Blaffende koeien bijten niet (56)

Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. Nu zijn ze weer thuis. Oma heeft verteld dat ze een aantal onuitgegeven kinderboekjes geschreven heeft: 'Nijntje gaat op boksen', 'Nijntje gaat K.O.', 'Nijntje ligt in coma', 'Kasplant Nijntje', 'Nijntje gaat met euthanasie' en 'Nijntje in het lijkenhuis'.

"Maar wat heeft u eigenlijk tegen Nijntje?"
"Ik heb helemaal nix tegen Nijntje. Niet persoonlijk tenminste. Hoewel ik wel moet zeggen dat kinderboekjes met pratende beestjes die in leuke huisjes wonen, met raampjes en deurtjes een zekere agressie bij mij opwekken. Beesten horen niet te praten, behalve sommige papegaaiesoorten en die moeten ook hun bek houden. Wat zullen we nou krijgen zeg. De meeste mensen moeten trouwens ook hun mond houden, maar dat is een heel ander verhaal. Je moet kinderen alleen niet zo veel flauwekul bijbrengen, want dat moet je ze later allemaal maar weer afleren."
"Dat is misschien wel zo, ja. Maar die Nijntje van u dan, die praatte toch ook, zeker?"
"Alleen in 'Nijntje gaat op boksen'. Daarna was ze vrij snel uitgepraat. Maar ja, toen waren er andere beesten die praatten en met ambulances reden, dat soort dingen, dus dat klopt dan ook niet met mijn huidige filosofie. De chirurg was een specht, had ik verzonnen en de advocaat die de ouders van Nijntje op de boksbond afstuurden was een rat, maar dat spreekt vanzelf. En ze verloor van een kangeroe die zich had ingeschreven voor de verkeerde gewichtsklasse, maar dat kon hij niet helpen, want zijn Nederlands was gewoon niet zo goed."

"Heeft u nog meer geschreven?"
"Ja hoor, ik heb ook nog een aantal boeken voor volwassenen gefabriekt. 'Niet morgen maar overmorgen', 'Als overschrijven pijn doet', 'De Celibataire Witlof' en 'Da Vinci's Postcode', om er maar een paar te noemen. Allemaal zeer interessant, maar de uitgevers wilden er niet aan."
"Ze zullen het wel niet begrepen hebben", zei Gerald.
"Dat zal het wel zijn", antwoordde Oma.

"Jammer is het wel", voegde ze eraan toe, "want als het allemaal was uitgegeven, had ik er lezingen over kunnen gaan houden en dergelijke. Een deel ervan was toch een soort zelfhulpboeken en het grappige van lezers van zelfhulpboeken is, dat ze altijd nogal veel hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het lezen. Mensen die dat soort boeken lezen, zijn trouwens precies degenen die bij dat soort boeken weggehouden moeten worden, maar anderzijds is het wel prettig als ze zelfhulpboeken gaan lezen, omdat ze anders toch maar idiote cursussen gaan doen of in de Bhagwan raken en dergelijke."
"Dat was anders wel wat voor u geweest."
"Wat? Cursussen volgen of in de Bhagwan raken?"
"Neen, cursussen geven en de Bhagwan worden. Wat dacht u daarvan?"22-04-2006 19.30 | Door: Een Schrijver

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere