Sycophant

Er zijn mensen die in discussies andere mensen willen uitschelden en dan woorden gebruiken waarvan ze de betekenis niet kennen. Dat vinden wij altijd wel leuk, want dan kunnen we ze met hun eigen woorden om de oren slaan. Wij komen hierop door ene Han van der Horst, die twitterde:

@Opinieleiders @WhoCare7 @FrontaalNaakt De gestolde domheid, de sycophant, de niet-denker is weer eens aan het woord.

Daarop zeiden wij:

@Hanvanderhorst Het is dat je het zelf zegt. @WhoCare7 @FrontaalNaakt

In ons redactienaslagwerk staat:

Sycophant, van gr. Sukon = vijg,eig. iemand, die zelfs om het stelen van een vijg aanklaagt, en dus het geringste misdrijf aanbrengt. (Van een verbod van vijgenuitvoer uit Attika is uit goede schrijvers niets bekend). Later is deze naam overgegaan op iederen valschen aanklager, chicaneur, bedrieger of andere verachtelijke personen, die iemand in gerechtelijke zaken, of in andere opzichten zochten te misleiden of te benadeelen. Tegenwoordig heeft het woord ook de beteekenis van parasiet, klaplooper, panlikker.

(Bron: T. H. de Beer & E. Laurillard, Woordenschat, 1899, ‘s-Gravenhage, Haagsche Boekhandel- en Uitgevers-Maatschappij; Herdruk, 1993, Hoevelaken, Verba, ISBN 90-72540-79-4)

Wij weten niet of Han ‘dat weet ik zelf ook niet’ van der Horst het woord in de bovenstaande betekenis gebruikt dacht te hebben, maar wij weten wel dat wij het in een andere betekenis hanteerden. Wij kennen het woord sycophant namelijk al jaren in de betekenis van hielenlikker, slijmjurk en woorden van gelijke strekking en wij hebben al eens eerder met Han ‘al ben je met pensioen, je hoeft je niet te vervelen’ van der Horst te maken gehad. Hij is zelfs genoemd, in ‘Wat een zeikerd, die Peter Breedveld‘, waarin De Grote Vrager zei:

Han van der Horst en Frontaal Naakt zijn fans van elkaar, wat hun beweringen over elkaars werk twijfelachtig maakt.

Een onzer lezers merkte recentelijk op:

Vergeet niet dat Breedveld door de wereldberoemde historicus Van der Horst vandaag wordt benoemd tot “verstandige commentator”. Tot die psychopaat daar ook ruzie mee krijgt. Hilarische typen.

Wij denken dan ook dat Han ‘Peter Breedveld is geweldig’ van der Horst met zijn twiet (want wij denken namelijk dat hij met sycophant eigenlijk niet zichzelf, doch ons bedoelde. Wij zijn niet helemaal achterlijk) een bruine arm wilde halen bij Peter ‘Han van der Horst is fantastisch’ Breedveld. Een duidelijk geval van sycophant, derhalve.

1-04-2014 13.02 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Taal, Twitter

Er heeft iemand gereageerd op “Sycophant”

  1. Peter-John says:

    Breedveld vond in 2006 Han een rare man http://i61.tinypic.com/2j2jfgp.jpg


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties