Peter Breedveld, superheld

Peter Breedveld heeft bij het huilstuk waarmee hij voorlopig afscheid nam een plaatje geplaatst van Spiderman. Wij vroegen ons af of wij, in het kader van onze haatcampagne, misschien onze doctorandus moesten inschakelen, zodat hij eens quasi-achteloos bij de rechthebbenden kon informeren of Peter ‘als een ander het doet is het stelen, als ik het doe ook’ Breedveld wel voor dat plaatje betaald had, maar omdat die man onbereikbaar was (we kregen zijn antwoordapparaat aan de lijn), ging dat even niet door.

In de tussentijd hebben wij het plaatje eens aan een nadere bestudering onderworpen, als gevolg waarvan wij weten dat Peter ‘ik ben niet voor niets begonnen als een Theo van Gogh imitator’ Breedveld niet de eerste is die bedoeld plaatje gebruikt om zijn eigen afscheid aan te kondigen. Wij vonden het bijvoorbeeld ook bij ‘Gordonator no more‘, waar het net iets groter en daarmee een stuk leesbaarder was. Wij weten natuurlijk niet of meneer Breedveld dat stukje ooit gezien heeft, en dus ook niet of het hem ontgaan was dat Sergeant Gordon een 1 aprilgrap op zijn lezers losgelaten had, maar wij weten wel dat het desbetreffende verhaal kennelijk voor de fans van superheldenstrips in het algemeen en die van Spiderman in het bijzonder een belangrijk verhaal is.

Wij weten ook dat wij het altijd heel sneu vinden als volwassen mensen niet alleen in hun kindertijd zijn blijven hangen, maar hun kleuterverhaaltjes nog even serieus nemen als dertig of veertig jaar geleden. Als ze zich dan ook nog in het openbaar gaan lopen te identificeren met de held uit hun kinderboekjes, wordt het pas echt triest. Peter ‘Spiderman’ Breedveld is dus zo’n triest geval en in het kader van onze haatcampagne gaan wij nu eens kijken of wij hem dankzij die kennis nog belachelijker kunnen maken dan hij toch al is.

Daarom gaan wij eerst eens kijken waar het verhaal uit hetwelk Peter ‘omdat ik een superheld ben, mag ik best een plaatje gappen’ Breedveld het desbetreffende plaatje gejat heeft, eigenlijk over gaat. Het antwoord is te vinden in Spider-Man No More!:

The issue begins with Spider-Man breaking up an attempted robbery of a payroll truck, however one of the bystanders is frightened by the violence and asks Spider-Man to leave.

Zelfs mutatis mutandis ontgaat ons iedere gelijkenis met Peter ‘maar ik ben het wel degelijk’ Breedveld, of het moest zijn dat men hem ook gevraagd heeft op te sodemieteren. Waar Spider-Man zich nog verongelijkt zou kunnen voelen omdat hij iets nuttigs gedaan heeft en miskend wordt, geldt voor Spinneman Breedveld hooguit dat mensen bang zijn voor zijn verbale geweld, dat hij helaas lijkt aan te zien voor satire.

Peter is astonished at how well Mr. Jameson’s attacks on him have worked.

Wij zijn niet heel erg thuis in Amerikaanse superheldenstrips, doordat wij grootgeworden zijn in de gouden jaren van de PEP, maar denken wel te kunnen stellen dat Mr. Jameson door Spinneman Breedveld vertaald wordt als ‘De Roze Khmer’.

We vatten een stukje samen: Peter blijkt als gevolg van zijn superheldenactiviteiten andere werkzaamheden te verwaarlozen en besluit te stoppen. Weliswaar betreft dit Peter ‘Spider-Man’ Parker, maar we vatten het natuurlijk niet voor nix zo samen dat het ook op Peter ‘Spinneman’ Breedveld kan slaan. Per slot van rekening heeft hijzelf het plaatje waarin Spider-Man zijn pak weggooit bij zijn huilstukje gezet, dus kunnen wij niet anders dan veronderstellen dat hij zich in hetzelfde stadium van zijn superheldencarri√®re dacht te bevinden.

Helaas concluderen wij uit de rest van de synopsis dat Spider-Man terugkomt, met als gevolg dat wij vrezen dat ook Peter ‘Spinneman’ Breedveld de mogelijkheid van een terugkeer open houdt. Probleem hierbij wordt voor hem dat Spider-Man een aantal ‘echte’ (het blijft een Amerikaans kleuterverhaaltje) vijanden heeft of had, terwijl de ‘vijanden’ van Peter Spinneman uitsluitend imaginair zijn, zodat er niemand met enig gezond verstand om de terugkeer van Peter ‘het scheldkanon’ Breedveld zal roepen.

Wij zijn dan ook reuze benieuwd welke kutsmoes Peter ‘ik zei toch dat ik terug zou komen?’ Breedveld er te zijner tijd tegenaan gooit, maar dat het een kutsmoes is, staat nu al vast. Wij snappen overigens heel goed waarom Spinneman Breedveld gekozen heeft voor Spider-Man als rolmodel, zoals dat tegenwoordig heet, en niet voor onze nationale superheld Hendrik IJzerbroot: Hendrik IJzerbroot is geen slapjanus en doet gewoon zijn werk, twee dingen die je van Spinneman Breedveld niet kunt zeggen.

En omdat wij weten dat huilebalken die zwelgen in hun eigen leed vaak dol zijn op smartlappen, doen wij deze er speciaal voor Spinneman Breedveld bij:

Denk altijd met liefd’ aan je moeder die jou nooit iets kwaads heeft misdaan … die daag’lijks voor jou heeft geploeterd en altijd haar best heeft gedaan. Benijd haar die zilveren haren niet… het is haar allergrootste schat. Zij zijn het teken van de liefste moeder die jij ooit nog hebt gehad… Wanneer jij soms vrienden ontmoette die jou het slechte pad hebben getoond… denk dan even terug aan je moeder wat zou zij denken van haar eigen zoon… en als men je strafte voor wat jij misdeed en trapte men jou in de goot… bedenk dan: jouw moeder die hield van jou toen jij nog speelde op haar schoot… benijd haar die zilveren haren niet … het is haar allergrootste schat…

Onze nationale superheld Hendrik IJzerbroot in actie (op de voorplaat van Dossier Nachtwacht, waarvan dit een detail is. Koopt dat album)

Onze nationale superheld Hendrik IJzerbroot in actie (op de voorplaat van Dossier Nachtwacht, waarvan dit een detail is. Koopt dat album)

2-04-2013 16.54 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Muziek, Personen, Strips, Webzijden

Er zijn 12 reacties op “Peter Breedveld, superheld”

 1. D. G. Neree says:

  Mooi stukje. Applaus. Dat Spidermanplaatje stoorde me al mateloos en hier wordt uitgelegd waarom. Die infantiele melodramatiek en zelfverheerlijking.

  Maar is de aandacht van de schrijver op dhr Breedveld niet een onderhuidse kritiek op PB’s kwaliteiten als striprecensent? Had hij (PB) het maar bij striprecensies gehouden…)

  In dit opzicht mijn complimenten voor de serie over Lampje. Met zeer veel genoegen iedere letter ervan gelezen en ieder plaatje bestudeerd. Een uniek document.

  genoeg geslijmd. Tabé en de mazzel.

 2. […] ervaringen zijn anders. Iedereen die met Spinneman en Hassneu in debat wil, wordt publiekelijk verrot gescholden, verdacht gemaakt en gedemoniseerd, […]

 3. Peter says:

  `Slachtoffers` als Breedveld Bennink Brussen kan je missen als kiespijn.

  * NOOT VAN UW CAPTAIN: Dit soort respondenten ook. EINDE NOOT *

 4. […] zoals die Turkse pianist die Peter’s favoriete godsdienst beledigd heeft. Peter ‘een superheld is nu eenmaal geen echte held’ Breedveld is kennelijk te laf om gewoon te emigreren, wat […]

 5. […] niet onder zouden krijgen en om de wereld te redden. Dat is onverwacht, maar niet heus. In ‘Peter Breedveld, superheld‘ zeiden wij […]

 6. Max Goedblick says:

  Kapitein Iglo was vroeger altijd mijn superheld! Totdat ik mij een keer in een van zijn vissticks verslikte, en hij in geen velden of wegen te vinden was om mij van een bijna afschuwelijke deaud te redden. Maar gelukkig was daar toen Peter Breedveld, die met zijn scherpe pen die stinkende visstick weer uit mijn strotje wist te halen! Yeah!!! Breedveld for President!

  * NOOT VAN DGV: Max Goedblick verwart uw en onze captain met een naamgenoot. Er zijn echter meer captains die Iglo heten. Verder zou je haast gaan denken dat Rambam gelijk heeft met zijn opmerking over het het gemuteerde wezen Bouazza-Breedveld. EINDE NOOT *

 7. […] Breedveld is een sneue man die in een fantasiewereld leeft, waarin hij een superheld is en de rest van de wereld, op een paar lezers van zijn webzijde na, hem kapot wil maken. Volgens […]

 8. […] Misschien dat Peter ‘Spinneman‘ Breedveld wat minder Amerikaanse stripboekjes zou moeten lezen, maar in onze wereld vinden […]

 9. […] dat jodenhater Breedveld zich niet alleen blijkt te beschouwen als superheld, maar ook als superieur, wat hem in zijn ogen het recht geeft anderen als low-life te betitelen. […]

 10. […] ons is Peter ‘ik wil hoofdredacteur van de Donald Duck worden in plaats van de hoofdredacteur‘ Breedveld gewoon niet zo blij met zijn baantje als redacteur van een schoolkrantje en smeekt […]

 11. […] gehuil van hem. Wij wisten al dat Peter ‘de huilebalk’ Breedveld zichzelf het liefst ziet als een superheld, maar nu hebben we er dus ook een naam voor: […]

 12. […] deed ons denken aan Taka Takata, de Japanse antiheld van Jo-el-Azara en Vicq. Als Peter ‘Spinneman‘ Breedveld zelf model staat voor Flontara Nakata, zou die laatste vermoedelijk heel erg op […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties