Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning

Stommeling Jones als kamerclown‘Veiligheid voorop tijdens kroning’, aldus de papieren De Telegraaf op de voorpagina van vandaag. De krant van ondemocratisch Nederland is al geruime tijd bezig de ‘kroning’ van de nieuwe monarch en zijn monarchin voor te koken en de lezers erop te attenderen dat het allemaal heel geweldig is, opdat het de lezers ontgaat dat het allemaal betaald wordt van onze belastingcenten en dat de volslagen nutteloze uitkeringstrekkers in quaestie voor hun idiote feestje een buitengewoon bijzondere vorm van extreem bijzondere bijstand krijgen, waar ze nix voor terug hoeven te doen, de hufters.

Kots op de monarchie, dood aan de monarchie, leve de republiek, leve de democratieIn gedachten gaan wij terug naar de vorige keer: 30 april 1980. Wij zijn daarbij aanwezig geweest en hebben ons die dag kostelijk vermaakt. In ‘Nederland hoopt tevergeefs op democratie‘ zeiden wij, drie jaar te vroeg vooruitlopend op de nieuwe festiviteiten:

Nu […] hopen wij erop dat de festiviteiten die met de troonsopvolging gepaard gaan net zo leuk zullen zijn als in 1980, maar wel effectiever, zodat Valse Maxima en Dikke Wim niet geïnstalleerd zullen worden als koning en koningin. De republiek is ook niet alles, maar in een republiek is het iets makkelijker om in ieder geval enigszins in de buurt te komen van de schijn van democratie, wat in een monarchie als de onze per definitie onmogelijk is.

Dat wij indertijd een deel van de feestelijkheden gemist hebben, doordat wij een Bugs Bunny gedaan hadden, zoals ons wel vaker overkomt, hebben wij al eens aangestipt, wat niet wil zeggen dat wij het niet uitstekend naar ons zin gehad hebben. En dat wil dan weer niet zeggen dat wij dit keer weer gaan. In 2005 zei onze toenmalige vaste columnist al:

Voor sommigen is de kroning van Beatrix een voorlopig hoogtepunt in hun bestaan. Van Beatrix en haar familie kun je je dat nog wel indenken (het is altijd leuk als moe een prijs krijgt, dat was bij de familie Flodder ook zo), maar verder is het moeilijk voorstelbaar. Er zijn misschien nog wat exemejers en dito actievoerders die gezamenlijk herinneringen willen ophalen aan de feestelijke krakersrellen van toen (www.geenwoninggeenkroning.nl is nog vrij). Mocht de tijd voor hen hebben stilgestaan, dan kunnen wij te zijner tijd beelden van die reünie verwachten in ‘Opsporing Verzocht’.

Sinds die column is er iets veranderd: geenwoninggeenkroning.nl is bezet. Wij denken dat de AIVD de naam heeft ingepikt, om te voorkomen dat de reünisten hun oproepen aldaar kwijt zouden kunnen. Als dat inderdaad zo is, heeft de AIVD een, hopelijk dure, fout gemaakt. De situatie is namelijk totaal anders dan in 1980. Immers, in 1980 had de minister van Feestelijkheden, de heer Hans Wiegel, geen gelegenheid onbenut gelaten om duidelijk te maken dat iedereen die zin had in een stevige rel vooral naar Amsterdam moest komen om er een groot feest van te maken. Die gedachte was aan de krakers, autonomen, anarchisten, voetbaltuig en andere jeugdige feestvierders wel besteed en het resultaat was ernaar.

De jeugdige feestvierders van toen zijn overwegend oude zakken geworden, waarvan een deel ook nog wijzer is geworden, en de jeugdige feestvierders van nu hebben geen kroning nodig om rellen te schoppen, want die hebben genoeg aan feestboek en als ze even de geest krijgen kan het elke dag raak zijn. Zo massaal als in 1980 gaat het dus waarschijnlijk niet meer worden, behalve natuurlijk als de moderne feestjeugd er een Project X van maakt. Dat is onvoorspelbaar en dat zien we dan dus wel.

Koningin Dombo en Koningin Valse Grijns de OnovertroffeneMinder onvoorspelbaar, namelijk niet, is het gedrag van de oude anarchisten en republikeinen. Uit doorgaans onbetrouwbare bron hebben wij namelijk vernomen dat die het dit keer kleinschaliger gaan aanpakken. Wij kunnen u niet precies vertellen wat ze gaan doen, en als we het wel zouden kunnen, zouden we het nog niet doen, want daar zouden ze wel eens niet erg blij mee kunnen zijn en dan hebben wij een probleem, wat wij u brommen. We hebben wel de indruk dat ze iets gaan proberen met de rondvaartboot, want ze blijken zeer geïnteresseerd in de mogelijke route. Maar goed, nu dus even het stukje in de papieren De Telegraaf (want we skakelen niet meer naar die kutzijde, zoals u weet, doch dit terzijde):

Veiligheid voorop tijdens kroning

Dat is de kop. En als de krant van monarchistisch Nederland zich geroepen voelt zo’n kop te gebruiken, weet je zeker dat er van een spontaan volksfeest geen enkele sprake kan of zal zijn. Waarschijnlijk wordt het iets zeer geregisseerds, waarbij men zich laat inspireren door Noord-Korea. Een enorme ‘enthousiaste menigte’ met een net zo enorm cordon veiligheidsmensen, gestapoleden en toezichthouders eromheen, voorzien van kogelvrije vesten en pantservoertuigen, terwijl de helikopters erboven zo weggelopen kunnen zijn uit ‘Apocalypse Now’. Of Afghanistan, dat maakt niet uit. De televisiekijker gaat van die helikopters trouwens nix merken, want die worden vakkundig buiten beeld en geluid gehouden. Er worden nu al opnames van juichende menigten gemaakt in een loods in Amsterdam-Noord, maar dat mogen wij nog niet weten.

Hotels en cafés in het centrum van Amsterdam kunnen voor 30 april een extra uitgebreide controle verwachten.

Oei, daar zullen ze van schrikken. Er mag dus op 30 april niet gerookt worden in de kroeg. Dat zal ze leren. En dat terwijl de anarchistische scherpschutters juist even een sigaretje wilden gaan roken voordat ze zich over de stad verspreidden. Benieuwd of de anarchisten nog een Plan B hebben, of dat ze deze klap niet meer te boven komen. Zouden de organisatoren overigens ook bang zijn voor moslimterroristen? En wordt de stad niet gewoon hermetisch afgesloten, met een verbod aan alle inwoners om tijdens de ‘kroning’ de eigen woning te verlaten?

Ambtenaren zullen de circa honderd horecazaken in het gebied rond de Dam stuk voor stuk langs gaan om te bezien of de vergunningen en de brandveiligheid wel in orde zijn.

Oh, wacht even: het gaat dus niet om de veiligheid, maar gewoon om het innen van boetes. De ‘kroning’ dreigt kennelijk nu al te duur uit te vallen, dus gaat men er wat boetes ingooien, om de begroting rond te krijgen. Benieuwd of er ook dit jaar weer sprake is van een ‘geschenk van de bevolking’. Mocht dat zo zijn, dan willen wij bij dezen vast aantekenen dat wij niet wensen mee te doen, dat wij bovendien ons geld van alle vorige geschenken terugwillen, omdat ons dat zonder ons iets te vragen is afgepakt en dat wij ons het recht voorbehouden om, mochten wij er ooit in de buurt komen, de Gouden Koets te bekrassen, aangezien onze voorouders dienaangaande ook nooit iets gevraagd is.

De inspecteurs van de gemeente zullen deze keer helemaal niets door de vingers zien.

Wel een beetje sneu voor die inspecteurs dat er nu in de krant van dom Nederland wordt gesuggereerd dat de inspecteurs doorgaans hartstikke corrupt, onverschillig of incompetent zijn, want hun werk niet goed doen.

Zelfs de kleinste overtreding kan sluiting tot gevolg hebben, aldus een bron.

Behalve als de eigenaar met een forse som gelds over de brug komt, denken wij.

Op 30 april gaat de stad tijdens de kroning hermetisch op slot om de veiligheid van hoogwaardigheidsbekleders en het publiek te kunnen garanderen.

“Het publiek”? De figuranten dus. Echt publiek kan het niet zijn, want de stad gaat hermetisch op slot, dus er kan niemand in, uit of door. Dat wordt een knalfuif. Zo organiseren wij onze feestjes ook altijd: we zeggen waar en wanneer het is en als de genodigden komen, zit alles op slot, hebben wij de luiken voor de ramen gedaan en is er niemand thuis. Maar ja, wij houden ook niet zo erg van feestjes, dat scheelt.

Vanaf het Centraal Station tot aan de Munttoren zullen de straten worden afgesloten, zo melden ingewijden rondom het organisatiecomité in Amsterdam.

De Amsterdamse Vrijmarkt wordt dit jaar gehouden in Zurich, dat net buiten de beveiligde zone valt.

De toezichthouders zullen wel een oogje moeten toeknijpen bij de gastenlijst voor de Nieuwe Kerk, waar een deel van de plechtigheden plaatsvindt.

Dat zullen ze dan wel doen, want anders worden ze volgens middeleeuws gebruik, passend bij het middeleeuwse ritueel, gevierendeeld, maar niet dan nadat het niet toegeknepen oogje met een gloeiende pook is uitgestoken. Die middeleeuwers wisten wel wat feestvieren was.

Volgens de gebruiksvergunning van de kerk mogen er maar 2045 bezoekers aanwezig zijn, terwijl het organisatiecomité zeker 2800 mensen een plek wil geven.

En dat terwijl het allemaal zoveel eenvoudiger kan. Als ze nou die hele flauwekul achterwege laten en er gewoon, analoog aan het baliehuwelijk, een baliekroning van maken? Dan heb je toch aan één ambtenaar en een paar getuigen genoeg, niet? En het hoeft niet langer te duren dan een minuut of vijf.

Naar verluidt hebben de Amsterdamse gemeenteraadsleden op hoge toon geëist dat zij tijdens de plechtigheid ook een plekje krijgen.

Als ze er een baliekroning van maken, is dat probleem opgelost. Het plekje van de Amsterdamse gemeenteraadsleden is dan hetzelfde als dat van de bruidsmeisjes bij een baliehuwelijk: voor de deur van het kantoortje, op de gang.

Tijdens de vorige inhuldiging in 1980 waren alleen de wethouders welkom in de kerk.

Het zou dit keer toch sober worden? Minder gasten dus, in plaats van meer. Hup de baliekroning.

Later vandaag komt het Nationaal Comité Inhuldiging met meer details over de festiviteiten.

Wij hopen dat er bij die details ook een lijstje van kosten zit, zodat wij kunnen zien hoeveel geld er bijvoorbeeld besteed wordt aan het Nationaal Comité Inhuldiging.

Volgens bronnen dicht bij de organisatie staan die ook in het teken van de militaire carrière van de kroonprins.

“Militaire carrière”? Welke militaire carrière? Heeft die snotneus een militaire carrière? Laten wij nou altijd gedacht hebben dat hij, net als zijn opa, zijn rang en uniform gewoon cadeau gekregen heeft, zonder er iets voor te hoeven doen. Nou ja, als dat een militaire carrière is, is dat een militaire carrière.

Mogelijk voeren toestellen van de luchtmacht een zogeheten fly over uit, waarbij vliegtuigen laag over de stad scheren.

Dan mogen ze wel uitkijken voor eerdergenoemde helikopters, anders begint het vuurwerk een paar uur te vroeg. Wij dachten trouwens dat de militairen heel erg moesten bezuinigen, maar dat zullen we dan wel verkeerd begrepen hebben, want als ze geld tekortkwamen, zouden ze natuurlijk nooit een fly over houden, dacht u wel?

Ook de marine krijgt een rol.

“De marine”? Hebben wij die nog dan? Hadden we die niet aan Argentinië verkocht? Of was het nou Indonesië?

In tegenstelling tot wat burgemeester Van der Laan eerder beweerde kan de zogeheten Koningssloep wel degelijk op tijd klaar zijn op 30 april.

Nu begrijpen wij het: we hebben nog een roeiboot en dat is de marine, tevens bekend als Koningssloep. Vandaar het misverstand, want die Koningssloep is natuurlijk onverkoopbaar.

Het Scheepvaartmuseum bestrijdt dat het vaartuig niet meer op tijd te restaureren is.

En nu is het plaatje compleet: doordat de marine nog maar uit één, aftands, vaartuig bestaat, valt de marine ook niet meer onder het ministerie van Defensie, of Oorlog, zoals sommige mensen zeggen, maar onder het Scheepvaartmuseum. Zouden die vliegtuigen dan onder het Luchtvaartmuseum vallen? Vast wel.

Wij zijn reuze benieuwd of de anarchisten of de republikeinen kans zien op 30 april een aanslag te plegen en zo ja, of die slaagt. Zouden de uitzendkrachten die de marine moeten restaureren eigenlijk wel goed gescreend zijn? Als dat niet het geval is, bestaat namelijk ook nog de mogelijkheid dat de marine in tweeën breekt en het hele zootje te water raakt. Men heeft al rekening gehouden met dat scenario en dat verklaart waarom Miss Valse Grijns vorig jaar zo nodig in de gracht moest gaan zwemmen. Rest dus alleen de vraag op welk moment de rondvaartgangers hun wetsuits gaan aantrekken.

Dikke Wim gaat het overnemen van Bejaarde Truus

25-02-2013 15.14 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Aardrijkskunde, Afghanistan, Bewindslieden, Columns, Film, Gemeentepolitiek, Geschiedenis, Godsdienstwaanzin, Monarchie, Noord-Korea, Televisie, Terrorisme, Veiligheidsbeleid, Wat een enorme lul, die uitzendkracht, Webzijden

Er zijn 14 reacties op “Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning”

 1. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 2. Ruud Harmsen says:

  ==
  In gedachten gaan wij terug naar de vorige keer: 30 april 1980. Wij zijn daarbij aanwezig geweest en hebben ons die dag kostelijk vermaakt.
  ==

  Ik niet. Ik volgde het allemaal niet zo in die tijd en had er geen mening over.

  Maar terugkijkend denk ik er met plaatsvervangende schaamte aan terug. De onbeschoftheid, de grofheid, de hersenloosheid. In feite de complotters en schreeuwreaguurders avant la lettre.

  Heel blij dat ik me daar toen niet mee bemoeid heb en dus schone handen heb.

  Verder verwijs ik ten overvloede naar http://rudhar.com/politics/2110503a.htm .

 3. Ruud Harmsen says:

  ==
  De republiek is ook niet alles, maar in een republiek is het iets makkelijker om in ieder geval enigszins in de buurt te komen van de schijn van democratie, wat in een monarchie als de onze per definitie onmogelijk is.
  ==

  Dat is niet waar. Het parlement kan ze in principe wegsturen via een grondwetswijziging. Alleen doen ze dat niet.

  Het laatste beetje macht (quod non) is ze laatst al per reglementswijziging afgenomen. Was ik tegen. Want zoals ik schreef:

  ===
  De hele gang van zaken is wel logisch. De koningin is deel van de regering maar regeert niet zelf, dat doen de ministers. Als die ministers ontslagen willen worden of zouden moeten worden, dan moeten er nieuwe komen. Dat moet de koningin als enig overgebleven lid van de regering, als stabiele factor, a-politiek, dan doen. Logisch.
  ===

 4. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 5. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 6. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 7. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 8. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 9. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 10. […] via Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning. […]

 11. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 12. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 13. […] Zie ‘Anarchisten en republikeinen verheugen zich op kroning‘. […]

 14. Anonymous says:

  Iedere dode is er twee teveel.Of het nu iemand is van het gewone volk of van het koninkelijke huis is.

  * NOOT VAN STOMMELING JONES: Respondent kan niet rekenen. EINDE NOOT *


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties