Zuid-Amerikaans voetbal failliet

Stommeling Jones

De nederlagen van voormalig grote voetballanden als Brazilië en Argentinië hebben aangetoond dat wij al jaren groot gelijk gehad hebben. Wij zeiden namelijk heel vaak dat het Zuid-Amerikaanse voetbal als zodanig niet deugt en dat die paar achterbuurtschoffies die tot het Europese voetbal weten door te dringen om daar de sterren van de hemel te spelen niet zozeer “het topje van de ijsberg” als wel de “zeldzame ijsbergen” zijn. De witte olifanten. De plaatselijke yeti’s (yeties? Verschrikkelijke sneeuwlieden, u weet wel. Of niet), sashquatches, bigfoots, Godzilla’s, King Kongs, of zelfs Kings Kong. Zeldzaamheden, indien bestaand.

Neem nou zo’n Maradonna, aan wien wij altijd al een schijthekel hebben gehad. Hij kon aardig voetballen, maar de beste voetballer van de wereld is hij nooit geweest en zal hij ook nooit worden. Als je je beroemdste doelpunt met de hand maakt, ben je een handballer en niet eens meteen de beste handballer ter wereld. Of zo’n Messi. Kan best wat, als hij goede voetballers om zich heen heeft, die allemaal ook nog eens in zijn dienst spelen, maar ben je dan meteen de beste voetballer ter wereld? Onder die omstandigheden had zelfs de legendarische Jan ‘ja, maar ik wilde kappen, draaien en schieten’ van Eyk (kan ook van Eik, van Eick, van Eyck, van Eijk of van Eijck geweest zijn) waarschijnlijk wel zijn doelpuntjes meegepikt.

Maar goed, nu Duitsland Argentinië overtuigend ontleed heeft (wij keken op Duitsland en daar sprak Béla met de Hongaarse achternaam: “die nehmen die ganz auseinander”, of woorden van gelijke strekking. Zodoende) en Spanje strax korte metten gaat maken met Paraguay, zijn drie van de vier halve finalisten Europese landen. Waarmee maar weer eens bewezen is dat voetbal een teamsport is. En dat het de straatschoffies best gegund is om zich via het voetbal aan de armoede te ontworstelen, maar dat ze dan in Zuid-Amerika kennelijk niet genoeg getalenteerde straatschoffies hebben om er een fatsoenlijk nationaal team mee te kunnen vullen, zoiets. En nu niet zeuren over Suarez, want dat is een klasse apart: niet zomaar een straatschoffie maar een werkelijk ongelofelijk stuk tuig. En nog buitengewoon onsympathiek ook.

Wij willen trouwens een finale Nederland – Duitsland, want onze stagiaire is een tweedegeneratie westerse allochtoonse van gedeeltelijk Oostenrijkse afkomst en aangezien Oostenrijkers altijd al de ergste Duitsers geweest zijn, valt er dus bij zo’n finale hier ter redactie altijd wat te vieren, tenzij het in een gelijkspel met een oneindige strafschoppenserie eindigt, maar dan nog. En drs Kopsterk zit samen met Visstick G. in het vliegtuig naar China (Hong Kong, dachten wij, maar het kan ook Hangzhou zijn, weten wij veel (Allen, in koor:

We love the Yangtse
Yangtse Kiang
Flowing from Yushu
Down to Ching Kiang
Passing though Chung King
Wuhan and Hoo Kow
3000 miles,
but it gets there somehow
Oh! Szechuan’s the province
and Shanghai is the port
And Yangtse is the river
that we all support

We love the Yangtse
Yangtse Kiang
Flowing from Yushu
Down to Ching Kiang
Passing though Chung King
Wuhan and Hoo Kow
3000 miles,
but it gets there somehow
Oh! Szechuan’s the province
and Shanghai is the port
And Yangtse is the river
that we all support
“)

doch dit terzijde) dus de eerste paar dagen gaat die ons niet tegenspreken en we weten niet eens of hij zijn Commodore 64 bij zich heeft. Hup Holland, hup Duitsland, hup Spanje, hup Europa. Broeva! Haro!

3-07-2010 18.25 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Voetbal

Er zijn 3 reacties op “Zuid-Amerikaans voetbal failliet”

 1. Ruud Harmsen says:

  > wij keken op Duitsland en daar sprak Béla met de Hongaarse achternaam:

  Ja, ik ook! Réthy, heette hij, uit mijn hoofd, en Béla is natuurlijk ook al een Hongaarse voornaam.

  Mijn geheugen werkt nog goed, kijk maar:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Béla_Réthy

 2. Ruud Harmsen says:

  > En nu niet zeuren over Suarez,

  Dat ga ik toch wel doen, want alle namen op -ez en -es (behalve Jerez en Valdez) hebben de klemtoon op de voorlaatste (behalve Álvarez), dus is het Suárez, met kuut. Verwant met Portugees Soares.

  Voor ik hier echt irritant ga zeuren:
  http://rudhar.com/lingtics/nomarvor/nomes-nl.stm


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties