'Onderzoek' ITS deugt niet

Het vragenformulier van het ITS
'Grote behoefte aan moslimscholen', aldus de Het Parool. Deze boude stelling blijkt gebaseerd te zijn op uitspraken van ene Nico van Kessel van het Nijmeegse instituut ITS. In het artikel staat onder meer:
"Uit onderzoek van het ITS blijkt dat dertig procent van de ouders met een Turkse en Marokkaanse achtergrond hun kinderen naar een moslimschool zouden willen sturen, als die in de buurt staat."
Volgens onze bronnen heeft het onderzoek bestaan uit het rondsturen van een vragenlijst met drie vragen (zie bijgaande afbeelding) en een begeleidend briefje in het Nederlands, Turks en Arabisch. Voor Utrecht heeft men het briefje gestuurd naar mensen op Kanaleneiland en in Overvecht.
"In Utrecht is een ruim aanbod aan scholen voor basisonderwijs. Maar niet elke landelijke richting is aanwezig. De Stichting Islamitische School wil weten of het huidige aanbod aan scholen voor basisonderwijs in voldoende mate in overeenstemming is met wat ouders willen en of er geen behoefte is aan een islamitische basisschool."
Aldus het briefje. Je zou daar natuurlijk ook kunnen lezen: "de Stichting Islamitische School wil graag horen dat het huidige aanbod niet in overeenstemming is met wat ouders willen, en de stichting wil beslist niet horen dat er geen behoefte is aan een islamitische basisschool."

Het presenteren van de resultaten van een vrijblijvende enquête (die niet eens anoniem was: de vragenlijst was op naam gesteld en door middel van een serienummer gekoppeld aan het adres.) als "onderzoeksresultaten" is een grof schandaal en een zichzelf serieus nemende krant zou daar in ieder geval niet aan mee moeten doen. Als je er dan toch aandacht aan wilt besteden, zet er dan boven: "Vrijblijvende enquête levert nietszeggend resultaat op." Die kop kun je dan nog vaker gebruiken ook.

[TOEVOEGING, 18.17] Omdat de afbeelding niet voor iedereen even duidelijk is, volgen hieronder de vragen uit de enquête:

"Stelt u zich de volgende situatie voor.
In uw buurt is van alle richtingen een basisschool aanwezig. Ze zijn allemaal ongeveer even ver van uw huis en even goed bereikbaar. Bovendien zijn ze allemaal even goed.
  1. Naar welke richting zou uw voorkeur uitgaan als u in een dergelijke situatie voor uw kind een basisschool zou moeten kiezen?
    (slechts één antwoord aankruisen)

    Wij hebben een voorkeur voor basisschool van de richting:
    [meerkeuze]

  2. Gaat uw kind al naar school?
    [Meerkeuze]
  3. In Utrecht zijn scholen van verschillende richtingen.
    Op wat voor school zit uw kind op dit moment? Als uw kind nu nog niet naar school gaat omdat het nog geen vier jaar is, naar wat voor school gaat het dan vermoedelijk als het vier wordt?
    (Slechts één antwoord aankruisen)
    Mijn kind zit op/gaat naar een...
    [Meerkeuze]"
Inmiddels heeft een ontvanger van de enquête ons laten weten te overwegen de gemeente Utrecht een proces aan te doen. In de begeleidende brief staat namelijk het volgende:

"De gemeente Utrecht heeft haar medewerking verleend door aan het ITS naam- en adresgegevens beschikbaar te stellen. Omdat u één of meer kinderen heeft in de leeftijd van 0 tot en met 11 jaar, willen wij graag uw mening weten."
Deze boze ouder laat ons weten:
"Volgens mij heeft de gemeente Utrecht helemaal niet het recht mijn naam- en adresgegevens door te geven aan een willekeurig zelfbenoemd onduidelijk onderzoeksinstituut. Bovendien mag de gemeente Utrecht ook gegevens over mijn gezinssituatie niet doorverkopen of weggeven. Hier gaat de gemeente Utrecht zeker meer van horen. Zijn ze nou helemaal besodemieterd!"
Vermoedelijk wel.

[CORRECTIE, 23-3-2006] Typefout (zie reactie Frans54) hersteld. De verantwoordelijke personen zijn ontslagen.



20-03-2006 16.09 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere