Pieter Klein, ga je schamen

Geert Wilders is een tamelijk domme man, die er met regelmaat in slaagt de publiciteit te halen. Zijn aanhang is beperkt en zou dat ook kunnen blijven als er niet zo veel mensen zo veel aandacht zouden besteden aan zijn uitspraken. Of, als ze er dan toch aandacht aan besteden, dat op een wat realistischer manier zouden doen. Of met humor, zoals wij. Wij wijzen hier even op onze eigen stripfiguur Gekke Geert, de psychopatische clown, die als zodanig op 11 december 2006 zijn debuut maakte.

Het eerste optreden van Gekke Geert, de psychopatische clown

Het eerste optreden van Gekke Geert, de psychopatische clown

Wat helemaal fout is, want koren op de molen van de publiciteitsgeile zelfbenoemde volksmenner, is hem serieus nemen en doen alsof hij een gevaar vormt. Reken maar dat hij zich rot lacht dat hij met zijn uitspraken van gisteravond een hoop mensen de gordijnen in heeft gejaagd.

Een van de mensen die zich voor Geert’s karretje heeft laten spannen is Pieter Klein, Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, die er een open brief van heeft gemaakt. Lachen, gieren, brullen, dus kloosrieden geblazen. Daar gaat ie:

Geert, ga je schamen

Dat was de kop en die is fout, want veel te aanmatigend. Wie immers is Pieter Klein, en op grond waarvan mag hij iemand de les lezen? De man is “Adjunct-hoofdredacteur”, dus die krijgt dagelijks op zijn donder van de hoofdredacteur en mag blij wezen als er niet al te veel storende fouten in het RTL Nieuws zitten.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schrijft een open brief aan Geert Wilders:

We zijn benieuwd.

Beste Geert,

Kennen ze elkaar? Zijn ze, wie weet, zelfs bevriend? Of is meneer Klein een beetje brutaal en had hij gewoon netjes “Geachte heer Wilders” moeten schrijven? Aangenomen dat hij de heer Wilders de les denkt te gaan lezen, is de aanhef “Beste Geert” helemaal uit den boze, want laat meteen zien dat de heer Klein zichzelf boven ‘beste Geert’ verheven acht. Van zo iemand gaat ‘beste Geert’ zeker geen opdrachten aannemen, durven wij te wedden.

Je weet: RTL Nieuws heeft geen mening.

Wij wisten dat niet en kunnen ons niet voorstellen dat Geert het wel wist, maar dan weet hij het nu.

Nergens over.

Goed zo. Houden zo.

We doen niet aan hoofdredactionele commentaren.

Heel fijn. Ga zo door.

Niet over stoeptegels, niet over Marokkanen, niet over de euro.

Nergens over dus. Het beeld is duidelijk.

En dus ook niet over de PVV, of over jou.

Ja, ja, nou weten we het wel. Jullie doen niet aan hoofdredactionele commentaren. Vooruit, kom ter zake.

Wij stellen er een eer in om zo onbevangen en onpartijdig mogelijk verslag te doen; over alle relevante maatschappelijke kwesties, over de bonte kakofonie van meningen, en dus ook over die zaken die de Nederlandse samenleving splijten.

Heel mooi. Maar dit is natuurlijk alleen maar een inleiding en wat hij eigenlijk wil zeggen, is dat hij denkt dat een nieuwsredactie in werkelijkheid het morele kompas van de samenleving zou moeten vormen en dat hij nu zijn kans schoon ziet om zichzelf en zijn zender in de kijker te spelen door mee te varen op het overheersende sentiment, zijnde dat Geert Wilders te ver gegaan is.

Wij werken voor álle kiezers van Nederland.

Gelul. Hij werkt voor de kijkers van RTL en hij kan hopen dat alle Nederlanders naar RTL kijken, maar dat is niet zo.

De redactie van RTL Nieuws herbergt net zo’n kleurrijk palet aan meningen als het parlement, als de samenleving, of – getuige de vele gelekte e-mails – als de PVV zelve.

Dat interesseert ons geen reet en wij nemen aan dat het ook de heer Wilders zijn rug zal roesten. De redactie van RTL Nieuws heeft nieuws te brengen en voor de rest zijn bek te houden. En anders maken ze er maar RTL Meningen van. Wij brengen meningen, daarom zijn wij ook Opinieleiders.nl. Zou die man zoiets niet zelf hebben kunnen bedenken?

Er zijn collega’s die de PVV of de manier waarop jij politiek bedrijft haten.

Maar dat maakt dus nix uit. Als wij de hoofdredacteur van RTL Nieuws waren, zouden wij Pieter Klein vreselijk op zijn lazer gegeven hebben toen hij zijn voornemen om deze open brief te schrijven, en erger nog, op de RTL-webzijde te plaatsen, kenbaar maakte. Misschien zouden we hem wel op staande voet ontslagen hebben.

Er zijn collega’s die het juist uitstekend vinden dat je altijd weer die verschrikkelijke politieke correctheid hardnekkig bestrijdt, óók als het vraagstukken als integratie betreft.

De man is niet kort van stof.

Er zijn collega’s – onder wie ik – die soms heel hard moeten lachen om je brutaliteit, je ontregelende straatvechtersmentaliteit, en je trukendoos waarmee je je tegenstanders steeds opnieuw in de kramp krijgt.

Fijns. Het enige wat ons zou verbazen is als er collega’s waren die nog nooit van Geert Wilders gehoord hadden, want die horen op een nieuwsredactie niet thuis. Overigens vinden wij “trukendoos” een ruimhartige omschrijving. Volgens ons kent Geert Wilders maar één truukje en daarom hadden we Gekke Geert, de psychopatische clown ook op een eenwieler gezet.

Een van mijn taken als adjunct is om – samen met mijn hoofdredacteur Harm Taselaar en mijn collega Marc Schreuder – het debat op onze redactie in goede banen te leiden, en die kramp te vermijden.

Zou Gekke Geert nou werkelijk op de taakomschrijving van de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws zitten te wachten?

Ik denk dat we daar meestal in slagen; we hebben je – terecht – een podium gegeven, en we hebben je snoeihard aangepakt.

Dat is dus fout: RTL Nieuws wil nieuws brengen, dan moet het er geen meningen doorheen gooien. Misschien moet de hoofdredacteur zijn adjunct daar eens op wijzen, bijvoorbeeld bij het volgende functioneringsgesprek.

Keihard, maar fair.

En fout.

Zoals we dat ook met anderen proberen te doen.

Allemaal heel leuk en aardig, maar misschien zou de adjunct-hoofdredacteur er het redactiestatuut eens op moeten naslaan. Als daar in staat dat RTL Nieuws meningen moet verkondigen, doet hij zijn werk niet verkeerd, maar dan is het wel tijd om het statuut aan te passen, of de naam van het programma.

De inhoud staat centraal: de feiten, en hoe die door mensen worden ervaren.

Tot aan “de feiten” was er nog niets aan de hand, maar daarna gaat het mis. Voor de menselijke emoties heeft RTL Dr. Phil, daar hoeven ze bij het nieuws geen zendtijd aan te verspillen.

Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat wij nogal van de afdeling persvrijheid zijn, en van de notie die daarmee samenhangt: het o zo kostbare goed van de vrijheid van meningsuiting.

Is dat zo? En wat dan nog?

Jij wordt vanwege jouw mening al jaren ernstig bedreigd, en dat is een regelrechte schande.

Fout: hij wordt niet bedreigd vanwege zijn mening, maar vanwege de onbenullige manier waarop hij hem uit en de stompzinnige wijze waarop de pers ermee omgaat. Als de pers hem gisteravond bijvoorbeeld gevraagd zou hebben hoe hij de hoeveelheid Marokkanen in Den Haag dacht te verminderen, erop wijzend dat de PVV er niet alleen niet de absolute meerderheid heeft, maar waarschijnlijk niet eens in het college komt, omdat het een idiote partij is waarmee niet valt samen te werken, was dat veel constructiever geweest dan bijvoorbeeld een open brief van een onduidelijke adjunct-hoofdredacteur. Geert Wilders had op die vraag het antwoord schuldig moeten blijven, namelijk, en had dus op de avond van zijn grote overwinning vierkant in zijn hemd gestaan. Een gemiste kans.

Het is, om een woord te gebruiken dat dezer dagen nogal eens valt: ‘walgelijk’.

Wat een onzin. Het is niet ‘walgelijk’, het is tamelijk logisch, doordat het gelegitimeerd wordt door politici van concurrerende partijen, die over elkaar heenvallen om Geert de Clown maar zo zwart mogelijk te maken.

Je mag dan Geert Wilders zijn, je bent wel onze Geert – en daar blijf je met je poten van af.

De man is zeker niet onze Geert en als hij overhoop geschoten wordt, zullen wij geen traan om hem laten, net zo min als wij het heel erg vinden als die gezellige Roemer morgen onder te tram loopt, de slijmjurk Pechtold een dodelijke cocosnoot op zijn kop krijgt, Mark Rutte bij Maatschappijleer gelyncht wordt door zijn leerlingen of de godsdienstwaanzinnige Marianne Thieme gewurgd wordt door een katholieke gorilla. We kennen die lui niet en het zijn nog politici ook, per slot van rekening.

De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt – zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd.

Hèhè, we zijn er.

Je bent écht een grens overgegaan.

Wat een gelul.

Minder Marokkanen – en dan de zaal laten scanderen: ‘Minder, minder, minder!’

Wat is daar precies mis mee?

Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: ‘Gaan we regelen’.

Geert Wilders heeft HAVO, en meneer Klein heeft duidelijk ook geen Gymnasium, anders had hij hier niet gesproken over “de oudste retorische truc ter wereld”, want dat is het niet. Het is meneer Klein trouwens opgevallen dat die belofte loos was, want hij zegt het zelf, dus vragen wij ons af waarom hij zich er druk over maakt. Meneer Wilders gaat helemaal nix regelen, want meneer Wilders kan helemaal nix regelen. In dier voege is zijn overwinning dan ook een Pyrrhusoverwinning.

Misselijkmakend.

Ach welnee.

En dan die doortrapte, doorzichtige zogenaamde nuancering – ‘criminele Marokkanen’.

Het komt kennelijk niet bij meneer Klein op dat dat een heel nuttige nuancering is en dat meneer Wilders dat serieus zou kunnen bedoelen.

Ja, ja, ja.

Ja, nou.

Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent?

Natuurlijk vindt hij dat niet gek. Hij doet het erom, want dat levert reacties, publiciteit en stemmen op.

Nee, natuurlijk niet – je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit.

Ziet u wel?

Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie.

Jeetje. Zou Pieter Klein zich nu een hele Piet voelen, dat hij die vergelijking durft te maken? Misschien voelt hij zich zelfs wel een verzetsheld, of in ieder geval bijna. Maar waar was meneer Klein toen de legitimatieplicht werd ingevoerd? “Ausweis bitte!” en de hele reut waren toen toch veel meer op hun plaats dan nu, al was het maar omdat die Ausweis van staatswege is ingesteld, terwijl de heer Wilders zijn uitspraken deed op een feestje naar aanleiding van de winst van een paar zetels in de gemeenteraad, godbetert. En heeft meneer Klein ook een open brief gestuurd aan koning Willem de Bolle, toen die Poetin onder het genot van een pilsje toestemming gaf op betogers in Kiev te laten schieten?

Democratie? Schijt aan de democratie. Een koning heeft met democratie helemaal niets te maken

Democratie? Schijt aan de democratie. Een koning heeft met democratie helemaal niets te maken

Of zou Pieter ‘de verzetsheld’ Klein toen snel berekend hebben dat hem dat nix zou opleveren omdat koning Willem de Bolle verrassend populair is voor zo’n nitwit en omdat de Oekraïne sowieso geen hond interesseert?

En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging.

Pieter Klein geeft geen voorbeeld, dus wij weten niet precies wat hij bedoelt. Voor zover wij weten kan het Geert Wilders geen moer schelen of de mensen dien hij met vervolging dreigt enig ongemak voelen en wil hij vooral niet uitgescholden worden.

De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken.

Dat is een boude bewering van meneer Klein.

Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert.

Laten we wel wezen: Geert Wilders probeert vooral te profiteren van bestaande haat, dus te oogsten. En of hij discrimineert is ook maar de vraag, juist doordat hij van die in de ogen van meneer Klein zo doortrapte nuanceringen aanbrengt.

Ongegeneerd.

Tsja.

En nog slachtoffer spelen ook….

Omdat het kan, waarschijnlijk.

Ik probeer mijn kinderen de betekenis van artikel 1 van onze Grondwet uit te leggen – alle mensen zijn voor de wet gelijk – en jij beoordeelt mensen op hun afkomst?

Meneer Klein probeert zijn kinderen dus iets uit te leggen wat hij zelf niet begrepen heeft. Wij doen een poging hem te helpen: ziet u die woorden “voor de wet”? Die zijn essentieel. Laat ze even tot u doordringen, meneer Klein: “voor de wet”. Gaan we verder: is meneer Wilders “de wet”? Neen. Fijns. De wet mag mensen niet beoordelen op hun afkomst, de individuele burger mag dat wel en doet dat naar hartelust.

Je gebruikt afkomst voor politiek gewin?

Ja, dat doet hij. En dat mag. Als hij iets doet wat niet mag, wordt hij vanzelf teruggefloten door de rechter.

Geert, ga je schamen.

Waarvoor precies?

Ik weet dat je dat niet kunt.

Is Pieter Klein psycholoog of psychiater? Wij denken van niet. En zelfs als hij het wel zou zijn, zou hij zo’n diagnose niet op afstand mogen stellen, omdat daarvoor uitgebreid onderzoek aan de persoon nodig is.

Omdat je het weloverwogen hebt gedaan, en je goed hebt nagedacht over de publicitaire en strategische effecten.

Dus meneer Klein bedoelt te zeggen dat hij denkt dat Geert Wilders geen reden zal zien om zich te schamen. Als hij dat bedoelt, moet hij dat zeggen.

Wat een extra reden is voor schaamte.

Hoe werkt dat precies?

Maar ja, je zit gevangen in de onzinnige cirkelredeneringen van je smakeloze truc.

Een merkwaardige gedachte. Het truukje van Geert Wilders bevat helemaal geen redeneringen. Hij heeft het gegapt van Pim Fortuyn en gemerkt dat het werkt. Redeneringen hebben er niets mee te maken.

Je kunt niet meer terug.

Dat kan hij best, maar waarom zou hij?

Terwijl je diep in je hart weet dat het van echt leiderschap zou getuigen als je zou zeggen: ik handhaaf mijn inhoudelijke opvattingen – hoe onrealistisch ook – maar ik had het zo niet mogen zeggen.

Hier overschat de heer Klein Geert Wilders wel heel erg. Geert Wilders weet helemaal niet wat echt leiderschap is en inhoudelijke opvattingen heeft hij niet. Geert Wilders is voor zichzelf begonnen omdat ze hem bij de VVD volkomen terecht in zijn gezicht uitlachten en heeft een hoop volgers omdat hij de enige politicus is die de bestaande haat durft uit te buiten, maar een leider is het niet.

Omdat het je aan moed ontbreekt om dat te doen, val je voor mij vandaag door de mand.

Daar zal Geert Wilders ongetwijfeld nachtenlang van wakker liggen.

Ach, je zult je schouders er over op halen.

En terecht.

Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling.

Dat had de hoofdredactie van RTL Nieuws niet moeten doen, maar dat had u inmiddels begrepen.

Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen.

Gelul.

En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken.

Nog meer gelul.

Dit is nog steeds geen hoofdredactioneel commentaar, maar het komt er dicht bij in de buurt.

Nou en? Als je nu wel je mond open doet en dat niet hebt gedaan in het geval van Willem de Bolle en Poetin, heb je geen enkel recht om zo hoog van de toren te blazen. Sterker nog, je zou je moeten schamen, dat zou je.

Mijn collega’s Harm Taselaar en Marc Schreuder zouden persoonlijk misschien net andere woorden kiezen, maar in essentie zijn we het hier over eens: het ongeclausuleerde ‘minder Marokkanen’ deugt niet.

Fijn voor jullie.

Op de schaal van fout zit je hier zo fout dat dat in onze democratische rechtsstaat niet ongezegd mag blijven.

Onjuist. Hij scoort heel hoog op de schaal van dom en de schaal van zelfoverschatting, maar de belofte dat hij zijn kiezers wil geven wat ze vragen is niet fout. En gezien het feit dat hij sowieso nooit meer mag meeregeren omdat hij het de eerste en enige keer dat ze hem erbij wilden hebben vierkant verknald heeft, is er niets om je druk over te maken en moet Pieter Klein zich schamen omdat hij de redactionele onafhankelijkheid van RTL Nieuws op demonstratieve wijze te grabbel heeft gegooid.

Waarvan akte.

Waarvan akte, inderdaad.

En, voordat je je oude trucje toepast en ons op de berg politiek-correcte journalisten gooit die de PVV haten, nog even dit.

Waarom? De brief was net zo mooi af. Het leek zelfs bijna alsof Pieter Klein dacht dat hij iets zinnigs gezegd had.

RTL Nieuws is bijvoorbeeld al geruime tijd bezig om nader onderzoek te doen naar zoiets als criminaliteit en herkomst; we willen daarover exactere cijfers publiceren, omdat we denken dat het belangrijk is ook daar een voldragen debat over te voeren.

RTL Nieuws moet geen debatten voeren, RTL Nieuws moet nieuws brengen of de naam veranderen. Hee, hadden we zoiets niet al gezegd?

Je begrijpt dat er machten aan het werk zijn die ons die informatie niet willen geven…

Ja, en?

Bij RTL Nieuws zijn er ook collega’s die zich gruwelijk ergeren aan jonge kut-Marokkaantjes die menen dat ze mogen sissen naar vrouwen, of jonge meiden uitschelden voor hoer.

Ja, en?

Er zijn ook collega’s die het een schande vinden dat zoveel allochtone Nederlanders – onder wie Marokkanen – geen baan vinden vanwege hun herkomst.

Ja, en?

Maar daar gaat het hier niet om.

Inderdaad, daar gaat het hier niet om. Maar waarom zeg je het dan?

Ik wil maar zeggen: zeg wat je wilt over RTL Nieuws.

Wij horen Geert Wilders denken: “Jottem. De Grote Morele Goeroe Pieter Klein heeft mij officieel toestemming gegeven over RTL Nieuws te zeggen wat ik wil. Dat had ik nou echt nodig. Mijn dag is weer goed.”

Wij zullen ons er niets van aantrekken.

Ha. Als dat echt zo was, had hij het niet gezegd. Wij durven te wedden dat Pieter Klein uit de grond van zijn hart hoopt dat Geert Wilders nu heel lelijke dingen over RTL Nieuws gaat zeggen, want dat levert Pieter Klein een hoop publiciteit en nieuwe kijkers op. Wij wisten niet dat RTL Nieuws noodlijdend was, en weten het nu nog niet zeker, maar krijgen wel sterk de indruk. Het is feitelijk ook de enige logische reden voor zo’n publiciteitsstunt, natuurlijk.

Vandaag gaan we proberen zo evenwichtig mogelijk verslag te doen van het explosieve debat dat je hebt ontketend.

Waarom? Dat is zonde van iedereen zijn tijd.

Met hoor- en wederhoor.

Een hoop geschreeuw over en weer.

En een peiling over wat Nederland eigenlijk vindt over dat ‘minder Marokkanen’.

O, het is eigenlijk alleen maar reclame voor de uitzending van vanavond. Jammer dat we die op het moment van schrijven al gemist hebben. Hoezo jammer? We kijken toch nooit. Wij volgen het wereldnieuws via onze eigen nieuwspagina en daar hebben we genoeg aan.

Uiteraard ben en blijf je altijd welkom voor onze camera, en in onze studio’s – ik weet zeker dat mijn collega’s je tegemoet treden als altijd: fair & onafhankelijk.

Wat een slijmjurk, die Klein. Als hij nou echt een statement had willen maken, had hij Geert Wilders niet alleen de toegang tot de studio ontzegd, maar tevens een straatverbod voor hem aangevraagd. En denkt hij nou echt dat iemand nog denkt dat Geert Wilders “fair & onafhankelijk” tegemoetgetreden gaat worden?

Geert, verras ons: schaam je, en schaam je diep.

Wij denken niet dat dat er inzit. Wij denken trouwens ook niet dat Pieter Klein zich gaat schamen. Wat dat betreft is hij net Geert Wilders: een niet al te slimme gelijkhebberige druiloor die plotseling een veel te groot podium heeft voor een veel te klein gedachtengoed.

20-03-2014 20.51 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Beesten in het nieuws, Bezopen, Geert Wilders, Gemeentepolitiek, Juridisch, Kamerleden, Monarchie, Oekraïne, Personen, Politiek, Rusland, Televisie

Er heeft iemand gereageerd op “Pieter Klein, ga je schamen”

  1. Frans de Jong says:

    Wat is er mis mee om je fel uit te spreken tegen discriminerende leuzen?


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties