Blaffende koeien bijten niet (58)

Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. Nu zijn ze weer thuis. Oma heeft verteld dat ze een aantal onuitgegeven boeken geschreven heeft en is wat aan het filosoferen geslagen.

"Omdat het erg simpel is", zei Oma, "het leven is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Gewoon blijven ademhalen, dan gaat de rest vanzelf."
"Laat me raden. U heeft ook een scheurkalender geschreven. En er liggen ook ergens hele stapels met diepzinnige wandtegeltjes."
"Dat klopt. En mijn autobiografie moet ik ook nog ergens hebben, want die had ik naar alle mogelijke uitgeverijen gestuurd en ik heb alle exemplaren retour gehad. Ongelezen volgens mij. Ik paste nergens in het fonds. Er was er eentje die schreef dat ik niet de enige was die vond dat zijn levensverhaal moest worden afgedrukt, maar dat het mijne net als dat van al die anderen niet zo interessant was. Ze hadden het trouwens geen van allen echt gelezen, of zelfs maar fatsoenlijk open gehad, want ik had in alle exemplaren en briefje van duizend euro gedaan, op pagina zeuvenentwintig, om te controleren, en ik heb al mijn briefjes van duizend er zelf weer uit kunnen halen."

"Misschien waren ze gewoon allemaal erg eerlijk."
"Ja, of er wordt in de uitgeverijwereld erg goed betaald. Of allebei. Maar ik zit er maar mee. Dat wil zeggen, als ik ermee zou zitten, zou ik ermee zitten, maar omdat ik er niet zo mee kan zitten, zit ik er niet zo mee, zodat ik er eigenlijk niet mee zit. Zeg maar."
"O, zit dat zo. Dat valt dan nog mee. En het is mooi meegenomen ook."
"Toch had het wel leuk geweest om een bestseller geschreven te hebben. Dan was ik een bekende Nederlander geworden en dan had ik mee kunnen doen aan 'Waku Waku' en dat soort dingen."
"Waku Waku bestaat al jaren niet meer."
"Maar toen nog wel. En toen was ik een stuk jonger. Toen was ik pas tachtig ofzo. In de bloei van mijn leven. Maar ja, dan was Opa natuurlijk weer jaloers geworden, want die had van die rare idee├źn over 'Sex en de showbizz', zoals hij dat noemde. Daar hebben ze later nog 'Sex and the City' van gemaakt, maar daar heeft hij nooit een cent voor gekregen."

Beiden zwegen even en toen zei Oma: "Maar goed, genoeg geluld, zo op de vroege morgen. Laten we nou eerst maar eens lekker koffie gaan drinken.Zet de koffiekopjes maar vast klaar, ik kom er zo aan."
Even later zaten Oma en Gerald gezellig in de tuin aan de koffie.24-04-2006 19.30 | Door: Een Schrijver

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere