The Bix Beiderbecke Centennial All-Stars: Celebrating Bix!

Wij zijn al heel lang liefhebber van oudestijljazz en Dixieland. Wij vermoeden dat ‘Stampij om een schuiftrompet’ en onze oom Gerrit, die ons een elpee van Bix Beiderbecke en The Wolverines cadeau deed daar iets mee te maken hebben, maar het feit blijft. Wij hebben een heleboel cassettebandjes van Jazz uit het Historisch Archief die wij nog op de harde schijf moeten zetten, terwijl we er al best veel gedaan hebben.

Ook hebben wij in 1980 of 1981, kan ook 1979 geweest zijn, dertien elpees Bix Beiderbecke gekocht voor vijf gulden (die had je toen nog, de gulden) per stuk bij V&D (dat had je toen nog, V&D) en van het uitgespaarde geld, want vijf gulden was erg goedkoop, een platenspeler (die heb je nog steeds, platenspelers. Niet alles gaat voorbij, kennelijk). Met vier elpees Louis Armstrong erbij (een box met opnamen van de Hot Five en de Hot Seven), was onze verzameling al vrij snel compleet, wat de topstukken betreft.

In de loop der jaren is er natuurlijk een heleboel bijgekomen, mede dankzij de Tweede Wet van Kuijk en Houtzager: “als je alleen maar naar het beste van het beste luistert, hoor je niet meer waarom dat het beste van het beste is”. Wij hebben dus het een en ander aan rotzooi staan en zelfs opzettelijk opgenomen in onze redactiejukebox. Aangezien Bix, Louis Armstrong en Sidney Bechet al jaren dood zijn, denken wij niet dat ze nog veel nieuw werk op de plaat zullen zetten en hoewel wij niet alles van genoemde artiesten in huis hebben, hebben wij een redelijk compleet gevoel, want als je het niet alleen wilt hebben staan, maar ook nog regelmatig wilt beluisteren, kom je al gauw tijd tekort.

Onze De Grote Vrager heeft ons echter getipt betreffende opnamen die wij nog niet hebben en die interessant zouden kunnen zijn, en wel de CD Celebrating Bix! van The Bix Beiderbecke Centennial All-Stars. Wij hebben daar naar gekeken bij Bol.com en wat wij zagen beviel ons wel. Toen hebben wij nog even een recensie gelezen, waarin onder meer stond:

As one would expect, cornets are prominent throughout, with three contemporary masters — Randy Sandke, Jon-Erik Kellso, Randy Reinhart — taking their turn in the spotlight alongside trombonist Dan Barrett (who doubles on cornet), guitarist Howard Alden and pianist Mark Shane. The reed section is similarly adept, with everyone doubling on clarinet and three members — Dan Levinson, Pete Martinez and Scott Robinson — playing the seldom-heard C-melody saxophone. Vince Giordano’s rumbling bass sax adds weight on several numbers. The vocals are superbly sculpted by Barbara Rosene (“Proud of a Baby Like You,” “I’m Coming Virginia,” “Singin’ the Blues”), James Langton (“From Monday On,” “Deep Down South”) and the Manhattan Rhythm Kings (“Borneo,” “San”).

Dan Barrett kenden wij van het Bredase Jazzfestival, of althans een uitzending van Pim Gras daarover en Vince Giordano gebruiken wij al jaren om de naam Giordano Bruno te onthouden, door middel van een visueel ezelsbruggetje dat wij zometeen even zullen uitleggen, dus die kwam ons ook zeer bekend voor.

Genoemd ezelsbruggetje bestaat uit een plaatje van Brüno, uit de film Brüno, met een paar roofvogels op zijn schouders, voorstellende een verwijzing naar Vince Giordano and the Nighthawks. Maakt samen Giordano Bruno. Op dat idee kwamen wij tijdens het lezen van Het Geheugenpaleis, maar dat is een heel ander verhaal.

Hoe het ook zij: wij wilden Celebrating Bix! wel hebben en aangezien De Grote Vrager op dit moment de redactie terroriseert met Anvil, Monument of Metal, dat hij via Bol.com van dezelfde leverancier betrokken heeft, hebben wij de CD inmiddels besteld. Wij hopen hem volgende week in huis te hebben.

Er zijn van die dagen dat je denkt dat internet best een aardige uitvinding is, en dit is zo’n dag. Maar wat een klereherrie, dat Anvil.

celebratingbix

26-02-2016 14.01 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Boeken, Muziek, Redactiezaken, Verenigde Staten

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties