Hoeiboei zelfs bang voor oud schilderij

Een hoofddoek op een schilderij: hoeiboei krijgt een paniekaanval

Een hoofddoek op een schilderij: hoeiboei krijgt een paniekaanval

Hoeiboei is bang. Dat is niets nieuws, maar nu blijkt Hoeiboei zelfs bang voor een oud schilderij. Geen idee waarom, want wij zijn nooit bang, behalve voor de slasoep van Stommeling Jones, maar Hoeiboei is dus wel bang. In ‘Het Rijksmuseum is vernieuwd!‘ vraagt men zich af:

Wat is er educatief aan Turkse situaties uit 1720? Weinig nieuws onder de zon.

Kennelijk is de schrijver van dit stukje een expert Turkse Geschiedenis, maar wij zijn dat niet, en u misschien ook niet, dus voor ons zou er misschien best iets educatiefs te vinden zijn in Turkse situaties uit 1720. Hoeiboei schijnt echter te denken dat degene die het gewraakte plaatje op de gewraakte folder gezet heeft er iets mee bedoelt (“Wat zouden ze daar nu mee willen zeggen?” is een beetje een weggevertje) en gezien het feit dat hoeiboei’s textje geplaatst is in de categorie ‘Zelfislamiseren doe je zo’ denken wij dat hoeiboei vooral bang geworden is doordat de vrouwen op het schilderij hoofddoeken dragen. En Turks zijn. En hoofddoeken dragen.

Het schilderij in quaestie is “De eerste schooldag, Jean Baptiste Vanmour, 1720 – 1737”, en wij hebben die Jean Baptiste Vanmour eens opgezocht:

Zijn werk is niet van artistiek belang, maar uit cultuur-historisch oogpunt interessant. Op zijn Turks gekleed gaan werd mode, zoals in 1719 bij het huwelijk van August III van Polen. Bijzonder is dat het Rijksmuseum sinds 1903 de grootste collectie schilderijen van Vanmour bezit, afkomstig uit de erfenis van de Nederlandse ambassadeur Cornelis Calkoen.

Zou hoeiboei misschien bang zijn dat het Rijksmuseum gaat proberen de Turkse kleding uit het begin van de achttiende eeuw opnieuw in de mode te brengen? Of zou hoeiboei vinden dat het Rijksmuseum een Nederlandsch schilderij had moeten gebruiken? Het ‘Meisje met de parel‘ bijvoorbeeld? Of een portret van Beatrix? En wat zou dan volgens Hoeiboei de boodschap geweest zijn? Zou Hoeiboei overigens de uitdrukking Liever Turks dan Paaps kennen? Wat zou hoeiboei in dat verband vinden van:

“liever onderdanig aan den Sultan van Turkije” (die de onderworpen christenvolken vrijheid van godsdienst liet) dan aan den Paus (en bijgevolg aan de Inquisitie).

Dit is niet het besproken schilderij. maar het is wel mooi. Het heet 'Dronken vrouw'

Dit is niet het besproken schilderij. maar het is wel mooi. Het heet ‘Dronken vrouw’

14-03-2013 16.26 | Door: Wosjem Tsjasov | Categorie: Bezopen, Geschiedenis, Godsdienstwaanzin, Kunst, Webzijden

Er heeft iemand gereageerd op “Hoeiboei zelfs bang voor oud schilderij”

  1. […] ene reet meer kan schelen. Geert Wilders heeft het er ook nog enorm druk mee, evenals die trut van Hoeiboei. Wij kunnen er niet mee zitten en in ons tienviltjesprogramma komen de Marokkanen waarschijnlijk […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties