Scholenonderzoek Trouw blijkt gedateerd

Wie niets weet kan zich nooit vergissen
Naar aanleiding van het scholenonderzoek van Trouw schreven wij 'Scholenonderzoek Trouw deugt niet'. Gisteren meldden wij 'Trouw negeert kritiek op scholenonderzoek'. Het daarin aangekondigde eposteltje is ook daadwerkelijk verstuurd en de onderwijsredactie van Trouw heeft er zeer snel op gereageerd, waarvoor dank.
"De scholen worden in ons onderzoek niet alleen beoordeeld op het aantal zittenblijvers, maar ook op het percentage geslaagden voor het eindexamen en het gemiddelde eindexamencijfer. Een school die zorgt dat bijna niemand blijft zitten, komt zichzelf keihard tegen bij het centraal schriftelijk. Verschillende scholen in Nederland hebben juist strengere regels voor zittenblijven ingevoerd nadat ze bij eerdere Trouw-onderzoeken laag scoorden."
Aldus de Trouwonderwijsredactie. Hierop hebben wij gevraagd of scholen die 'Het Nieuwe Leren' hebben ingevoerd hierdoor dus inderdaad, zoals wij gesteld hadden, buiten schot blijven.
"Iedere school die de leerlingen een diploma wil geven moet aan het centraal schriftelijk meedoen."
Zei Trouw. Verder verwees men ons naar Trouw deVerdieping - Schoolprestaties 2005 (wij zouden overigens een spatie gezet hebben tussen "de" en "Verdieping", maar goed, daar gaan wij niet over). Wij zijn daar maar eens gaan kijken en hebben een paar van de aangetroffen pdfjes afgeladen, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de vlag de lading niet dekt. Het zijn helemaal niet de schoolprestaties van 2005:
"Dit zijn de prestaties van 558 scholen in het schooljaar 2003/2004."
Daar heb je dus helemaal nix aan, in dier voege dat het niets zegt over de prestaties van de desbetreffende scholen in het schooljaar 2004/2005, in het lopende schooljaar 2005/2006 of het komende schooljaar 2006/2007. Onze toevallige voorbeeldschool (het Vader Rijn College) is in 2004/2005 overgegaan op 'Het Nieuwe Leren', om maar iets te noemen. Wij hebben Trouw dan ook een eposteltje gestuurd met de volgende vragen:
"Betekent dit dat bij het volgende scholenonderzoek het Vader Rijn College en andere scholen die in 2004/2005 'Het Nieuwe Leren' zijn gaan toepassen, inderdaad buiten schot blijven? Of worden die scholen gedwongen aan het centraal schriftelijk mee te doen, dat u weet?"
Ook hierop kregen wij nog een keurige reactie van de Trouwonderwijsredactie, die ons inmiddels wel behoorlijk zat zal zijn:
"Beste cpt iglo, naar mijn weten is het vrc niet gestopt met eindexamens maar mocht u ontdekken dat men dat wel plant dan hoor ik dat gaarne."
Onze vaste columnist (tevens onze enige echte officiƫle internetjournalist) heeft zich bereid verklaard dit verder te gaan uitzoeken. Zojuist vernamen wij, dat hij zit te wachten op een telefoontje van het ministerie van onderwijs. Wij zijn benieuwd en houden u op de hoogte. Overigens zitten wij nog te wachten op het antwoord van de heer Sjaak Luitjes, maar aangezien het in het hele land nog kerstvakantie is, zal dat wel volgende week worden.

03-01-2006 15.51 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere