Rijgericht

Bedrijven hebben er belang bij hun klanten niet weg te jagen. Ook potentiƫle klanten dienen niet te worden afgeschrikt. Aangezien de beste reclame demondtotmondreclame is, ligt het voor de hand te denken dat men na het wegjagen van een klant of een potentiƫle klant ook een deel van diens vrienden en familie niet meer in de winkel hoeft te verwachten. Vandaar dat bedrijven het doorgaans prettig vinden als het personeel zich een beetje netjes gedraagt.

Er zijn bedrijven die dat overdrijven. Zij laten stickers op de bedrijfsauto's plakken, met de text "Wat vindt u van mijn rijgedrag?", gevolgd door een telefoonnummer. Welnu, het rijgedrag van zo'n chauffeur lijkt mij geheel zijn eigen zaak, mits hij binnen de verkeersregels blijft. Overschrijdt hij de regels, dan wordt het een zaak van Justitie. De andere verkeersdeelnemers kunnen zich er beter niet mee bemoeien. Alsof hun eigen rijgedrag zo lekker is. Je vraagt je trouwens af, of de auto's van de directie ook van plakplaatjes voorzien worden.

Vroeger had je Staphorst. Volgens de verhalen mocht en kon je daar helemaal niets doen zonder dat de buren zich er op normatieve wijze mee bemoeiden. Voordat je het wist, stond je voor een volksgericht en binnen vijf minuten na het uitspreken van het vonnis lag je in de gierput. Als je het er niet zo erg mee eens was, hielden ze je nog even kopje onder ook. Dat zou je leren. Het heeft er even (tientallen jaren geleden, gedurende vijf minuten) op geleken dat we die mentaliteit kwijt konden raken, maar nu is zij dus weer helemaal terug. Met de wieltjes over de witte streep? Hup, telefoontje naar je werkgever en hop, je staat op straat. Als je niet van dat soort bedrijven houdt, kun je ze boycotten. Ze zijn herkenbaar aan de stickers.



26-04-2006 11.00 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere