Smurfenlied in het Fries

Cpt. Iglo'smandolinebanjo
Omrop Fryslân laat weten: 'Frysk Smurfeliet op cd'. In het stukje staat dat er een Friese versie van het Smurfenlied op cd zal verschijnen. Het deed ons eraan denken dat wij jaren geleden voor de Benidormbode, het blad van de fanclub van 'Ome Cor's Show Duo', eens een interview gedaan hebben met een smurfenverzamelaar. Het verscheen in de rubriek Het Hobbyhoekje en we publiceren het hier opnieuw, daar wij het wel een geslaagd interview vonden. We hebben de naam van de verzamelaar er uitgehaald, aangezien het al een oud interview is en we niet weten of hij nog steeds smurfen verzamelt.

Jos de Goeij is negendertig jaar, sinds enige tijd lid van de OCSD-fanclub, en hij verzamelt alles wat met smurfen te maken heeft. Dat is een hobby van hem, en daarom staat hij nu in "Het Hobbyhoekje".

Jos, jij verzamelt dus alles wat met smurfen te maken heeft?
Hoe kom je daar nou bij? Ik verzamel alleen kleine smurfenpoppetjes. Dat is ooit begonnen toen je smurfen cadeau kreeg bij het tanken. En soms krijg je wel eens ergens anders smurfen bij, maar lang niet altijd. Meestal niet eigenlijk. Op het ogenblik bijvoorbeeld, krijg je nergens smurfen bij. Als je geen smurfen krijgt, kun je smurfen kopen. Soms koop ik een smurf. Maar niet vaak. En krijgen is leuker. Als je geen smurfen krijgt, en je koopt ook geen smurfen, komen er geen smurfen bij. En als er geen smurfen bijkomen, wordt de smurfenverzameling niet groter. Sinds ik kinderen heb, zijn er eigenlijk geen smurfen bijgekomen. Wel kinderen. Ik heb er al drie. Maar de smurfen die ik al had, die heb ik ook nog.

Een vrouwtjessmurf

Als er dan een paar smurfen bij komen, heb ik meer smurfen. En de kinderen spelen wel met de smurfen. Ze zetten de smurfen in het poppenhuis, of ze bouwen iets van duplo, en dan zetten ze de smurfen daar in. En dan halen ze de smurfen er weer uit. Of niet. En soms zetten ze de smurfen er ook niet in, maar ernaast ofzo. Of erbovenop, dat kan ook. Zo groot zijn de smurfen niet, dus ze kunnen de smurfen overal neerzetten. Waar ze maar willen. Daarom is het handig dat ik kleine smurfenpoppetjes verzamel, en geen grote smurfenpoppetjes, want die passen nergens in. Omdat ze te groot zijn. Er bestaan namelijk ook grote smurfenpoppen, van een halve meter bijvoorbeeld, of groter. Maar die heb ik dus niet. Ik doe alleen in de kleine poppetjes. Die zijn niet zo groot. Grote smurfen zijn ook zwaarder dan kleine smurfen. En de kinderen kunnen ook beter met de smurfen spelen, als de poppetjes kleiner zijn. Want die hele grote smurfen zijn niet te tillen. Een grote holle smurf gaat misschien nog wel, maar een massieve smurf is een stuk zwaarder.

Het is heel vervelend als je met je kinderen naar het ziekenhuis moet, omdat ze geprobeerd hebben een smurf op te tillen. Dat je dat aan de dokter moet uitleggen. 'Ja maar dokter, het was een smurf van 50 kilo'. Zo'n man heeft ook wel wat beters te doen. Maar te klein is ook niet goed, want dan kun je de smurfen soms niet weer vinden. Of je kinderen krijgen de smurfen in hun neus, dan zit je zo weer voor die smurfen in het ziekenhuis. Of de smurfen raken bijvoorbeeld in de stofzuiger. En dan moet je de stofzuiger openmaken om je smurfen eruit te halen. Met een smurf van anderhalve meter gebeurt dat niet zo snel. Tenzij je een enorme stofzuiger hebt. Dan past zo'n smurf er wel in. Maar in een normale stofzuiger dus niet. Maar als smurfen zo klein zijn dat ze overal in passen is dat ook niet goed, want dan wordt je verzameling kleiner. Doordat je dus smurfen kwijtraakt. En als je al je smurfen kwijtraakt, heb je geen smurfenverzameling meer. En is een smurfenverzamelaar zonder smurfen nog wel een smurfenverzamelaar? Ik dacht van niet, eigenlijk.

Een zwarte kat

Je bent dus eigenlijk wel bang dat er iets met je verzameling gebeurt?
Nou nee.

Maar je hebt dus wel al vele duizenden smurfen verzameld. Hoeveel precies?
Eéentwintig.

Eénentwintigduizend?!?
Nou, het zijn meer gewoon éénentwintig smurfen.

Jos, bedankt voor dit interview.
Graag gedaan, en nu ga ik de kleine naar bed brengen.

(Noot van uw captain: in overleg met de verzamelaar hebben we zijn naam er later weer in gezet. Einde irrelevante mededeling.)18-02-2006 16.47 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere