Rechtsstaat

In ‘Recht(s)staat‘ vraagt R. Harmsen zich af:

is het nou ‘rechtsstaat’ of ‘rechtstaat’? Ik gebruik het woord al jaren, dus ik zal het toch wel vaak genoeg opgezocht hebben en daarna onthouden?

Wie zich zoiets afvraagt, doet er goed aan het Groene Boekje links te laten liggen, maar de heer Harmsen was van die elementaire regel niet op de hoogte:

Ik keek even en zag dat beide schrijfwijzen erin staan! Spellingscontrolesoftwaresystemen die van die lijst uitgaan, vinden het dus altijd goed, met of zonder s, wat een inconsequente spelling in de hand werkt.

De juiste spelling is rechtsstaat, met dubbeles dus. Als meneer Harmsen even had gekeken hoe wij het doen, had hij dat kunnen weten.

Hoe komt nu het misverstand dat er twee spellingen voor het woord rechtsstaat zouden bestaan de wereld in? Dat komt door hetzelfde als waardoor het Groene Boekje waardeloos is: doordat we de Belgen hebben laten meepraten. In het Noordbelgisch heeft men iets tegen twee essen achter elkaar. Geen idee waarom en als ze in hun eigen versie van het Belgisch woorden als ‘dorpstraat’ en ‘rechtstaat’ willen toestaan, moeten ze dat vooral niet laten, maar in het Nederlands blijft het gewoon dorpsstraat en rechtsstaat. Duidelijk? Duidelijk. Op naar nieuwe avonturen.

8-09-2011 12.32 | Door: De Grote Vrager | Categorie: België, Taal

Er zijn 7 reacties op “Rechtsstaat”

 1. BavariaMatic says:

  Rechtsstaat met ‘ss’….eens denken waarom die Belgen een aversie hebben tegen het plaatsen van ‘ss’?

 2. Zolang Yvonne van Hertum nog niet achter de tralies zit, is er zelfs geen sprake van een rechtsstaat, laat staan van een rechtstraat!

 3. Ruud Harmsen says:

  “Als meneer Harmsen even had gekeken hoe wij het doen, ”

  Hahahaha!!! !!!

 4. Ruud Harmsen says:

  “laat staan van een rechtstraat!”

  Rechtstraat is kromtaal.
  Rechtsstaat is rechttaal.

 5. Ruud Harmsen says:

  Ik schreef eergisteren: “bij het schrijven gisteren”, maar verwees daarbij ten onrechte naar http://rudhar.com/politics/ptitbres.htm i.p.v. http://rudhar.com/politics/ptitbre2.htm .

  De fout is verbeterd. Inmiddels is er ook een http://rudhar.com/politics/ptitbre3.htm met links naar overwegingen van andere verstandige lieden.

 6. […] een stukje even puberale als stompzinnige stemmingmakerij vooraf. Het woord is overigens ‘rechtsstaat‘, doch dit terzijde. “Waarschuwing vooraf: de bedoeling is dus nog altijd dat u […]

 7. Ruud Harmsen says:

  Dat hij rechtstaat. Dat is geldig Noord-Belgisch.
  Die toestand met Dutroux is namelijk ook begonnen met dat hij op de ijsbaan een meisje “hielp rechtstaan”, nadat ze gevallen was. In het Noord-Noord-Belgisch is dat: opstaan.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties