FA Cup Final live gelogd

Stommeling Jones
Uw en onze captain is met het grootste deel van de redactie een dagje naar het strand. Wij mochten niet mee, omdat wij geacht worden een rechtstreeks verslag van de Engelse bekerfinale, of FA Cup Final, zoals sommige mensen zeggen, te geven. Waarom mag Joost weten, want de enige lezer die in het forum gereageerd heeft op de stellingen dienaangaande, was tegen.

Toen wij uw captain hierop wezen, zei hij: "Doe nou maar wat je gezegd wordt en als je blijft zeuren, gaat de koelkast op slot." Hier zitten wij dus nu, met een beperkt rantsoen aan bier in de redactiekoelkast en de baby van onze stagiaire, die wij per ongeluk ook in de redactiekoelkast gezet hadden, maar er gelukkig op tijd hebben uitgehaald, toen het kind de koelkastdeur met een rotklap open schopte, waarbij een deel van onze beugeltjes gesneuveld is. We zijn er klaar voor en we gaan het doen. We kunnen het. Mijn god, wat hebben wij een schijthekel aan dat soort nietszeggende aanmoedigingen.

14:18 Om 14.00 uur is het voorprogramma begonnen. Ze maken er bij de BBC altijd veel werk van, en terecht. De FA Cup Final is van oudsher de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. In ieder geval voor de finalisten. We zien beelden van oude finales. Weten wij uit ons hoofd wie er dit jaar in de finale staan? Jawel. Liverpool en West Ham United. Een interview met Trevor Brooking. Presentator is Gary Lineker. Wij zien beelden van voetballers die uit de bus stappen en spelers die met een iPod op een beetje dom om zich heen staan kijken in een vrijwel leeg stadion. Misschien hadden ze zich een andere voorstelling gemaakt van Wembley, maar ja, dit is Wembley ook niet. Dit is het Millennium Stadium in Cardiff. Wembley is namelijk nog niet af. Wij zijn voor Liverpool.

14:29 Een interview met Ricardo Villa, die een keer de cup gewonnen heeft en vertelt dat hij niet blij was toen hij werd gewisseld. Beelden van Villa die duidelijk niet blij de kleedkamer opzoekt. De finale moest echter over en toen mocht Villa wel meedoen, waar hij reuzeblij mee was. Het werd de beste wedstrijd van zijn leven. Hij zegt het zelf en wij geloven hem.

14:37 Genoeg geluld. Hoe laat begint die wedstrijd eigenlijk? Misschien hadden wij dat vantevoren moeten opzoeken. Duurde zo'n inleidend programma niet altijd vier uur?

14:42 Wij moeten plotseling denken aan kroegbaas Les, uit 'Men Behaving Badly', die op de WC-deur schreef: "West Ham is a poof". In het verlengde daarvan herinneren wij ons "¡Madrid cabrón saluda al campeón!". Madrid speelt hier vanmiddag niet, dat scheelt.

14:49 Beelden van vorige finales waarin West Ham heeft meegedaan. Ze hebben de cup ook weleens gewonnen. Wij hebben geen zin om op te zoeken wanneer of hoe vaak. Wij zijn dol op voetbal, maar wij onthouden er lang niet alles van. Ambulant reprentant Harry van Klingelen dacht indertijd al, aan ons soort mensen te kunnen verdienen. Er is echter zo veel voetbal op televisie dat we niet eens tijd hebben om die paar voetbalbanden die wij bezitten te bekijken, laat staan dat we behoefte zouden hebben aan meer.
Phil Jupitus - 8 separate gorillas wordt geïnterviewd, maar het is ons even ontgaan waarom. Misschien omdat hij bekend is en Westhamsupporter. Of Liverpoolsupporter. We hadden toch even moeten opletten, maar wij zijn meer van de bewegende voetbalbeelden. Aha. Hij is voor West Ham.

15:04 "Less than an hour to kick-off", dus wij gokken erop dat de wedstrijd om 16.00 uur begint. De opstellingen worden gegeven en Kromkamp mag beginnen op de bank. Of op de tribune. Maar niet in het veld.

15:13 De baby van onze stagiaire begint knap vervelend te worden en wij kijken of we een asbak of een bloempot binnen handbereik hebben om naar haar kop te gooien. Een ananas hebben we zeker niet. De baby heeft mazzel. We hebben alleen ons biertje, maar daar gaan we niet mee smijten. Er zijn grenzen.

15:23 Interview met Benitez. Zijn Spaans accent is iets anders dan dat van Manuel. Misschien komt hij niet uit Barcelona, dan ligt dat daaraan.

15:37 Men blijft maar interviewen. De trainer van West Ham hoopt dat West Ham wint. Nou, nou, dat is onverwacht.

15:45 De wedstrijd is nog niet eens begonnen en ons bier is al bijna op. We moeten ons bierrantsoen gaan rantsoeneren. Het stadion is inmiddels goed vol. Twee meisjes gaan een liedje zingen. Wij kunnen er geen chocola van maken. Dan zal het wel het Welshe volkslied zijn. De spelers staan klaar in de tunnel en in het stadion worden de namen van de spelers omgeroepen. Niet omdat zij bijvoorbeeld hun auto hebben geparkeerd en vergeten zijn de lichten uit te doen, of omdat zij hun huilende kinderen moeten afhalen bij de kassa, maar opdat het publiek weet wie er strax op het veld staan. Doordat men ook in Engeland commentatoren heeft die hun bek niet kunnen houden, kunnen wij de namen niet verstaan. Dat lult en lult maar. Wij willen nog steeds dat de commentatoren uitschakelbaar worden meegeleverd, indien überhaupt. Nog een paar minuten en het begint.

15:54 Denkend aan bieren verzinnen wij een nieuw initiatief: een kroeg op een boot, gespecialiseerd in bier. De Bierenboot. De meisjes blijken 'Abide with me' gezongen te hebben en de een of andere eikel staat nu te blèren dat God de koningin moet redden. Waarom wordt niet duidelijk en wij hebben altijd de indruk dat de Engelse Queen zichzelf heel aardig redt.

16:00 Nou, begin dan. Ze zijn begonnen. Gerrard wordt neergelegd. De vrije trap levert nix op en het spel gaat naar de andere kant. Gerrard levert een vuurpijl af, die nog wel bij een medespeler terechtkomt, maar die kan er nix mee. West Ham aan de bal.

16:03 Het is nog niet veel. De keeper van West Ham trapt uit en Liverpool vangt op, maar geeft terug aan West Ham, dat de counter verprutst.

16:05 Peter Crouch, bijgenaamd 'Coat Hanger', laat zien dat zijn techniek te wensen overlaat en werkt een hoge bal via een omhaal tussen de goal en de cornervlag door. Even later glijdt hij uit als de bal opnieuw in het strafschopgebied belandt. De spelers mankeren sowieso iets aan hun noppen, want er zijn er al heel wat uitgegleden. Zou het gevroren hebben?

16:08 Ingooi voor West Ham. Na wat gebrei in de eigen achterhoede geeft men de bal aan Liverpool, maar dat wil hem niet hebben en geeft hem terug. West Ham tikt de bal heen en weer op de eigen helft en verspeelt hem zodra de helft van Liverpool betreden is. Liverpool tikt de bal niet heen en weer op de eigen helft maar geeft hem meteen weer aan West Ham, dat er nu een corner uit weet te halen.

16:12 Fletcher geeft Gerrard een duw en de vrije trap biedt perspectieven. Een meter of vijfentwintig vanaf het doel, dus die gaan ze meteen op doel schieten. In de muur dus.

16:15 West Ham leek even een kans te zullen krijgen, maar helpt hem reeds in het voorstadium om zeep. Het spel gaat wat heen en weer. Djibril Cissé schiet vanuit kansloze positie vreselijk naast.

16:19 De commentatoren proberen het nieuws positief te brengen en delen mede dat de beide achterhoedes het goed doen. Wij vinden meer dat we nog geen fatsoenlijke aanval gezien hebben en we hebben het nog niet gezegd of Liverpool schiet de bal heel hard in eigen doel: 1 - 0 voor West Ham.

16:21 Het was Jamie Carragher en als die er afgebleven was, had Reina die bal wel gehad, vermoedelijk. Maar ja, Carragher bleef er niet af. Liverpool heeft inmiddels een aanval geprobeerd en West Ham is opnieuw aan de bal. Cissé maakt hands en durft ook nog te protesteren. Liverpool was de favoriet, maar tot nog toe is niet duidelijk waarom.

16:26 Wij gevoelen sterk de neiging erbij in slaap te vallen en uit het niets scoort West Ham opnieuw: 2-0.

16:29 Een eigen doelpunt en een fout van de keeper (Reina liet de bal los), tel uit je winst. De commentatoren beginnen over de Championsleaguefinale waarin Liverpool terugkwam van drienulachter. Nou, laat ons dan hopen dat die derde goal van West Ham een beetje snel valt, zodat het toch nog spannend wordt. Het was trouwens Ashton die de tweede goal maken en intussen maakt Crouch er eentje voor Liverpool, maar die goal wordt afgekeurd wegens buitenspel. Het spel is inmiddels iets minder slaapverwekkend, doordat Liverpool probeert iets terug te doen. Cissé scoort voor Liverpool, na een geweldige pass van Gerrard en de commentatoren vinden dat als hij niet buitenspel stond Crouch zonet ook niet buitenspel stond. De commentatoren gaan daar echter niet over.

16:33 Eens denken. Is het, nu het geen 3 - 0 is geworden, nou spannender of minder spannend? Geen idee. Liverpool slaagt er nu beter in de bal niet meteen aan West Ham te geven en daar zal West Ham ongetwijfeld niet blij mee zijn. Zolang de bal er niet opnieuw in vliegt, is er nix aan de hand en West Ham heeft nu zelfs een counter, maar die levert nix op. De volgende ook niet, hoewel Ashton helemaal niet zo gek ver naast schiet.

16:39 Crouch passeert iemand, West Ham werkt de bal niet goed weg, maar Cissé schiet naast. West Ham probeert een aanval op te zetten, maar doet iets verkeerd, zodat Liverpool weer aan de bal is. Crouch haalt er een corner uit, maar die levert slechts een ingooi op. Crouch gaat liggen in het strafschopgebied, maar er wordt niet gefloten. De bal komt even later weer terug in het strafschopgebied, maar uiteindelijk kan West Ham ermee naar de andere kant van het veld. West Ham schiet op goal, maar deze heeft Reina wel klemvast.

16:43 Ingooi voor West Ham. Schot op doel van Harewood. Nou ja, op doel. Hij schiet de bal zo ongeveer vanaf de ene zijlijn over de andere zijlijn en dat was vast niet wat hij in gedachten had.

16:45 Onze blaas zegt dat het bijna rust moet zijn. Cissé wordt neergelegd, maar er wordt voordeel gegeven. Inmiddels is West Ham weer aan de bal. De ene minuut extra tijd zal nu toch wel zo'n beetje op zijn? Schiet een beetje op, wij moeten plassen. Gelukkig, hij fluit voor de rust.

[RUST]

16:58 Wij zijn even wezen pissen en hebben gelijk even de vuilniszakken buiten gezet. Niet dat de vuilniszakken morgen worden opgehaald, maar het is nu eenmaal traditie. Vroeger had je alleen op woensdagavond rechtstreeks voetbal op televisie en dan zette je in de rust de vuilnisbak buiten. De vuilnisbak bestaat niet meer, want zo'n kliko is toch niet hetzelfde, dus dan maar een vuilniszak en dat ze nu ook op andere dagen voetbal uitzenden is onze fout niet. Toch klopt er iets niet, want in onze jeugd was de Cup Final ook al op zaterdag. Wat zou er eigenlijk met al die vuilnisbakken en zakken gebeurd zijn?

17:03 Er wordt weer gespeeld en de ploegen hebben van kant gewisseld. West Ham krijgt een enorme kans, gevolgd door een enorme kans, maar scoort niet. West Ham opnieuw in de aanval, maar Reina kan een simpel rollertje eenvoudig oppakken.

17:05 Morientes loopt zich warm. Liverpool verprutst een corner. Laat ons raden: dat was vast Crouch. Goed geraden (we hadden het natuurlijk ook gewoon gezien, maar dit noemen wij een stijlfiguur), het was Crouch. Kewell gaat eraf en Morientes komt erop.

17:08 Gerrard probeert de lat doormidden te schieten, maar hij stond al buitenspel, dus zelfs als het gelukt was had hij er geen punten voor gekregen. West Ham aan de bal, op eigen helft. Ferdinand geeft een pass, bal voor Liverpool, terug bij West Ham, terug bij Liverpool en een lange bal van achteruit eindigt in handen van de Westhamdoelman, Hislop.

17:12 Gerrard probeert de bal door het net heen te jagen. Dat lukt net niet, maar het staat wel 2 - 2.

17:14 Liverpool heeft nu de smaak te pakken, zo lijkt het, en een van de commentatoren vertelt dat Everton veertig jaar geleden na een 2 - 0 achterstand gewonnen heeft. Wat dat met deze wedstrijd te maken heeft, is niet duidelijk. West Ham in de aanval, bal overgenomen door Liverpool. Liverpool in de aanval. Cissé kan er niet bij en Liverpool speelt nu bijna in een 4-3-3 opstelling. Hé, ho, wacht eens, mag dat wel? Dat mocht toch alleen in Nederland of het Nederlands elftal? Nou ja, 4-3-3 is wat veel gezegd, want het komt er meer op neer dat er drie spelers van Liverpool voorin blijven hangen, maar echte buitenspelers hebben ze niet.

17:19 Corner voor West Ham. Wij merken dat wij nu voor West Ham zijn. De corner levert nix op en Liverpool gaat in de aanval maar verspeelt de bal. Ashton heeft ondertussen een gele kaart gekregen, maar wij komen daar nu pas mee omdat we eerder even geen tijd hadden. Nu wel, omdat Carragher een gele kaart krijgt. Wegens het neerhalen van Ashton. Geheel per ongeluk scoort Konchesky, de linksback van West Ham uit een onmogelijke hoek de 3 - 2. Wij zijn reuzeblij dat wij inmiddels voor West Ham waren.

17:23 Liverpool geeft de bal weer aan West Ham en dat ziet er kansrijk uit, maar dan moet je de bal wel in de richting van het doel schieten, anders maak je nooit een goal. Dan kan Cruijff wel zeggen dat je moet schieten om te kunnen scoren, maar schieten alleen blijkt duidelijk niet genoeg. Of was het een voorzet? Die bal van Konchesky was in ieder geval een voorzet, maar die vloog er dus wel in.

17:26 Bij West Ham zit ook iemand live te loggen en daar ziet zo'n goal er zo uit:

"63 mins: Goal by Paul Konchesky (West Ham) right-footed (top-right of goal) from left wing (30 yards).Liverpool 2-3 West Ham. Assist (pass) by Carl Fletcher (West Ham) from left channel. "
Kromkamp loopt plotseling voorin te ballen, maar raakt de bal kwijt.

17:29 Zamora komt erin voor Ashton en Hamann voor Crouch. Crouch schijnt momenteel de belangrijkste spits van het Engels elftal te zijn. Engeland kon weleens heel snel uitgeschakeld zijn op het komende WK. Of die Theo Walcott moet werkelijk de pannen van het dak spelen natuurlijk.

17:34 De wissels hebben nog geen resultaat.

17:36 Wij kunnen niet zien hoe lang er nog te spelen is. Normaal gesproken ligt dat aan onze ogen, maar nu niet. Nu ligt het aan de BBC, die deze wedstrijd voorzien heeft van een onleesbaar klokje. En dan te bedenken dat sommige Nederlandse politici de staatsomroep willen modelleren naar de BBC. Dan krijgen we dus hier ook onleesbare klokjes. Morientes kopt over op een voorzet van Cissé. De commentator zegt dat het de tweeëntachtigste minuut is. Als het klokje niet onleesbaar was geweest, was dat een overbodige mededeling geweest.

17:41 Liverpool aan de bal. Wat ons betreft zou het gelijk mogen worden, zodat we een verlenging en penaltys (de apostrof is opzettelijk weggelaten) krijgen, want we hebben weer bier. Een van onze lezers is een kratje komen brengen, waarvoor dank.

17:44 Een lid van de Technische Dienst, het enige lid dat ook niet mee mocht naar het strand, loopt te foeteren omdat hij weer veel tijd kwijt is met het verwijderen en blokkeren van referrerspammers. Gerrard jaagt een vrije trap de tribune in.

17:46 Het kan nu niet lang meer duren. Cissé raakt geblesseerd en West Ham speelt de bal over de zijlijn. De ene commentator vindt het sportief en de andere vindt het slim, omdat Liverpool de bal volgens de ongeschreven regels hoort terug te geven. Als wij bij Liverpool zouden spelen, zouden wij dat nu eens niet doen. Liverpool doet het wel zo'n beetje, maar krijgt de bal weer van West Ham en Gerrard jaagt hem vanaf dertig meter in het doel. "It's like Istanbul all over again", roept de commentator, die het verschil tussen 2 - 0 en 3 - 0 niet kent.

17:50 Liverpool opnieuw in de aanval en Kromkamp doet leuk mee. Dat wordt verlengen, schatten wij zo, want het is nu al de drieënnegentigste minuut.

17:52 Einde van de tweede helft. Dat wordt dus verlengen.

17:56 We krijgen trek in een frikandel speciaal, maar waar halen we die zou gauw vandaan? Gelukkig staat er nog een chocolade paashaas.

17:58 De eerste helft van de verlenging begint en we hadden de paashaas eerst moeten uitpakken. Nu hebben wij hem met zilverpapier en al opgevroten, waardoor wij nogal wat schokken op onze vullingen kregen. Niet meer doen. Liverpool aan de bal. Men speelt plotseling heel voorzichtig. Kromkamp lijdt slordig balverlies, maar Liverpool herovert de bal. West Ham aan de bal, Liverpool, West Ham, Liverpool, West Ham, vrije trap voor Liverpool.

18:03 Geen van beide ploegen lijkt nog in staat of van zins om een fatsoenlijke aanval op te zetten. Dan zal er zo wel weer een goal vallen. Als u gewed had dat het na negentig minuten 3 - 3 zou staan, had u nu behoorlijk gewonnen, want die uitslag stond honderd tegen één genoteerd. Riise schiet van afstand niet eens zo gek ver over.

18:06 Kromkamp speelt geen sterke wedstrijd. Heeft hij concurrentie voor zijn plek in het Nederlands elftal? Zo ja, dan helpt deze wedstrijd hem niet enorm. Als hij de winnende goal maakt, ziet het er natuurlijk heel anders uit. Cissé krijgt een enorme kans, maar hij neemt de bal niet goed aan.

18:09 Liverpool is nu duidelijk gevaarlijker dan West Ham. West Ham aan de bal, bal op rechts, voorzet, makkelijk gepakt door Reina. Liverpool weer naar voren. Hislop pakt de bal, West Ham probeert iets, maar wat precies wordt niet duidelijk.

18:11 Volgens de commentator is Jan Kromkamp "working quite effectively", terwijl wij hem vooral ballen zien kwijtraken. Hyypiä schiet naast.

18:14 De eerste helft van de verlenging is afgelopen. Cissé heeft inmiddels een enorm verband om zijn been, maar omdat alle wissels al gebruikt zijn, zal hij toch zo lang mogelijk op het veld moeten blijven. De commentatoren speculeren al over strafschoppen. Morientes op Kromkamp, Cissé staat vrij, Kromkamp verprutst het, met iets dat het midden houdt tussen een schot en een voorzet.

18:17 Kromkamp heeft geprobeerd Cissé te bereiken, maar Cissé kan nauwelijks meer lopen, dus dat was eigenlijk niet zo zinvol. Het woord "penalties" valt weer ("penalties" is Engels voor penalty's of penaltys. Wij zien niet echt waarom daar een apostrof in zou horen, maar dat hadden we al gezegd. Nou en, zeggen we het gewoon nog een keer). Corner voor West Ham. Reina stompt slecht weg, maar krijgt een vrije trap mee.

18:20 Nu lijkt West Ham weer iets sterker, maar echt goed spelen ze geen van beiden. Er zitten drie spelers op de grond met blessures. Hyypiä probeert Gerrard van zijn kramp af te helpen. Harewood heeft last van zijn enkel. "Who's going to be fit enough to take the penalties?" Goeie vraag. Zou Kromkamp er een mogen nemen? Wedden dat hij hem dan mist?

18:24 Harewood kan niet meer lopen, maar moet strax misschien wel een strafschop nemen, want het spel verloopt nu in wandeltempo. Kromkamp raakt de bal kwijt en een heel eind verderop leidt dat tot een vrije trap voor West Ham. Dit zou een doelpunt kunnen opleveren. Konchesky mag het proberen.

18:26 Konchesky mocht het niet proberen en in de tegenstoot mist Morientes een behoorlijke kans, waarbij hij zichzelf blesseert. "The survival of the fittest now, in the closing minutes and up in Scotland they are going to have a penalty shootout. Looks like we're going to have one in Wales as well."

18:28 Wij moeten zeiken als een dolle stier, maar durven niet weg te lopen uit angst een goal te missen en dat zou te lullig voor woorden wezen.

18:29 West Ham raakt via Reina de paal, waarna Harewood had kunnen scoren. Helaas voor hem is hij zodanig geblesseerd dat hij zijn been niet meer kon optillen, dus dat werd nix. Er valt er weer eentje van Liverpool om, Sissoko ditmaal.

18:31 Volgens de commentator is Liverpool favoriet voor het penaltyschieten.

18:32 Afgelopen. Gauw pissen, voor de penaltys beginnen.

18:35 We zijn er weer klaar voor. In Schotland heeft Hearts inmiddels de beker gewonnen. Liverpool begint. Hamann scoort. Zamora mist. Weliswaar redde Reina, maar een goed geschoten penalty is onhoudbaar. Hyypiä mist ook. Sheringham scoort. Gerrard mist niet. Konchesky mist wel.

18:41 Riise scoort. Als West Ham deze mist, zijn ze de lul.

18:42 Ferdinand staat stijf van de zenuwen en mist. Liverpool wint de FA Cup. Ach ja. Wij hebben te doen met West Ham, maar anderzijds vinden wij het ook wel leuk voor Liverpool.13-05-2006 14.01 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere