Tegen Zwarte Piet zijn, dat is pas racistisch

De discussie over Zwarte Piet is weer losgebarsten en dit jaar willen wij ons er eens mee bemoeien, opdat we er volgend jaar geen last meer van hebben. Als iedereen eventjes oplet, zijn we zo klaar. Daar gaat ie.

Om te beginnen zien wij even af van de vraag of Zwarte Piet van oorsprong de van de Germanen overgenomen geknechte duisternis, een schoorsteenveger of een neger moet voorstellen en nemen de stelling dat het een neger is over, want als hij dat niet is, is er al helemaal nix meer om je druk over te maken, want zowel de schoorsteenvegersbond als de Vereniging tot Uitschakeling van Iedere Lamp (V.U.I.L) hebben wel andere zaken die hun aandacht behoeven, nemen wij aan. En zo niet, dan niet.

Ook gaan wij ons nu niet druk maken over de geschiedenis of ontwikkeling van Zwarte Piet sinds 1840 en zelfs niet sinds vorig jaar, maar houden wij ons alleen bezig met de moderne Zwarte Piet, zoals wij die voor, tijdens en na de komende intocht van Sinterklaas hopen te kunnen begroeten. Fijns. Wij denken dat je tamelijk racistisch moet zijn om in die bruin (jammer, dat oude pikzwart was toch veel mooier) geschminkte mannen, vrouwen, jongens en meisjes negers te zien, maar goed.

De moderne Zwarte Piet, zoals wij die kennen uit het Sinterklaasjournaal, maar ook van de intochten in den lande, is de trouwe steun en toeverlaat van Sinterklaas. Zwarte Piet doet de administratie; Zwarte Piet doet de inkoop; Zwarte Piet verzorgt de logistiek; Zwarte Piet verzorgt het paard van Sinterklaas en spoort het op als het verdwaald, ontvreemd of anderszins vermist is; Zwarte Piet onderhoudt de contacten met de burgemeesters, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de ouders en de kinderen; Zwarte Piet souffleert de Sint als dat nodig is. Kortom: Zwarte Piet houdt de hele zaak draaiende en dat het feest het Sinterklaasfeest heet, is enigszins merkwaardig, maar omdat de Sint anders helemaal geen functie meer zou hebben, houden we het maar zo. Zonder Zwarte Piet zou de Sint waarschijnlijk op mantelzorg zijn aangewezen en daar wordt Sint niet vrolijk van, willen wij wedden.

En dan nu de hamvraag, die luidt: “Hoe racistisch moet je eigenlijk zijn om te denken dat negers dat allemaal niet zouden kunnen?”

7-10-2013 14.04 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Bezopen, Cultuur, Godsdienstwaanzin

Er zijn 4 reacties op “Tegen Zwarte Piet zijn, dat is pas racistisch”

 1. […] heeft uw en onze captain met zijn ‘Tegen Zwarte Piet zijn, dat is pas racistisch‘ geprobeerd een definitief einde te maken aan de jaarlijkse discussie over Zwarte Piet, maar […]

 2. D. G. Neree says:

  hm… men wil dus witte pieten introduceren. Dat worden dan overheidsambtenaren, die ervoor zullen zorgen dat de cadeautjes pas in maart van het volgende jaar ter beschikking komen van de kinderen.
  Of regenboogpieten, die ieder kind een windmolentje zullen geven en een etikettering als racist als ze stout zijn.

  Laat de kermis beginnen!

 3. D. G. Neree says:

  En vooral (onderscheidsloze en vooral)sexe-neutrale cadeaus.

 4. […] wat is dat nu eigenlijk? Is Zwarte Piet racistisch? Maakt het iets uit of Zwarte Piet racistisch is? Doet het er iets toe of mensen elkaar op Twitter […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties