Conchita Howard wint songfestival

Tot afgelopen zaterdag dacht ik dat Emily Howard uit Little Britain de minst overtuigende travestiet aller tijden was, maar het bleek dus nog erger te kunnen. Oostenrijk had gemeend een lelijke vent met een baard in een jurk te moeten steken om het Eurovisie Songfestival te winnen en daar bleek Oostenrijk goed aan gedaan te hebben, want de lelijke vent won. De Nederlandse inzending werd tweede en de manier waarop was typisch Nederlands.

In de aanloop naar de eerste ronde, die meteen de halve finale was, werd het Nederlandse liedje door Jan en alleman neergesabeld en toen het per ongeluk toch de finale haalde, was het volgens Jan en alleman meteen ook de grote favoriet. Net als bij het voetbal verloor Nederland gewoon, zoals Nederland trouwens bij alle sporten doorgaans kans ziet het halen van de finale als einddoel te zien, terwijl het in andere landen dan pas begint. De enige sporten waar Nederland weleens iets wint zijn korfballen, sjoelbakken en schaatsen, en dat dan ook nog alleen omdat die nergens anders ter wereld serieus beoefend worden.

De vraag of die Oostenrijker terecht gewonnen heeft, moet met een krachtig NEEN (hoofdletters voor extra kracht, zoals u ziet) beantwoord worden. Dat de stemmen van de ‘vakjury’ al afgegeven worden voordat de finale plaatsvindt, is op zich al een schande, maar wat nog veel erger is, is dat er überhaupt een ‘vakjury’ bestaat. Als je dan geen vertrouwen hebt in de keuze van het publiek, laat het publiek dan gewoon niet stemmen. Wie heeft er per slot van rekening gezegd dat het songfestival een democratie zou moeten zijn? En waarom zou datgene wat in de gewone politiek zo uitstekend werkt, namelijk de stem van het publiek negeren (zoals we bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben gezien: de lokalen hebben overal gewonnen en worden door de landelijke partijen buiten de colleges gehouden) bij het songfestival niet kunnen?

Zonder vakjury zou de uitslag best eens heel anders uitgevallen kunnen zijn. Ik weet niet of het songfestival in heel Europa vooral voor vrouwen en homoos is, maar ik weet wel dat ik net gelezen heb dat het Engelse publiek Polen twaalf punten gegeven had, terwijl de Engelse vakjury Polen onderaan had staan.

Over punten gesproken: vroeger kreeg Nederland nog wel eens twaalf punten van Israël. Dit jaar kregen we er nul. Zouden ze daar in Israël misschien niet zo blij zijn met het Nederlandse buitenlandse beleid?

12-05-2014 11.41 | Door: Arnold Kuijk | Categorie: Columns, Engeland, Gemeentepolitiek, Israël, Muziek, Polen, Sport, Televisie, Voetbal

Er heeft iemand gereageerd op “Conchita Howard wint songfestival”

  1. Ruud Harmsen says:

    Ook zijdelings over het songfestival: Oudijzerboer: http://rudhar.com/musica/fervlhnl.htm .


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties