Marein Baas neemt truukje van Peter Breedveld over

In ‘Dom, dommer, domst‘ schreef onze doctorandus:

Grootvizier Iznogoud is een Franse stripfiguur, die later ook nog carrière heeft gemaakt in de tekenfilmbranche. In het Nederlands heet hij Iznogoedh, en zijn grootste ambitie is, kalief te worden in plaats van de kalief. Grootvizier Iznogoedh probeert zijn doel meestal te bereiken door middel van toverkunst. De grootvizier is nogal dom, waardoor al zijn pogingen mislukken, en vaak eindigt hij als slachtoffer van zijn eigen getover.

De strip speelde in een fictief Bagdad.

Il y avait à Bagdad la magnifique un grand vizir (1m50 en babouches) qui s’appelait Iznogoud. Il était très méchant et ne poursuivait qu’un but…”

(Bron: Les complots d’Iznogoud, Dargaud, ISBN 2-205-04056-1)

Het doel van de grootvizier wordt door hemzelf als volgt verwoord:

Je veux être calife à la place du calife!

Wij hebben zelf in ‘De Iglogroet‘ het Iznogoedverhaal waaraan wij de Iglogroet ontleend hadden, beschreven en zeiden daarbij onder andere:

In genoemd verhaal komen “de slechte, gemene, lage, eerloze, doortrapte grootvizier” Iznogoedh en zijn “handlanger die luisterde naar de naam Ali del Dehrel” (“Ali was een zeer, zeer trouw dienaar die lang zo dom niet was als hij er uit zag.” Doch dit terzijde) in de woestijn een paar Martiaanse kosmonauten tegen.

Het eerste verhaal in eerdergenoemd album begint als volgt:

En ces temps-là, les prodiges etaient monnaie courante, e personne à bagdad ne s’etonnait de voir des tapis volants, de génies et des magiciens. Et même, merveille des merveilles, il est dit que l’on trouvait de la place pour stationner, en plein centre de Bagdad!

Toverkunst, marsmannetjes, vliegende tapijten, geesten en parkeerruimte: het is duidelijk dat het met de werkelijkheid allemaal vrij weinig van doen heeft, dacht u niet? Dat een Kalief iets anders zou kunnen zijn dan een even sympathiek als lachwekkend (“Puisque tu es poète, mon bon Iznogoud, je vais te régaler d’une histoire que je tiens de ma famille… Les mille et une nuits!”) stripfiguur, weten wij pas sinds wij ons er een beetje in verdiept hebben toen er muzelmannen begonnen te roepen om een ‘nieuw kalifaat’, en dergelijke.

Op de verwerpelijke webzijde ‘Frontaal Naakt’, van de zeer verwerpelijke Peter Breedveld kwamen wij vandaag tot onze verrassing Grootvizier Iznogoedh tegen in een stukje van de ons overigens onbekende Marein Baas. Het stukje heet ‘Kalief‘. Marein zegt:

Een van de strips waar ik als kind het hardst om moest lachen is Iznogoedh, over de zeer kleine Grootvizier Iznogoedh, die Kalief wil worden in plaats van de Kalief.

Tot zover is er nog niets aan de hand.

Uiteraard mislukten al zijn pogingen en bleef de gekmakend onschuldige Kalief zitten waar hij zat.

Uiteindelijk wel, hoewel de Kalief wel figuurlijk bleef zitten waar hij zat, maar zich in de loop van een verhaal tot zijn grote leedwezen weleens moest verplaatsen, omdat Iznogoedh bijvoorbeeld bedacht had dat je een kalief kunt laten verzuipen op een zeiltocht, of kunt verpletteren onder een enorme sneeuwbal.

Erger nog, Inzogoedh steeg ondanks zichzelf steeds meer in de achting van de Kalief.

Dat klopt.

Ik bezit de albums helaas niet (daar moet ik eens wat aan doen), maar als ik het me goed herinner komt het woord islam niet voor in de strips.

Tekenaar Tabary is in 2011 overleden, maar de albums zijn nog steeds leverbaar. Of het woord islam in de strip voorkomt, weten wij niet. Mochten we het een keertje tegenkomen, dan zullen wij het u laten weten.

Toch heb ik sterk het gevoel dat een strip over een moordzuchtige Grootvizier en een charmante Kalief, als hij vandaag gepubliceerd zou worden, zowel extreemlinks als extreemrechts genoemd zou worden.

Marein Baas toont zich hier een bekwaam leerling van Peter ‘nooit iets checken voor je publiceert’ Breedveld en vergaloppeert zich dan ook meteen. Niet alleen zijn de oude albums nog leverbaar, de strip wordt voortgezet en derhalve nog steeds gepubliceerd.

Marein Baas probeert Iznogoud voor zijn verderfelijke karretje te spannen. Iznogoud is niet onder de indruk.

Marein Baas probeert Iznogoud voor zijn verderfelijke karretje te spannen. Iznogoud is niet onder de indruk.

Ik laat me hier graag over tegenspreken, een prettig idee is het niet.

Wij denken niet dat Marein Baas zich echt graag laat tegenspreken, want dan valt de hele basis onder zijn verhaal weg.

Wij zullen u overigens met zijn verhaal verder niet vermoeien, maar wijzen er slechts op dat hij dezelfde werkwijze hanteert als Peter ‘doorzichtig truukje’ Breedveld: hij verzint tegenstanders die hij vervolgens gaat bevechten. Wat dat betreft zijn Marein en Peter dus nog erger dan El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha: die vocht weliswaar met windmolens, maar het waren wel bestaande windmolens.

We pakken Marein’s gevecht tegen de verzonnen windmolens op aan het eind:

De huidige Islambashers bashen een fictieve Islam.

Dat zegt hij nou wel, maar aangezien hij in zijn hele verhaal niet vertelt wie die “huidige Islambashers” zijn, of wat ze precies doen, is het een nutteloze bewering.

Hun tegenstanders vallen een Nederland aan dat niet bestaat.

Hier geldt mutatis mutandis hetzelfde.

Ik wil islambasher worden in plaats van de islambasher.

Geen idee waarom hij dat zou willen, maar als hij dat wil, kan hij meteen beginnen. Daar is de magie uit het oude Bagdad niet voor nodig. Het enige wat je hoeft te weten, is dat de islam niet deugt en vervolgens kun je je gang gaan. Als je je werkterrein uitbreidt, kun je ‘godsdienstbasher’ worden en als je de aluhoofddeksels en de zweefkezen ook in je activiteiten betrekt, word je een ‘religiebasher’ of een ‘bijgeloofbasher’, wat hetzelfde is, maar dan heb je er ook wel meer dan een dagtaak aan.

Ik ben gedoemd te mislukken.

Als je er met die gedachte aan begint, kun je het beter laten. Afsluitend hebben wij nog een goede raad voor Marein Baas: probeer je de volgende keer een beetje te documenteren voor je begint te schrijven. Het truukje van Peter ‘het zal mij mijn rug roesten‘ Breedveld werkt namelijk niet.
Peter Breedveld en de zijnen zitten ons tot hier, maar we blijven lachen

29-05-2013 12.03 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Aluhoofddeksels, Arabische wereld, Boeken, Godsdienstwaanzin, Irak, Religie, Strips, Zweefkezerij

Er zijn 2 reacties op “Marein Baas neemt truukje van Peter Breedveld over”

  1. Ruud Harmsen says:

    > slachtoffer van zijn eigen getover

    Come on, get over it!

  2. Weg met god says:

    […] Waarom wij geïnteresseerd zouden moeten zijn in potentiële bondgenoten van Marein ‘ik wil Peter Breedveld worden in plaats van Peter Breedveld‘ Baas, weten wij […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties