Blaffende koeien bijten niet (59)

Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. Nu zijn ze weer thuis. Oma heeft verteld dat ze een aantal onuitgegeven boeken geschreven heeft en is wat aan het filosoferen geslagen.

"Weet u dan ook wat de zin van het bestaan is, Oma?" vroeg Gerald. "Nou," zei Oma, "daar heb ik ook wel wat aantekeningen over, maar dat boek is nog niet helemaal af. Een ding is wel zeker, namelijk dat de zin van het bestaan hem in ieder geval niet zit in het zeuren over de zin van het bestaan. De vraag of het bestaan zinvol is, komt ook alleen maar op bij mensen die zich afvragen of hun eigen bestaan zin heeft, en dat vraag je je natuurlijk alleen maar af als je eraan twijfelt. En dan ben je al een eind heen. Dat soort mensen gaat dan weer boeken lezen en andere mensen lastigvallen met vragen naar de zin van het bestaan en dat maakt het allemaal nog veel erger. Die mensen durven dus niet eens hun eigen conclusies te trekken, en denken dat je om gelukkig te zijn het advies van anderen nodig hebt. En dat kennis over de zin van het bestaan zou bijdragen aan je geluk. Probeer je die redenering maar eens voor te stellen."

"Sorry", zei Gerald, "ik luisterde even niet. Ik zag een wolk die heel veel weg had van een nest jonge katjes, zo wollig en zo, met hier een daar een pootje of een uitstekend oortje, maar toen ik beter keek, zag ik dat het een enorme kameel was. Maar u was vast wel iets heel boeiends aan het betogen en ik ben het er helemaal mee eens."
"Neen, mannetje, zo makkelijk kom je er niet vanaf. Je gaat eerst naar die redenering luisteren en die redenering luidt: 'ik weet niet of mijn bestaan zin heeft, en zo ja wat die zin dan is, maar als ik het wel weet, zal ik gelukkig zijn.' Stel nou, en ik zeg stel, dat het antwoord gewoon 'neen' luidt? Dan sta je ook wel even raar te kijken."

"Temeer daar het niet eens grammaticaal is", zei Gerald. "'Wat is de zin van het bestaan?' 'Neen.' Dat klopt toch niet?"
"Fijn zo. Ik denk dat het tijd is om iets leuks te gaan doen. Laten we maar naar het vliegveld gaan."
Nadat ze het tuinmeubilair en de kopjes hadden opgeruimd gingen ze door de zijdeur de garage in. Enkele ogenblikken later kwam er door de voordeur een vierwielaangedreven Jeep naar buiten.25-04-2006 19.30 | Door: Een Schrijver

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere