Anja Meulenbelt op de kast

Hutspot Holland, ISBN 90 450 1465 3
Anja Meulenbelt, wie kent haar niet? Of liever gezegd: Anja Meulenbelt, wie was dat ook alweer?  Bij Lucasdelinkselul hebben ze een eposteltje van Anja Meulenbelt ontvangen. "Komt," dachten wij, "laat ons dat log van die Meulenbelt eens van dichtbij gaan bekijken, misschien staat er nog wel meer leuks op."

Bij binnenkomst viel ons op dat mevrouw Meulenbelt een sterke gelijkenis vertoont met Maarten Spanjer in een slechte vermomming, maar het kan natuurlijk zijn dat ze gewoon niet zo fotogeniek is. De voorpagina was verder niet bijzonder boeiend, maar een dom stukje verheerlijking van Aboe Jahjah (ook Abou genoemd. "Abou Jahjah: [...] ik ben net zo Nederlands als de Nederlanders." En wij maar denken dat het een Belg was.), (dat zal trouwens het stukje zijn dat bij Lucasdelinkselul genoemd wordt) bracht ons op de gedachte eens te kijken of mevrouw Meulenbelt het boek 'Hutspot Holland' zou kennen, aangezien daarin verstandige mensen aan het woord komen over zaken die het multiculturele betreffen, waar mevrouw Meulenbelt ongetwijfeld meer van zou kunnen leren dan van Abou 'oh, wat word ik toch gediscriminieerd' Jahjah.

Even zoeken op hutspot, en verdomd. Ze heeft er zelfs een stuk aan gewijd, of althans aan het tweede hoofdstuk. Zij besluit met:

"Interessant boek. Maar helaas moet ik er als oude feministe wederom een oudbakken opmerking over maken. Er zijn vijftien mannen geinterviewd. En slechts een vrouw: Femke Halsema. En dat terwijl al die mannen het hebben over de achterstelling van allochtone vrouwen. De samensteller, Guido Derksen, zegt het met een allochtone vrouw te hebben geprobeerd, maar die wou niet. Ayaan Hirsi Ali. En waren er geen andere, Derksen?"
Waarschijnlijk niet, zeggen wij ongezien. Tot ons grote genoegen echter blijkt de aangesproken Derksen (of iemand die zich voor hem uitgeeft, want op internet heb je weinig zekerheden. Misschien was het Robert Engel wel. Zou Guido Derksen Robert Engel zijn, of andersom? Je weet het niet) gereageerd te hebben. Zijn reactie is reactie nummer 13. Derksen zegt, onder andere:
"[...] persoonlijk maakt het mij helemaal niets uit of iemand een vagina of een piemel heeft – we zijn allen mensen, nietwaar? Misschien ben ik wat dit betreft wel wat post-feministischer dan degenen op dit log die klaarblijkelijk nogal gericht zijn op het turven van geslachtskenmerken."
Die kan ze in haar zak steken. Vervolgens geeft Derksen een opsomming van allerlei soorten vrouwen ("een vrouwelijke oud-premier", "een vrouwelijke emeritus hoogleraar gedrags- en evolutiebiologie" of "een vrouwelijke hoogleraar Migratiestudies die al ruim dertig jaar in het vak zit", om er maar eens een paar te noemen) die hij graag geïnterviewd zou hebben, waarna hij zegt:
"Maar ja, waar niet is, verliest de keizer(in) zijn (haar) rechten. Ik zou zeggen: er is nog veel feministisch zendingswerk te verrichten in politiek en bestuur en in de academische wereld. Aan de slag!"

[...]

"Overigens, als ik eerlijk ben (post-feministisch of niet), ik had toch wel graag meer dan één vrouw in het boek gehad."

[...]

"Nu ja, vooruit, voor een tweede deel van Hutspot Holland zal ik er nog wat harder aan trekken om er extra vrouwen bij te krijgen."

Wij weten het niet zeker, maar wij denken dat wij, als wij zo'n verzuurde feministische persoon waren als Anja Meulenbelt, de opmerking "er nog wat harder aan trekken" als sexistisch opgevat zouden hebben. Hoe het ook zij, deze reactie had Anja bovenop de kast. Reactie nummer 14 is zeer pissig en van mevrouw Meulenbelt zelf.
"Toevallig zijn het altijd de piemeldragers van deze wereld die zeggen dat het niet uitmaakt, Guido, en die zich bij voorkeur ook nog aandienen als post-feministischer dan de feministen."
Tuurlijk Truus. Of Derksen gelijk heeft maakt niet uit, want hij is een piemeldrager en daarmee gedisqualificeerd. Op grond van haar eigen onnavolgbare gelijk noemt zij Derksen "gewoon ouderwets seksistisch" en zij verklaart:
"Ik had je zo een lange lijst van vooraanstaande, actieve, intelligente en welbespraakte vrouwen kunnen geven. Dat jij die niet kent ligt aan jou."
Maar mijn lieve mevrouwtje toch! Hoe weet u dat hij die vrouwen niet kent? Nooit bij u opgekomen dat hij die "vooraanstaande, actieve, intelligente en welbespraakte vrouwen" wel degelijk kent, maar dat ze gewoon niet goed genoeg waren? Hm. Wij zullen mevrouw Meulenbelt die vraag eens even per epost gaan stellen. Dan zullen wij haar meteen even vragen of er na haar reactie nog mensen gereageerd hebben en of ze die reacties dan weggecensureerd heeft, zoals haar gewoonte schijnt te zijn.

23-01-2006 15.46 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere