Henryk Batuta en de Wikipedia

Een speldje van 19e partijconferentie van de CPSU
Niet al te lang geleden was de Wikipedia een paar keer achter elkaar in het nieuws. Eerst omdat de vooral door zichzelf zwaar overschatte Adam Curry een paar wijzigingen in zijn voordeel had aangebracht en vervolgens omdat Verenigdestatenvanamerikaanse politici hetzelfde hadden gedaan, waarbij de wijzigingen niet per se in het voordeel van Adam Curry waren, maar wel in dat van de wijzigende politici.

Toch zijn er nog mensen die denken dat de Wikipedia te vertrouwen is en uit onderzoek zou gebleken zijn, dat er in de Wikipedia minder fouten staan dan in een gewone encyclopedie. Welnu, in Polen was er een groepje mensen dat het Wikipediageloof wel even aan de kaak wilde stellen. Zij verzonnen met dat doel Henryk Batuta, gaven hem een verleden en plaatsten het artikel in de Poolse Wikipedia. In het stuk Jak komunista Batuta katolików mordował (Dat lijkt overigens exact hetzelfde als Fikcyjny komunista Batuta mordował katolików op dezelfde webzijde. Benieuwd wat daar is misgegaan.) staat te lezen wat er verder allemaal gebeurde. Wij geven hier slechts door dat het stuk over deze fictieve moorddadige communist er maar liefst vijftien maanden in gestaan heeft en her en der is overgeschreven. Zojuist hebben wij even gegoegeld op "henryk batuta". Dat leverde 109 treffers op. Wij hebben niet gecontroleerd of de desbetreffende webzijden er allemaal van uitgingen dat Henryk Batuta echt bestaan had, maar van een deel ervan konden wij dat al wel meteen zien.

In de Poolse Wikipedia begint het stuk over Henryk Batuta inmiddels met:

"Henryk Batuta - artykuł mistyfikacja, jeden z najbardziej znanych w historii polskiej Wikipedii"
Oftewel: "Henryk Batuta - artikel een mystificatie, een van de allerbekendste in de geschiedenis van de Poolse Wikipedia." De groep grapjassen, die zich de 'Armia Batuty' noemt, heeft laten weten "dat Henryk Batuta niet hun laatste woord is"  ("[...] że Henryk Batuta nie jest jej ostatnim słowem").

09-02-2006 14.40 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere