Blaffende koeien bijten niet (66)

Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. Ze zijn even thuis geweest en inmiddels hebben ze op een vliegveld koffie zitten drinken, waarna de oude vrouw een parachutesprong is gaan maken, waarbij haar parachute niet openging en die zij door een wonder ongeschonden overleefd heeft, waarna iedereen aan het bier is gegaan.

Johan en de tiepmiep zaten in een auto op de snelweg. Het was vroeg in de ochtend en zij reden de zon tegemoet. Op de tegemoet komende rijbaan was sprake van langzaamrijdend en stilstaand verkeer, over een lengte van vijftien kilometer, maar Johan en de miep hadden nergens last van.

"Dus, Miep, als ik het goed begrepen heb", zei Johan, "woont de oude mevrouw Vetflebber midden in Bijbelland, maar heeft dat haar er niet van weerhouden zich op kunstmatige wijze te laten bevruchten met het zaad van haar man? En dat in een gebied waar velen hun kinderen alleen stiekem tegen polio durven laten inenten, omdat polio gods wil is? Zou onvruchtbaarheid dan niet gods wil zijn?"
"Ik heet geen Miep", zei Miep, "en als je zo oud bent en toch nog een baby krijgt, kun je toch nauwelijks staande houden dat je onvruchtbaar bent, dus jouw opmerking is niet geheel ter zake." "Op die leeftijd ben je onvruchtbaar", zei Johan, "dat is een natuurwet. Voor vrouwen dan. Mannen hebben daar geen last van, maar het is nu eenmaal evolutionair zo gegroeid dat vrouwen kinderen moeten baren en moeten verzorgen. Daarom kunnen ze na een bepaalde leeftijd geen kinderen meer krijgen, en dat is voor die kinderen wel plezierig, want een kind dat moet opgroeien zonder moeder omdat de moeder overleden is van de ouderdom, dat slaat nergens op." "Dus mannen mogen kinderen blijven produceren tot ze dood zijn, maar vrouwen niet?", vroeg Miep, die geen Miep heette.

"Juist", zei Johan, "het is een natuurwet en dat blijft zo, in ieder geval zo lang mannen nog geen kinderen kunnen baren en mannen noch vrouwen onsterfelijk zijn. Maar ik blijf het een lastige materie vinden. Ik hoop eigenlijk dat de oude mevrouw Zesvledder daar een degelijke mening over heeft. Sinds Klazien uit Zalk en Berendien uut Wisp dood zijn, ontbeert Nederland een oud en wijs orakel van enige importantie, want de enige die nog in aanmerking zou komen, was eventueel prinses Juliana geweest, maar die was in de jaren vijftig al zo gek als een cent, naar het schijnt, en dat is er later alleen maar slechter op geworden. Dat die inmiddels ook al weer een hele poos dood is helpt trouwens ook niet. Blijft over het oude moedertje dat qualitate qua toch op zijn minst nagedacht zou moeten hebben over de toekomst van haar weesje."02-05-2006 19.30 | Door: Een Schrijver

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere