Annelies van der Veer en de haat

Annelies van der Veer van moslimverketteringswebzijde Hoeiboei is geobsedeerd door de hoofddoek en heeft een column in de Metro. Een ongelukkige combinatie, die vandaag geleid heeft tot ‘Haat, kwestie van opvoeding‘. Wij kloosrieden:

Eerlijk gezegd ken ik het gevoel van iemand haten niet.

Als zij dat zegt, zal het wel zo wezen. Wij weten niet of wij het gevoel kennen, want wij gebruiken het woord nooit. Wij vinden het een heel groot woord, dat de laatste jaren aan inflatie onderhevig is. Wij hebben wel een paar mensen die van ons liever gisteren dan vandaag mogen overlijden, maar of we die haten? Geen idee.

Kwestie van opvoeding wellicht.

Wellicht. Of van taalgebruik.

Mij is van huis uit en op school nooit geleerd andere mensen te haten omdat ze bijvoorbeeld een andere moedertaal spreken dan ik, omdat ze rood haar hebben, andere eetgewoontes hebben of een geloof aanhangen.

Wij weten niet hoe oud Annelies van der Veer is, maar als we die foto van haar zien, denken wij dat ze oud genoeg is om nog een behoorlijk stukje van de typisch Nederlandse Verzuiling meegemaakt te hebben, c.q. men haar echt wel geleerd zal hebben een hekel te hebben aan de socialisten, tenzij ze uit een socialistisch nest komt, want dan waren het de Katholieken en de Protestanten waar ze tegen moest zijn. Of je dat haten kunt noemen, weten wij niet, maar zo werkte het wel. En zo werkt het vermoedelijk nog steeds.

Ik noem maar wat.

Dat geloven wij.

Op de een of andere manier is ‘t een vanzelfsprekend gegeven: mensen als individuen zien, als gelijkwaardig en als zodanig behandelen.

Neen, dat is niet vanzelfsprekend. Mensen hebben nu eenmaal de neiging andere mensen als groepen te zien, wat soms reuze praktisch is, en in combinatie met een gezonde portie achterdocht al aardig wat mensen behoed heeft voor ellende, bijvoorbeeld als ze in een donker steegje in het uitgaansgebied een stuk of vijf gelijkwaardige individuen op zich af zagen komen en op tijd de benen namen. We noemen maar wat.

Nee, iemand haten, dat niet maar een hekel hebben aan sommige mensen, dat gevoel is mij niet vreemd, ‘t zou verdacht zijn als ‘t anders was.

Volgens ons is haten de overtreffende trap van hekel, dus wij snappen eigenlijk niet zo goed waarom mevrouw van der Veer het onderscheid wil maken, of het moest zijn omdat ze zichzelf dan verderop in haar column kan poneren als beter dan een ander.

Mensen zijn zo verschillend, nietwaar?

Wat heeft dat er mee te maken?

Ik heb zo mijn voorkeuren, ik kan gerust een gezonde hekel hebben aan de buurman die mij elke avond gratis laat meegenieten van zijn muzikale voorkeur en die er schijt aan heeft als ik er iets van zeg.

En hij heeft waarschijnlijk een schijthekel aan dat zeikwijf dat elke avond bij hem voor de deur staat omdat zijn muziek haar niet aanstaat.

Een hekel heb ik ook aan degene die mij meent te kunnen belazeren.

Annelies van der Veer lijkt ons nogal goedgelovig, dus dat moeten er een heleboel zijn, die denken haar te kunnen belazeren. Wij hebben geen hekel aan degenen die menen ons te kunnen belazeren. Daarvoor zijn wij te vaak belazerd. Wij hebben wel een hekel aan mensen die niet alleen menen ons te kunnen belazeren, maar het ook daadwerkelijk doen, en een nog grotere hekel aan mensen die het een tweede keer proberen.

Afgelopen. Klaar.

Wij zijn benieuwd waar Annelies van der Veer haar boodschappen doet, op welke politieke partij ze gestemd heeft en bij wie ze haar ziektekostenverzekering heeft afgesloten.

Niet iedereen denkt er zo over, er bestaan wel degelijk mensen die een diepe afkeer hebben van iemand vanwege diens achtergrond of afkomst.

Het is toch wat.

Dus niet omdat die ander hem iets heeft aangedaan, welnee, het is haat pur sang.

“Haat pur sang”. Zou dat nou hetzelfde zijn als ‘een bloedhekel’?

Dat is bekend.

Is dat zo?

Zo schijnt antisemitisme, oftewel Jodenhaat, in sommige kringen niet ongebruikelijk te zijn.

Even hoor, even: iedereen was toch een gelijkwaardig individu dat als zodanig behandeld moest worden? Dat zei ze toch? En dan blijken er nu “kringen” te bestaan waarin “Jodenhaat” “niet ongebruikelijk” is? Waar zijn die individuen gebleven?

Kwestie van opvoeding wellicht.

Wellicht. Sterker nog, zeer waarschijnlijk.

Napraterij zal hierbij zeker een rol spelen, vooral als het jeugdige hatertjes betreft.

Ja, hèhè. Annelies van der Veer promoveert binnenkort op een sociologisch proefschrift.

De NTR liet onlangs in het programma Onbevoegd Gezag een aantal van die jodenhatertjes van een jaar of twaalf aan het woord.

Voor iemand die alleen maar gelijkwaardige individuen wil zien en geen groepen haat, uit ze zich tamelijk ongelukkig. Ze had natuurlijk moeten zeggen: ‘een aantal kinderen die onafhankelijk van elkaar joden bleken te haten’, of woorden van gelijke strekking. Wij hadden haar woorden wel mogen gebruiken, want wij hebben een pleurishekel aan antisemieten, terwijl je met sommige individuele antisemieten best kunt lachen, wat het allemaal tamelijk ingewikkeld maakt.

Het is goed om eens bewegend beeld bij die haatpraatjes te hebben, want als iemand in de krant gewag maakt van dergelijke in zwang zijnde haatpraat onder sommige medeburgers met één en dezelfde achtergrond gelooft vrijwel geen lezer wat er gedrukt staat.

Annelies van der Veer probeert voorzichtig te zeggen dat het moslims waren.

‘t Is ook zo walgelijk.

Dat valt reuze mee. Wij hebben, zoals gezegd, een pleurishekel aan antisemieten en antisemitisme, maar wij hebben ook een hekel aan grote woorden en overdrijven. ‘Walgelijk’ vinden wij zo’n groot woord. Voor ons is ‘walgelijk’ iets waar we van over onze nek gaan, dus wij gebruiken het woord haast nooit, want wij gaan zelden over onze nek.

Om deze jodenhatertjes nu te gaan haten, nee.

Zou dat “jodenhatertjes” nou net zo kleinerend bedoeld zijn als het overkomt? Wij zitten er niet mee, want wij hebben sowieso een hekel aan domme twaalfjarigen met een grote bek, maar voor iemand die probeert het te doen voorkomen alsof ze de vleesgeworden redelijkheid is en mijlenver boven het veroordelen van groepen mensen staat, blijft het toch een ongelukkige woordkeus.

Ik haat geen mensen.

Als wij die buurman waren en dat lazen, zouden wij vanaf nu onze muziek nog een stukje harder zetten, om te pesten en te testen. Kijken hoe lang ze het volhoudt.

‘t Zou niet netjes zijn en zeker niet om het hardop te zeggen.

O, dus eigenlijk worstelt ze met haar gevoelens. De kans bestaat dat ze dus wel degelijk mensen “haat”, maar er alleen maar niet voor durft uit te komen omdat iemand haar heeft wijsgemaakt dat dat niet mag. Weet u waar wij een hekel aan hebben? Aan schijnheiligheid.

Maar wat ik wel haat, is het gedachtegoed dat kinderen wijs maakt anderen te haten of als ongelijkwaardig te zien omdat ze jood zijn, vrouw, homosexueel of varkensvlees eten.

Dus ze heeft een hekel aan het Katholieke geloof, het Protestantse, het Joodse en het Islamitische. Dat is mooi, maar waarom zit ze dan altijd op die islamitische hoofddoek te hakken? Vindt ze zwarte kousen dan zo mooi?

Ik noem maar wat.

Dat doet ze wel vaker.

Ook haat ik intens symbolen die de mythe in stand houden dat de vrouw of een hoer is of een madonna.

Wij hebben die mythe wel eens horen noemen, maar wij zouden zo gauw geen symbolen kunnen noemen die die mythe in stand houden. En we maken ons er niet druk over ook. Annelies van der Veer wel, want dit gaat weer uitkomen bij de hoofddoek, wat wij u brommen.

Gedachtegoed, hoe verwerpelijk ook, kun je niet uitbannen – die Gedanken sind frei – maar ik heb een hekel aan degenen die dit walgelijke gedachtegoed verspreiden, en ik heb een bloedhekel aan politici, beleidsmakers en andere hotemetoten die het onder het tafelkleed moffelen, het bagatelliseren en die kritiek erop het liefst zouden willen verbieden.

Dus “een bloedhekel” is voor haar iets anders dan ‘haat’. En dat onderscheid is, zoals wij al gezegd menen te hebben, voor haar in dit kader uitsluitend van belang om de lezer te kunnen laten zien dat ze beter is dan een ander. Nou ja, het is maar wat je belangrijk vindt.

Kwestie van opvoeding wellicht.

Wellicht.

12-03-2013 12.06 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Godsdienstwaanzin, Taal, Webzijden

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties