Ecofascisten gaan Utrechtse supermarkten kapot maken

StommelingJones

Toen Mirjam de Rijk in 1978 een van de medeoprichters van het DEK (Deventer EnergieKomité) was, wilde ze winkeliers nog beleefd vragen of de deur niet wat vaker dicht kon, om energie te sparen. Helaas is ze nu wethouder en denkt ze dat ze alles mag: ‘Supers moeten koelingen binnen drie maanden afdekken‘.

De gemeente Utrecht geeft supermarkten drie maanden de tijd om over te schakelen op afgesloten koelingen. Dat heeft milieuwethouder Mirjam de Rijk donderdagavond bekendgemaakt tijdens de raadscommissie Stad & Ruimte.

De GroenLinkswethouder wil gebruikmaken van wetgeving, die het de gemeente mogelijk maakt om na drie maanden handhavend op te treden wanneer (in dit geval) supermarkten geen milieumaatregelen nemen waarvan de investering binnen vijf jaar terug te verdienen valt.

Mirjam de Rijk heeft ongetwijfeld het economisch inzicht van een blok diepvriesspinazie, maar waarom de supermarkten daar het slachtoffer van moeten worden, ontgaat ons. Mirjam de Rijk is trouwens niet eerlijk ook, want dit is gewoon een onzinnige actie van de vereniging Milieudefensie, waarbij de vereniging Milieudefensie in ieder geval nog heeft aangegeven dat ze niet eens zeker weten hoeveel energie er op die koelingen te besparen zou zijn, indien überhaupt: ‘Actie tegen open koelingen in supermarkten‘.

Milieudefensie start vrijdag in Utrecht een landelijke actie tegen open koelingen in supermarkten. Doel is dat alle supers de energievreters vervangen door afgedekte exemplaren. Dat scheelt geld en het is beter voor het milieu.

Als het genoeg geld scheelt, doen de supermarkten het vanzelf wel, stelletje sukkels. Supermarkten zijn geen linkse politieke partijen of subsidieclubjes, per slot van rekening. Supermarkten moeten hun geld verdienen, dit in tegenstelling tot wethouders, die het van de belastingbetaler stelen.

Vrijwilligers gaan de komende maand in supermarkten meten hoeveel energie er wordt verspild. Milieudefensie denkt dat dat evenveel is als het energieverbruik van 175.000 huishoudens.

Welja. Eerst een grote bek en dan pas meten. “Milieudefensie denkt”. Wij denken dat Milieudefensie maar zo wat roept.

Hoewel er al supermarkten zijn die hun koelkasten hebben afgedekt of daar een stappenplan voor hebben, zoals Albert Heijn, zijn er nog veel die over de streep gehaald moeten worden. Door de filiaalhouders voor te rekenen wat het afdekken van hun koelingen aan kosten kan schelen, hoopt Milieudefensie dat voor elkaar te krijgen.

Milieudefensie hoopt de filiaalhouders iets voor te rekenen wat Milieudefensie bij gebrek aan harde cijfers helemaal niet voor kan rekenen en daarmee de filiaalhouders over de streep te trekken. Milieudefensie zal zelf ook wel zien dat dat niet gaat werken en dat filiaalhouders die de rekenmeesters van Milieudefensie in de supermarkt tegenkomen ze bij kop en kont gaan pakken om ze onverwijld de straat op te smijten. Er moet gewerkt worden en ecofascisten die je klanten staan lastig te vallen of thermometers in je koeling staan te steken, daar heb je nix aan.

Wij kunnen ons trouwens voorstellen dat die thermometers uiteindelijk niet alleen in die koelingen gestoken gaan worden, maar dat boze filiaalhouders daar een heel andere bestemming voor weten te vinden en dat de rekenmeesters van Milieudefensie bij het naar buiten gegooid worden nog heel erg moeten gaan oppassen dat ze niet op hun thermometer terechtkomen, daar hij dan wel eens operatief verwijderd zou kunnen moeten worden (Overigens: warme lucht stijgt omhoog. Zou Milieudefensie daar wel rekening mee houden? Doch dit terzijde).

Ook gemeenten kunnen daarin een rol spelen door filiaalhouders een verplichting op te leggen via de Wet Milieubeheer, meent Milieudefensie. Bij de aftrap van de actie in Super de Boer aan de Merelstraat zal de Utrechtse milieuwethouder Mirjam de Rijk toelichten hoe de gemeente daar over denkt.

Aha. Daar kwam de aap uit de mouw: “Bij de aftrap van de actie in Super de Boer aan de Merelstraat zal de Utrechtse milieuwethouder Mirjam de Rijk toelichten hoe de gemeente daar over denkt.” En ach, als er nog supermarkten zijn die denken dat ze over hun eigen bedrijfsvoering gaan en dat de energiebesparing niet opweegt tegen de investeringen, waardoor ze blijven weigeren een dekseltje over de koeling te leggen, dan steek je zo’n filiaal toch gewoon in brand? Alles voor de goede zaak. Wat verbeeldt zo’n hardwerkende filiaalhouder zich wel. Vrij baan voor de ecofascistische stokpaardjes!

28-05-2010 9.28 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Bezopen, Gemeentepolitiek, Techniek

Er zijn 3 reacties op “Ecofascisten gaan Utrechtse supermarkten kapot maken”

 1. Ruud Harmsen says:

  Niet mee eens. Ik sta achter afgedekte koelvitrines (no pun intended). Energiebesparing moet, zelfs als het geld kost. Geld is niet alles, gedoe speelt ook een rol, dus misschien doen supermarkten het niet uit zichzelf ook al bespaart het. En verspilfasjistische klanten kunnen de deksels ook lastig vinden waar supermarkthouders zich iets van aantrekken. Dan moet het besparingsargument voorrang krijgen, vind ik. Goed dat de politiek dan de prioriteiten juist legt en zo zonodig ook oplegt.

 2. Ruud Harmsen says:

  > (Overigens: warme lucht stijgt omhoog.

  Nee! Echt?

  Weet je zeker dat warme lucht niet omlaag stijgt? Hebt u dat gerieseurtsjt?

 3. Ruud Harmsen says:

  > dan steek je zo’n filiaal toch gewoon in brand? Alles voor de goede zaak.

  Gevalletje laster, ben ik bang.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties