Staf Depla: "Liegen mag niet"

Tweedekamerlid Staf Depla van de PvdA reageerde op het eposteltje dat onze vaste columnist aan Farah Karimi en in kopie aan een aantal van haar collega's had gestuurd. De heer Depla schreef onder andere:
"[...] wat mij betreft mogen zowel Ayaan als mevrouw Karimi gewoon hun Nederlandse nationaliteit behouden. Het ontnemen daarvan doe je alleen als blijkt dat achteraf iemand een zware oorlogsmisdadiger is geweest en daarover gelogen heeft."
Daarop stuurde onze vaste columnist een berichtje terug, waarin hij onder meer zei:
"[...] Ik  ben van plan uw reactie te citeren op http://www.opinieleiders.nl ("Staf Depla: 'Liegen mag best'") wilt u er misschien nog iets aan toevoegen, of veranderen? [...]"
De heer Depla antwoordde:
"U mag me natuurlijk citeren. Maar dan moet u me wel echt citeren. En dat heeft u niet gedaan. Ik heb niet gezegd dat liegen best mag. Ik heb geschreven dat het alleen in uitzonderlijke gevallen een reden is om iemand de nederlandse nationaliteit af te nemen.

En dat is heel iets anders dan liegen mag best.

Als ik vind dat winkeldiefstal geen reden is om iemand zijn paspoort af te nemen wil dat niet zeggen dat winkeldiefstal volgens Staf Depla mag. "

Ook volgens Staf Depla mag liegen bij je asielaanvraag dus niet. Onze vaste columnist zag echter een foutje in de redenering van de heer Depla en besloot er nog maar een epostberichtje tegenaan te gooien, waarin hij schreef:
"Als iemand op grond van een leugen de Nederlandse nationaliteit verkrijgt en die nationaliteit niet automatisch kwijtraakt als de leugen uitkomt, geef je daarmee toch iedereen een vrijbrief om het met leugens te proberen?

Uw voorbeeld is een fraaie poging om het vergrijp te bagatelliseren, door het met winkeldiefstal te vergelijken, maar we hebben het hier minimaal over valsheid in geschrifte, lijkt mij, en dat is wel even iets ernstiger. Volgens artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht kan dat bestraft worden met zes jaar gevangenisstraf.

Als we voor het gemak toch even bij de winkeldiefstal blijven: als ik zou zeggen dat een winkeldief mag houden wat hij gestolen heeft, wil dat toch zeggen dat winkeldiefstal volgens mij mag?"

De heer Depla heeft bovenstaande vragen nog niet beantwoord, dus wij wachten af. Overigens vinden wij het erg netjes van hem dat hij ├╝berhaupt gereageerd heeft. Vooralsnog is hij de enige. Nu mevrouw Verdonk gezegd schijnt te hebben dat mevrouw Ayaan Hirsi Ali en mevrouw Ayaan Hirsi Magan geacht worden niet de Nederlandse nationaliteit verkregen te hebben, vanwege de leugens bij de asielaanvraag, wordt de kwestie Karimi een stuk actueler en wij verwachten dan ook nog wel een paar reacties van andere kamerleden.

16-05-2006 10.30 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere