Eurovisiesongfestival, halve finale, live gelogd

21:00 Het songfestival begint. Onze stagiaire heeft er zin in en wij niet. Twee lijders aan de ziekte van zwets beginnen te kletsen. De presentatoren komen op en beginnen aan hun plichtmatige praatje. De ziekte van zwetsers gaan vertalen en uitleggen wat wij zien. Er ontspint zich een Oekraïense dans, maar die houdt ook al weer heel snel op. Een ander dansje, gevolgd door zang. Men heeft kennelijk besloten ons al in de eerste paar minuten van het programma geheel murw te maken.

21:06 De presentator roept: "Let the show begin!" Wat? Nu al? Oostenrijk mag eerst. Twee maten en we weten het al: kudt.

21:11 Litouwen gaat het beter doen. Aha. Disco. Welnu, als dit geen hoge ogen gooit, dan weten wij het niet. Onze stagiaire zegt "Bweuh".

21:14 Portugal komt nu, en wordt van tevoren al afgezeken door de ziektevanzwetser. Dat moet natuurlijk ook wel, want het publiek voor dit programma bestaat voor een deel uit valse nichten, en voor je het weet zappen ze weg. De zangeres wordt een "geschrokken schaap" en een "geschrokken lammetje" genoemd. Wij vinden dat het wel meevalt. Ook dit is een soort disco, maar onze stagiaire vindt het meer een fitnessoefening.

21:18 Moldavië komt op. Het leuterverhaal ontgaat ons even, maar onze stagiaire vindt het een geinig nummer. Het is een soort halfvergane sovjetrock met lichteffecten. De gimmick blijkt te zijn dat het liedje over een trommelende oma gaat, en oma komt zelf ook nog even langs. Dit gaat het niet halen.

21:22 De Letse "Simon & Garfunkel" (ik geef ook maar door wat de zwetsers zeggen) komen zingen dat er een oorlog nog niet over is. Ze ondertitelen het met gebarentaal voor doven, maar daar wordt het niet beter van.

21:26 Monaco. Zangeresje in de Vicky Leandrostraditie. Boeit niet. Zal dus wel winnen.

21:30 Israël gooit een israëlische idolsdeelneemster het podium op. Wij krijgen de neiging haar er meteen weer af te gooien. Onze stagiaire vindt het "ook weer zo valsig melodieloos". De zaal is merkwaardig enthousiast.

21:34 De Witrussische zangeres wordt vooraf met de grond gelijk gemaakt en onze stagiaire vindt dat terecht. Wij hebben sowieso geen oor voor songfestivalmuziek, dus wij vinden het vreemd dat die anderen dan wel geprezen werden. Wij horen iets meeklappen, maar dat zal wel een drumcomputer zijn, of er staat ergens een deur open. "De zaal lijdt in stilte", zegt onze stagiaire vlak voordat de zaal in luid applaus uitbarst.

21:39 Het Nederlandse debacle kondigt zich aan. Het heet Glennis Grace en de zwetsers noemen haar "Amazing Grace". Wij herkennen het zangeresje dat laatst bij een voetbalwedstrijd het Wilhelmus zo vakkundig de nek om wist te draaien. "Echt zo'n Witney Houstonliedje", mompelt onze stagiaire, en wij gaan op zoek naar sporen van overmatig drugsgebruik. Als wij dit liedje al gekend hadden, hadden we nu geweten of ze het vakkundig de nek om staat te draaien of amateuristisch. Myhyhyhyhy dreaheaheaheam. De zaal is razend enthousiast, maar dat kan ook zijn omdat het het kortste nummer van het songfestival is.

21:44 IJsland, het land van Bweurk. "Björk", zegt de stagiaire, alsof het verschil maakt. Het liedje is merkwaardig en niet best, dus geknipt voor dit podium. En er zit een vaag dansje in (stagiaire, doelend op het dansje: "Dit slaat ook weer nergens op") Dit is misschien niet, maar lijkt wel, het langste nummer tot nog toe. De zaal is enthousiast.

21:47 De walen komen. Het is een Portugees en alles rijmt op aar. Da's raar. Maar goed, zelf weten. De enige uithaal van enige omvang gaat hinderlijk mis, maar de zaal vindt het prachtig, of is na vijftig minuten al zo melig dat het ze nix meer kan schelen.

21:51 Estland komt met een skretsjende meidengroep. Het lijkt wel gemodelleerd op de Spice Girls. Hm. Dat was niet echt een scherpzinnige observatie. Vergeleken hierbij konden de Spice Girls zingen. Dat is wel erg.

21:55 De Noren worden geprezen voor ze begonnen zijn. Het is een dom rocknummer. Norway zero points?

21:59 De Roemenen hadden vorig jaar een platte discodreun, hoor ik, en dit jaar gaan ze het beter doen. De betere platte discodreun? Hoe zou dat klinken? Ah, het begint met een panfluit. De zangeres. Trommels. Hm. De betere platte discodreun klinkt precies hetzelfde als de slechtere platte discodreun, blijkt.

22:03 De Hongaarse riverdancegroep. Wij hadden al een pleurishekel aan de Ierse riverdance, dus vrezen het ergste. Het beginriedeltje lijkt in de verte op de openingstune van Pippi Langkous falderiefalderijfaldehopsasa. Hoe de ziektevanzwetser hier een "kabouterplopallure" in heeft kunnen ontwaren, ontgaat ons. Onze stagiaire is inmiddels het spoor geheel bijster en vindt dat er tot nog toe al veel originele muziek te horen is geweest. Als dat maar goed gaat.

22:07 De Finnen mogen. Mogen wij de Finnen? Door zijn uitspraak denk je even dat hij over 'lettuce' (sla) zingt, maar hij bedoelt waarschijnlijk 'let us'. Of hij is een groenteboer uit Helsinki. In dat geval weten zijn klanten nu dat de zaak vandaag gesloten was, omdat hij moest zingen in Kiëv. Als hij onmiddellijk na het festival in het vliegtuig stapt, kan hij op tijd terug zijn om morgen een normale groenteboerenwerkdag te kunnen maken.

22:12 We gaan nog acht nummers horen. (Stagiaire: "Zo veel nog?") Moldavië komt met een vrolijk liedje. Lelalalelalalaleelaalalee day after day. Oh jee. Hij lijdt aan de ziekte van 'ik weet niet waar ik mijn handen moet laten.' Met die drie vrouwen achter hem, hadden wij nog wel een suggestie, maar hij besluit zijn handen gewoon wat te laten wapperen. Plotseling gaat hij, zonder enige vorm van voorafgaande provocatie, een onschuldig stel trommels maltraiteren, maar dat is ook al weer afgelopen voordat het interessant kon worden. Hij wijst nog even de zaal in, en dat was het.

22:17 Andorra vaardigt een Nederlandse zangeres af. (Stagiaire: "Weer die drums. Dat vinden ze erg leuk vanavond.") De Nederlandse zangeres doet wat wij van een Nederlandse zangeres mogen verwachten, en ze zal dan ook wel niet doordringen tot de finale. Ze zingt in het Catalaans, denken wij. Sòc molt desgraciat!

22:21 De Zwitsers hebben een Ests meidengroepje gestuurd. En dat terwijl ze Heinz Hermann Polzer hebben. Zijn 'Dodenrit' zou hier zeker misstaan hebben, want dat is namelijk wel muzikaal, en nog leuk ook. 'Knolraap en lof, schorseneren en prei' zou voor dit publiek nog beter zijn, want dat leent zich uitstekend tot meebrullen. Helaas, het mag niet zo zijn.

22:24 Kroatië heeft ook al weer een trommelaar, maar dan niet zomaar een trommelaar, doch een "op hol geslagen trommelaar". Waar je maar zin in hebt, of hadden wij dat al gezegd. (Stagiaire, verwijzend naar Jet en Koosje Veenendaal: "Een Kroatisch hondje.")

22:28 Wat heeft Nederland eigenlijk misdaan, dat het mee moet doen aan dit Oosteuropafestival? Bulgarije doet het voor de verandering ook maar in het Engels. Het heeft iets tachtigerjarenigs en is dan ook bloedsaai. Wham op tranquilizers. Stagiaire: "kalmeringsmiddelen". Goed, Wham op kalmeringsmiddelen.

22:32 Wij worden zo langzamerhand helemaal gallisch van het geinig bedoelde gezwets tussendoor. Nu komt Ierland. Wij beginnen haast te denken dat het tussendoorgezwets zo erg nog niet is. Stagiaire: "Oh, ik vind het tussendoorgezwets best leuk." Gelukkig is er nog bier.

22:37 Slovenië. Wij denken nu te weten aan wie Ome Cor, van Ome Cor's Show Duo, zijn garderobe verkocht heeft toen hij ermee stopte. De jasjes zijn naar deze Sloveense zanger gegaan, en de overhemden naar Joris Linssen, de chauffeur van het televisieprogramma 'Taxi'. Met Joris Linssen had Slovenië volgens ons meer kans gehad.

22:40 Denemarken. Is dat nou Jesper Skibby? Dat was Denemarken.

22:45 Polen. Lajlalalaj. Met weemoed denken wij terug aan 'Laila, parel van de Balkan' van Ome Cor's Show Duo. Dat had hier genadeloos van gewonnen. Volgend jaar moet Ome Cor naar het songfestival. Gepensioneerd of niet.

22:47 We hebben alles gehad. Gezwets. Pauze. Dansje. Filmpje. Wij leggen onze stagiaire even uit, waarom Nederland vandaag moest: omdat ze vorig jaar te slecht waren.

23:10 De landen die doorgaan. De groene enveloppen gaan een voor een open. 1: Hongarije; 2: Roemenië; 3: Noorwegen; 4: Moldova (is dat nou Moldavië?); 5: Israël; Met een beetje geluk redt Nederland het niet. 6: Denemarken; 7: Macedonië; De zwetsers worden zenuwachtig. 8: Kroatië; 9: Zwitserland; 10: Letland.

Wij lachen ons rot, maar onze stagiaire vindt het niet eerlijk.

19-05-2005 21.12 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere