Uitspraak Hoge Raad over Lucia de B. wordt dinsdag verwacht

misdaad en straf
Enige tijd geleden schreef Stommeling Jones 'NOVA wil scoren met Lucia de B.', waarin hij de vloer aanveegde met de reportage die het staatsprogramma NOVA had gemaakt over de rechtszaak tegen Lucia de B., de verpleegster die van seriemoord werd beschuldigd en daar ook voor werd veroordeeld. Wij zaten ons inmiddels al een poosje af te vragen wanneer de uitspraak in de cassatiezaak gedaan zou worden en dat blijkt aanstaande dinsdag te zijn. De De Telegraaf heeft er een stukje over onder de titel 'Hoge Raad oordeelt dinsdag over Lucia de B.'. Wij zijn reuze benieuwd naar die uitspraak, maar ongeacht hoe die uitvalt blijven wij, met Stommeling Jones, van mening dat die NOVAreportage niet deugde.

Stommeling Jones besloot zijn oorspronkelijke stukje met:

"Wij weten niet of Lucia de B. schuldig is. Wij weten wel, dat de reportage van NOVA vooral riekte naar sensatiezucht en op zijn zachtst gezegd heel erg slordig overkwam. Er werd impliciet gesuggereerd dat het Julianaziekenhuis, waar de betrokken patiƫnten overleden zijn, Lucia de B. tot zondebok gemaakt zou hebben, om wantoestanden te maskeren. Als wij het Julianaziekenhuis waren, zouden wij onmiddellijk naar de rechter hollen om NOVA een proces aan te doen wegens vuige laster. Dat zouden wij trouwens ook doen als wij de rechters waren die Lucia de B. veroordeeld hadden, of als wij mevrouw Arda Derksen waren, wat wij allemaal niet zijn."
Iemand die zich Henk noemde reageerde op het oorspronkelijke artikel (zijn volledige reactie is hier te lezen). Hij vond het stukje van Stommeling Jones "een uitermate kwalijk artikel", want, zei hij:
"U ziet zelf iets heel cruciaals over het hoofd. U erkent zelf in de laatste alinea dat u niet weet of Lucia schuldig is. En wat behoort een rechtsstaat te doen met mensen waarvan niet vaststaat of zij schuldig zijn? Juist ja, vrijlaten."
Dat is, voorzichtig gezegd, een beetje dom. Meneer Henk denkt kennelijk dat Stommeling Jones de hoogste rechter van Nederland is, maar ongeacht dat Stommeling Jones dat wel zou willen, is dat niet zo. Stommeling Jones beslist niet, meneer Henk beslist niet, de rechter beslist. Hoe de rechter echter ook beslist: de NOVAreportage was een stukje tendentieuze berichtgeving, waar de honden geen brood van lustten. Overigens vragen wij ons af waarom onze redacteur Stommeling Jones in zijn stukje niet vermeldt dat een dergelijke manier van doen de zoveelste reden is om de hele staatsomroep maar gewoon op te doeken. Dat doen wij dus bij dezen alsnog: een dergelijke manier van doen is de zoveelste reden om de hele staatsomroep maar gewoon op te doeken.

08-03-2006 14.41 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere