Gemanipuleerde verkiezing

Het dagblad Trouw heeft om hem (de krant is een meneer) moverende redenen besloten dat de lezers van het dagblad Trouw moeten bepalen wat het mooisteschilderij van Nederland is. Waarom het dagblad Trouw dat wil, wordt van zijn webzijde niet geheel duidelijk. "Nomineer uw mooiste schilderij", staat er ergens, gevolgd door de mededeling dat schilderijen die niet in een Nederlands museum hangen van deelname zijn uitgesloten. "Dus het schilderijtje op de slaapkamer van uw grootmoeder doet niet mee, net zo min als de Rembrandts en Vermeers die in Londen, Wenen of New York hangen."

De schrijver van dat textje is kennelijk niet zo op de hoogte van wat wij in de loop der jaren allemaal naar het buitenland hebben zien vertrekken, anders had hij de Rembrandts in St. Petersburg ook wel even genoemd. Dat de zwervende Van Goghs en Mondriaans in dit verband aan de orde komen, is verbazingwekkend, daar zij veel te modern zijn voor deze actie. Men zal er immers niet voor niets bij gezet hebben dat schilderijen "van Vlamingen van voor 1830" ook in aanmerking komen.

Het zal de organisatoren van deze verkiezing ongetwijfeld een rotzorg zijn welk schilderij u het mooist vindt en als ze onopvallend nog meer beperkingen hadden kunnen aanbrengen, zouden ze dat vast wel gedaan hebben. Had men er echter voor gekozen de deelname uitsluitend open te stellen voor "alle schilderijen van Rembrandt van drie meter drie├źnzestig bij vier meter zeuvenendertig die in het Rijksmuseum hangen", dan was iets te duidelijk geweest dat men in dit Rembrandtjaar (Ha. Daar had u nog niet aan gedacht.) 'De Nachtwacht' wilde laten winnen. Zonder beperkende voorwaarden had dit doek ongetwijfeld gezegevierd, maar als je mensen gaat duwen in de richting die ze toch al uitlopen, gaan ze bokken. Wordt het toch nog spannend.

13-03-2006 08.00 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere