Het is maar televisie. Lees eens een boek (XII) - De renner

De Tour is ook dit jaar al vanaf de eerste dag niet echt interessant. Zelfs Mart Smeets, die toch altijd vreselijk zit te slijmen als hij het over die vervelende Armstrong heeft, liet zich ontvallen dat Armstrong zeker niet de grootste renner van het moment is, al wilde hij hem dan nog wel de grootste tourrenner noemen. Wij vinden Armstrong een grote hufter, helemaal sinds wij in een interview gelezen menen te hebben, dat hij beweert de kanker overwonnen te hebben door zijn wilskracht (laat ons hopen dat hem de woorden in de mond gelegd zijn en dat hij in het echt wat minder dom is).

Dit lijkt ons een mooi moment om J.H. Donner te citeren, en wel het begin van zijn stukje 'Aan de onbekende gehandicapte', uit het boekje 'Geen patiënten' (Uitgeverij Bert Bakker, ISBN 90 351 0547 8):

"'Wilskracht' hoort met 'doorzettingsvermogen', 'doodsverachting', 'eergevoel' enz. enz. tot een vooroorlogse psychologie, waarvan men sinds het verslaan van de nazi's weinig meer hoort. Alleen in sportkringen heeft men het er nog wel eens over.
Ik herinner mij de man die na een wandeling door het Vondelpark door mijn fysiotherapeut gefeliciteerd werd, want veertien dagen tevoren was hij nog totaal verlamd geweest. Hij legde toen uit dat dat door zijn ontzaglijke wilskracht kwam.
Ik reed al bijna een jaar in een rolstoel en zei hem dat ik niet jaloers was op het lachje op zijn dom gezicht, maar wel op de wilskracht daaronder."

Wij hadden het zelf niet beter kunnen formuleren. Overigens verdenken wij Armstrong van fors dopinggebruik en gaan wij er van uit, dat hij de 'antidopingstrijd' vooral zo ruimhartig steunt, om steeds te weten hoe veel men al kan opsporen en de controles een stapje voor te blijven. Verdenken is misschien overdreven. Het is eerder zo dat wij zo'n hekel aan die gast hebben dat wij zitten te hopen dat het zo is.

Omdat wij echter, doping of geen doping, ooit zijn begonnen met wielrennenkijken omdat wij wielrennen een mooie sport vonden, is het boek van vandaag 'De renner', van Tim Krabbé. Zelfs wie niet van wielrennen houdt, maar wel van mooie boeken, zal dit boek kunnen waarderen. Met Radio Tour de France op de achtergrond, dat dan weer wel.10-07-2005 15.24 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere