Finterklaaffeeft

De Nederlandse sinterklaasvierder blijkt nog graag een gedichtje te maken. Kenmerk van het betere sinterklaasgedicht is, dat het rijmt als een tierelier ("liefst een stuk of vier") en dat ritme, humor en inhoud ondergeschiktzijn aan het rijm. "De mens lijdt nog het meest, door 't lijden dat hij vreest, dat nimmer op komt dagen, zo krijgt hij meer te dragen, dan god te dragen geeft", is dan ook geen goed sinterklaasrijm. Er wordt hier weliswaar duidelijk getracht een boodschap over te brengen, wat de Sint ook graag mag doen, maar in het laatste woord van het gedicht gaat het helemaal mis.

Er rijmt van alles op meest en vreest, zoals bijvoorbeeld 'gechineest', 'feest' en 'beest', maar uitgerekend "geeft" rijmt niet. Een grove fout. Naar de oorzaak ervan is het slechts gissen. Had de dichter vreselijke haast, daar hij ook nog surprises moest maken voor het hele gezin en zelfs nog gauw een paar cadeautjes kopen? Zou kunnen. Zat de dichter tijdens het maken van dit poƫem te eten van een eerder in de week in de schoen aangetroffen chocoladeletter en had hij per ongeluk een exemplaar met nootjes gekregen, waar hij vervolgens tijdens de laatste zin zijn tanden op stuk beet, zodat hij dankzij zijn verse spraakgebrek tijdens het hardop lezen per ongeluk dacht een rijmwoord op "eeft" nodig te hebben?

Bij het betere sinterklaasgedicht kom je er achteraf achter dat de Sint er een hint (dat rijmt. Hahahahahaha. Sorry.) in heeft gestopt, zodat je van tevoren had kunnen weten wat er in de surprise schuil ging. Het onderhavige gedicht is al oud en het is niet met zekerheid vast te stellen welk geschenk er bij hoorde, maar het zou mij totaal niet verbazen als de ontvanger het de volgende dag reeds in alle vroegte was gaan ruilen.

05-12-2005 23.15 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere