachten dit jaar heel wat minder aanbiedingen. Jonge gezinnen met kinderen wachten best niet tot eind mei of juni om te boeken, aangezien ze dit jaar dan genoegen moeten nemen met wat overschiet, zowel qua bestemming, als hotelklasse en reisduur”, aldus Thomas Cook-woordvoerder Baptiste Van Outryve.

De zinsnede “wachten best niet” is Belgisch voor ‘kunnen beter niet wachten’. De “onze redactie” van de De Telegraaf heeft in ieder geval niet al te veel moeite gedaan om de text in het Nederlands te vertalen, zo stellen wij vast. Op de vraag of “jonge gezinnen met kinderen” en gezinnen met jonge kinderen überhaupt op vakantie moeten, en zo ja, of Jetair en Thomas Cook dan de aangewezen vakantieveroorzakers zouden zijn, gaan we hier maar even niet in, daar wij met ons afwijzende standpunt vermoedelijk zwaar in de minderheid zijn en geen zin hebben om dat nu allemaal uit te leggen.

Vooral mensen die hopen de zomervakantie op Griekse of Turkse stranden door te brengen kunnen beter alvast gaan boeken.

Aha, daar komt de aap uit den mouw: Jetair en Thomas Cook kunnen hun reizen naar de Griekse en Turkse stranden niet vol krijgen en gooien die nu alvast in de voorjaarsuitverkoop, omdat ze geen zin hebben ze later ver onder de kostprijs te moeten verpatsen om zo nog iets van hun geld terug te zien. Gezien de recente rellen in Griekenland en het toenemende moslemfundamentalisme in Turkije kunnen wij mensen die daar dit jaar niet meer heen willen, al kregen ze geld toe, geen ongelijk geven.

Deze twee landen zijn volgens Thomas Cook de nummer 1 vliegbestemmingen van deze zomer.

Daar geloven wij geen barst van.

Dit komt voornamelijk door de gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Die “gunstige prijs/kwaliteitverhouding” valt waarschijnlijk in de categorie ‘het kost geen drol, maar dan heb je ook nix’, zodat je zeker waar voor je geld krijgt. En daarmee is het hele Detelegraafstukje besproken, zodat wij kunnen concluderen dat de enigen voor wien lastminuteboekingen gevaarlijk zijn, Jetair en Thomas Cook zijn, die dit weten en u daarom van het lastminuteboeken proberen af te houden.

29-03-2011 19.39 | Door: De Grote Vrager | Categorie: België, Kranten, Reclame, Taal, Toerisme

Er heeft iemand gereageerd op “Jetair en Thomas Cook krijgen gratis advertentie van De Telegraaf”

  1. Ruud Harmsen says:

    > kent men kennelijk de uitdrukking ‘van een kale reis terugkomen’.

    Klopt, staat in het VNW (Vlaams-Nederlands woordenboek).
    Zie ook http://rudhar.com/lingtics/flemsprx/nl.htm


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties